• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kaitīgajām vielām ūdensnecaurlaidīgos materiālos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2006., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/146780

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmu

Vēl šajā numurā

31.10.2006., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kaitīgajām vielām ūdensnecaurlaidīgos materiālos

 

Parlaments trešdien, 25.oktobrī, pirmajā lasījumā prasīja pastiprināt Eiropas Komisijas ierosinātos ierobežojumus perfluoroktāna sulfonātu (PFOS) izmantošanai ražošanā un laišanai tirgū. PFOS ir daudzu sadzīves un higiēnas materiālu, ūdensnecaurlaidīgo apģērbu, trauku sastāvdaļa. Pierādījies, ka PFOS ir bīstams veselībai un videi, jo organismos ir noturīgs un lēni noārdās.

PFOS, ko Eiropas Komisija paredz ierobežot jaunas direktīvas priekšlikumā, ir relatīvi jaunas perfluorētu savienojumu grupas pārstāvji, ko uzskata par mazāk kaitīgiem nekā hlora ķīmijas vielas no DDT, PCB un CFC grupas, kas tagad ir aizliegtas. Ir pierādīts, ka PFOS tomēr ir ļoti noturīgi, bioakumulatīvi un toksiski savienojumi.

Eiropas Parlaments prasa, lai tirgū ļautu laist tikai tādus PFOS saturošus materiālus, kuros PFOS koncentrācija nepārsniedz 0,005% no kopējās masas. Eiropas Komisijas ierosinātais ierobežojums ir 0,1%. Atsevišķos gadījumos Parlaments atbalsta vēlākus ieviešanas termiņus vai atkāpes vielām, kam PFOS aizstājēji nav atrasti vai tiek izmantoti mazos daudzumos. Piemēram, aizstājējs nav atrasts aviācijā izmantotajiem hidrauliskajiem šķidrumiem, savukārt PFOS izmantojums rūpnieciskās fotogrāfijas pārklājumiem ir neliels.

Prasības attieksies uz jauniem produktiem, ko laiž tirgū. Tie neattieksies uz precēm, kas jau atrodas apgrozībā. Izņēmums ir ugunsdzēšamās putas, ko Parlaments prasa no apgrozības izņemt pilnībā ne vēlāk kā pusotru gadu kopš direktīvas spēkā stāšanās. Jau tagad ugunsdzēšamajās putās PFOS nelieto, turklāt ir viegli pieejamas drošākas alternatīvas bez halogēnu saturošiem organiskiem savienojumiem.

Stabilitātes un ūdensnecaurlaidības īpašību dēļ perfluorētos savienojumus izmanto visdažādākā veida patēriņa precēs un rūpniecībā. PFOS ir galvenā sastāvdaļa tekstilmateriālu prettraipu aizsardzības līdzekļos, to izmanto traukos, kosmētikas un personiskās higiēnas precēs, tūrisma un sporta apģērbā, paklājos un mēbelēs.

Normatīvo rezolūciju Parlaments pieņēma ar 632 balsīm par, 10 pret, 20 atturoties.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!