• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maksājumiem cukura virsnormas krājumu nenovēršanas dēļ. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2006., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas jūras valstu interešu aizstāvību

Vēl šajā numurā

17.11.2006., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maksājumiem cukura virsnormas krājumu nenovēršanas dēļ

 

Eiropas Komisija 13.novembrī piecām dalībvalstīm noteica galīgos maksājumus, ko iekasēs par cukura virsnormas krājumu veidošanās nenovēršanu pirms pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) 2004.gada maijā. Piecām valstīm – Igaunijai, Kiprai, Latvijai, Slovākijai un Maltai – nākamajos četros gados būs jāsamaksā kopumā aptuveni 57miljoni eiro. Kā parasts pirms katras paplašināšanās, jaunajām dalībvalstīm bija jānodrošina, lai nenotiktu lauksaimniecības produktu spekulatīva uzkrāšana, kas varētu izjaukt līdzsvaru visā ES tirgū. Minētajās piecās valstīs tika atklāti cukura virsnormas krājumi. Komisija pagājušajā gadā piešķīra papildu laiku šo cukura krājumu izņemšanai no ES tirgus. Pēc intensīvām diskusijām, kurās piedalījās attiecīgās dalībvalstis un kuru laikā Komisija ņēma vērā labi pamatotus argumentus un piešķīra papildu laiku virsnormas krājumu izņemšanai no tirgus, noteikti galīgie maksājumi.

“Parasti pirms katras ES paplašināšanās veic pasākumus, lai novērstu virsnormas krājumu veidošanu,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Mūsu likumīgs pienākums ir izpildīt attiecīgos noteikumus, lai nepieļautu to, ka spekulatīvas krājumu veidošanas dēļ tirgus dalībniekiem visā ES tiek nodarīts kaitējums. Taču es saprotu arī attiecīgo valstu apsvērumus un esmu darījusi visu iespējamo, lai panāktu taisnīgu risinājumu.”

Pirms paplašināšanās 2004.gada maijā tāpat kā pirms iepriekšējām paplašināšanās kārtām jaunajām dalībvalstīm bija jāveic pasākumi, lai nepieļautu spekulatīvu cukura uzkrāšanu ar nolūku gūt labumu no tā, ka cukura cena ES ir trīs reizes lielāka nekā cena pasaules tirgū. Eiropas Komisijas pienākums ir pārvaldīt tirgu un nodrošināt tās lēmumu atbilstību Pievienošanās līgumā izklāstītajiem nosacījumiem.

Līdztekus nepieciešamībai novērst spekulāciju jāņem vērā arī tas, ka pēkšņs krājumu pieaugums negatīvi ietekmē tirgus līdzsvaru. Intervences cukura krājumu pieaugums skaidri liecināja par tirgus darbības traucējumiem, ko izraisīja spekulatīvi virsnormas krājumi.

Summas, kas jāmaksā piecām dalībvalstīm, tiks ņemtas vērā, aprēķinot ražošanas nodevas 2005./2006.tirdzniecības gadam. Tāpēc nodevas, kas jāmaksā cukura ražotājiem un biešu audzētājiem visā ES, tiks attiecīgi samazinātas, lai tādā veidā daļēji kompensētu tirgus traucējumu radītās grūtības.

Komisija iesaistītajām dalībvalstīm bija piešķīrusi papildu laiku, lai atklātos virsnormas krājumus izņemtu no ES tirgus. Līdz noteiktajam termiņam – 2006.gada 31.martam – Kipra sniedza pierādījumus par to, ka no tirgus izņemtas 190tonnas cukura, Latvija un Slovākija attiecīgi pierādīja 1743tonnu un 1797tonnu izņemšanu. Tāpēc šīm valstīm uzliktie maksājumi tika attiecīgi samazināti.

Par atlikušajiem daudzumiem dalībvalstīm jāmaksā summas, ko aprēķina, no tirgus neizņemtā cukura daudzumu reizinot ar augstāko eksporta kompensāciju par balto cukuru laikposmā no 2004.gada 1.maija līdz 2005.gada 30.novembrim, t.i., 499,5eiro par tonnu.

Aprēķinu rezultātā noteikti šādi maksājumi:

– Igaunijai: 45686268eiro,

– Kiprai: 19991489eiro,

– Latvijai: 4418577eiro,

– Maltai: 1224774eiro,

– Slovākijai: 4209786eiro.

Tā kā šīs summas tomēr uzskata par ES budžeta “pašu resursiem”, attiecīgās dalībvalstis drīkstēs paturēt 25% no maksājumu summas. Noteiktos maksājumus iekasēs četrās daļās. Pirmā daļa būs jāmaksā pēc 13.novembrī pieņemtā lēmuma paziņošanas dalībvalstīm, pārējo daļu maksāšanas termiņš būs attiecīgi 2007., 2008. un 2009.gada 15.oktobris.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!