• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot NATO Transformācijas izstādes rīkotājus un interesentus Olimpiskajā centrā 2006. gada 28. novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2006., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148820

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.11.2006., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot NATO Transformācijas izstādes rīkotājus un interesentus Olimpiskajā centrā 2006. gada 28. novembrī:

 

05.JPG (16573 bytes)
Izstādes atklāšanā: Vaira Vīķe-Freiberga un NATO ģenerālis Lenss Smits
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Ģenerālsekretāra kungs [NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers]! Sheferes kundze! Ģenerāļi! Ekselences! Dāmas un kungi!

Latvija ir gandarīta uzņemt šo nozīmīgo pasākumu un nodrošināt telpas šai ievērojamajai izstādei. Es domāju, ka, staigājot pa šīm zālēm, jūs redzēsit, cik lielā mērā NATO kā alianse atbilst modernā laikmeta izaicinājumiem, kā tā radikāli reaģē uz mainīgajām vajadzībām un mainīgajiem draudiem un dara to atbilstoši savu dalībvalstu demokrātiskajām tradīcijām un atbilstoši nepieciešamībai informēt savus pilsoņus. Man šķiet, mums ir informācijas nodrošināšanas kārtība, kas ir neatņemama militārās jomas sastāvdaļa demokrātiskā sabiedrībā, kur tā pakļauta civilai pārvaldei.

Es varu runāt par to kā persona, kas ir oficiāli iecelta par bruņoto spēku vadītāju Latvijā. Kad es stājos amatā, man daži cilvēki jautāja, kā es varu uzņemties šādu lomu, ja neesmu ne dienējusi armijā, ne arī ieguvusi militāro izglītību. Tomēr tā nav jautājuma būtība. Mums ir militārās spējas un bruņotie spēki, kuros ir cilvēki, arī sievietes, kas ir profesionāļi, kas ir tam sagatavoti, bet demokrātiskās sabiedrībās viņi strādā valsts un valdību vadītāju un viņu ievēlēto pārstāvju vadībā. Bet lēmumi, ko viņu pārstāvji pieņem, – tādi, kas tiks pieņemti NATO galotņu šīvakara sanāksmē, būs jāīsteno reālajā dzīvē, un tas, ko jūs redzat šajā izstādē, ir tikai daži no šo lēmumu īstenošanas aspektiem.

Es gribētu izmantot šo iespēju izteikt visdziļāko apbrīnu NATO galvenajai mītnei par šīs izstādes sagatavošanu, kā arī augstu novērtēt NATO militārās tradīcijas, jo NATO, arvien pārveidojoties, ir palīdzējusi Latvijai, kas tikai pirms 15 gadiem atguva neatkarību, izveidot savus bruņotos spēkus, sākot no gandrīz nekā un darot to, arvien pieskaņojoties un pārveidojoties saskaņā ar moderno pasauli. Mēs tagad esam lepni būt par šīs alianses sastāvdaļu, lepni nākt ar savu ieguldījumu. Mums šeit ir sava izstāde. Mēs parādīsim arī Latvijas spēju pieskaņoties mainīgajai pasaulei. Un svarīgākais mums ir tas, ka mēs esam līdzīgi domājošu demokrātisku valstu ģimenes daļa, un šīs ģimenes rūpes par drošību nozīmē, ka mums visiem jāstrādā kopā – politiķiem, militārajam personālam, presei, plašsaziņas līdzekļiem, pilsoņiem, kas dodas uz vēlēšanām un ievēlē savus pārstāvjus, cilvēkiem savā ikdienas dzīvē. Atvērtā, demokrātiskā sabiedrībā mums katram ir sava loma, un tādā aliansē kā NATO visām valstīm – lielām un mazām – ir sava loma saskaņā ar savu spēju sniegt ieguldījumu. Latvijas gadījumā mēs jūtam, ka sniedzam ieguldījumu saskaņā ar mūsu valsts lielumu un šī patiesi ir koleģiāla līdzīgi domājošo apvienošanās – tās ir valstis ar līdzīgām vērtībām. Un es esmu pārliecināta, ka šī alianse turpinās pārveidoties turpmākajos gados. NATO aliansei piemīt fantastiskā spēja paveikt lielas lietas, tā spēj pieskaņoties mainīgiem apstākļiem, un mums visiem jāstrādā kopā, lai sasniegtu šo mērķi. Liels paldies jums!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!