• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vai Krievijas uzvara?". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.1999., Nr. 441/442 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Viena mēle, viena dvēs'le, viena zeme mūsu

Vēl šajā numurā

24.12.1999., Nr. 441/442

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Vai Krievijas uzvara?"

"The Washington Times"

— 99.12.22.

Iespaidīgie Krievijas "Vienotības" partijas panākumi Krievijas parlamenta vēlēšanās šonedēļ liecina par to, ka te ir runa par kādu skaidru prātu Kremlī.

Tas varētu attiekties uz Krievijas prezidentu Borisu Jeļcinu vai arī kādu citu. Tomēr, šķiet, galvenā uzmanība ir mazāk pievērsta patiesām reformām, bet vairāk gan politiskajai varai.

"Vienotības" partijas stabilie panākumi notiek uz apšaubāmu, pat šausminošu Kremļa lēmumu fona. Līdz pat nesenam laikam daudzi novērotāji bija izteikušies, ka Jeļcins ir bijis vai nu piedzēries, vai arī fiziski un garīgi slims, kad augustā padzina savu ceturto premjerministru 18 mēnešu laikā, apstiprinot premjerministra amatā Vladimiru Putinu.

Jeļcina pārvaldes laikā Maskavas ilgstošā militārā kampaņa pret Čečeniju izraisīja starptautisku satraukumu, pasaulei vērojot, kā krievi atkārtoti uzbrūk reģiona civilajiem objektiem.

Lai cik arī brutāli un genocīdiski šie Kremļa lēmumi nebūtu, tie ir izrādījušies politiski efektīvi - vismaz īslaicīgi. Karu Čečenijā atbalsta plaši Krievijas sabiedrības slāņi, un tā rezultātā Putina popularitāte ir pārsteidzoši pieaugusi. Savukārt Putina popularitāte ir novedusi pie "Vienotības" partijas panākumiem.

Vēlēšanas nozīmēja uzticības izteikšanu Putinam, bet ne obligāti ekonomiskajām reformām.

Pagaidām ir pāragri izteikt prognozes par nākamā gada jūnijā paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Svētdienas vēlēšanas skaidri parādīja, ka Putina popularitāte ir ārkārtīgi liela. Ja viņš spēs saglabāt šo atbalstu, tad jūnijā varētu gūt pārliecinošu uzvaru. Tomēr Kremlī valdošajiem prātiem vajadzētu paturēt prātā arī to, ka sešu mēnešu laikā Krievijā daudz kas var mainīties. Ja militārā kampaņa Čečenijā nāktu Krievijai par sliktu, Putina popularitāte drīz vien varētu izgaist - un Jeļcinam nāktos izvēlēties jaunu premjeru.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!