• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par spēcīgāku ES drošības un aizsardzības politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2006., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautiskajiem mantojuma darījumiem Eiropā

Vēl šajā numurā

21.11.2006., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par spēcīgāku ES drošības un aizsardzības politiku

 

Eiropa ir ceļā uz drošības un aizsardzības savienību, un, lai sekmīgi to attīstītu, ir jāveido civilās aizsardzības spēki, kopīgs aizsardzības aprīkojuma tirgus, komunikāciju sistēmas. Aicinājumu attīstīt aktīvāku Eiropas Drošības un aizsardzības politiku Eiropas Parlaments izsaka 16.novembra ziņojumā.

Nenormatīvo ziņojumu par Eiropas Drošības un aizsardzības politiku Parlaments pieņēma ar 414 balsīm par, 117 pret un 12 atturoties.

Eiropas Parlaments uzskata, ka ģeopolitiskās problēmas ir ievērojami saasinājušās kopš Eiropas drošības stratēģijas apstiprināšanas 2003.gadā. Tās nekavējoties, vismaz līdz 2008.gadam, būtu jāpārskata. Stratēģijas pārskatīšanu deputāti iesaka veikt regulāri, ne retāk kā reizi piecos gados, un iesaistot EP un dalībvalstu parlamentus.

Lai gan “trešās valsts bruņota uzbrukuma gadījumā Eiropas Savienībai NATO nodrošinātu kolektīvo aizsardzību”, ziņojumā uzsvērts, ka “ES šobrīd atrodas ceļā uz aizsardzības un drošības savienību”. To attīstot, EP deputāti iesaka veidot aizsardzības jomas kopējo tirgu, kopēju satelītu un gaisa izlūkošanas sistēmu, attīstīt kopējus komunikāciju standartus un nodrošināt Eiropas civilās aizsardzības spēkus. Parlaments iesaka izveidot Eiropas pastāvīgos jūras spēkus ar robežapsardzes dienestu Vidusjūrā, lai apliecinātu Eiropas spēku klātbūtni un uzlabotu ES krīžu pārvaldības potenciālu šajā drošības interešu ziņā nozīmīgajā reģionā.

Ziņojumā izteikts atbalsts konstitucionālā līguma projekta plāniem izveidot Eiropas ārlietu ministra amatu, kā arī ārlietu ministra vietnieka amatu drošības un aizsardzības jautājumos.

Vienlaikus Parlaments arī atzīst, ka cīņu pret starptautisko terorismu nevar turpināt ar militāriem līdzekļiem vien: “Viens no ES lielākajiem ieguldījumiem starptautiskā terorisma novēršanā ir tās spēja efektīvi veidot un atjaunot demokrātiskās iestādes, sociālo un ekonomisko infrastruktūru, labu pārvaldību un pilsonisko sabiedrību, kā arī veiksmīgi apkarot rasismu un ksenofobiju.”

Lai veicinātu starptautisku operāciju efektivitāti, deputāti uzskata, ka “ES jāveicina pasākumi, lai saskaņotu aprīkojumu un bruņojumu”, un jāizstrādā kopīga sistēma telekomunikāciju jomā starptautisko vienību vadībai. Deputāti arī iesaka, lai visas dalībvalstis piešķirtu likuma spēku 1998.gada Rīcības kodeksam par ieroču eksportu.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!