• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Miers ir pašu rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.1999., Nr. 420/423 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14646

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu bibliotēku

Vēl šajā numurā

16.12.1999., Nr. 420/423

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Miers ir pašu rokās

Novērtējot mūsu gadsimtu kā vardarbības un nāves gadsimtu, Nobela Miera prēmijas laureātu grupa sadarbībā ar UNESCO 1999. gada 4. martā Parīzē izstrādāja un izsludināja "Manifestu 2000 par miera un nevardarbības kultūru". Manifests ievada visaptverošu vispasaules kampaņu, sagaidot 2000. gadu, kuru Apvienoto Nāciju Ģenerālā Asambleja proklamējusi kā Starptautisko miera kultūras gadu.

UNESCO kā Apvienoto Nāciju pilnvarota kampaņas organizēšanas koordinatore jau uzsākusi "Manifesta 2000" izplatīšanu, lai savāktu 100 miljonus parakstu līdz Apvienoto Nāciju tūkstošgades Ģenerālajai Asamblejai 2000. gada septembrī.

UNESCO bijušais ģenerāldirektors Federiko Majors aicina visu valstu valdības, parlamentāriešus, masu medijus un pašvaldību vadītājus iesaistīties kampaņas organizēšanā un atbalstīšanā: "Mūsu rokās ir atslēga vardarbības izskaušanai. Mēs zinām, kā veidot miera aizsardzību ar izglītību, zināšanām un pieredzes nodošanu, labvēlību kultūras dažādībai un radošai darbībai. Veidosim mieru ikdienā. Miers, tāpat kā brīvība, ir jāceļ pašiem."

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties šajā kustībā par miera un nevardarbības kultūru, savu atbalstu apliecinot ar parakstiem un darbiem. Sīkāka informācija UNESCO LNK sekretariātā (7325109, 7222762).

Miers ir mūsu pašu rokās.

Dace Neiburga, UNESCO LNK ģenerālsekretāre

Manifests 2000

Par miera un nevardarbības kultūru

2000. gadam ir jākļūst par jaunu sākumu mums visiem. Kopā mēs varam pārveidot kara un vardarbības kultūru par miera un nevardarbības kultūru. Šajā procesā jāpiedalās ikvienam. Tas sniegs jauniešiem un nākamajām paaudzēm tās vērtības, kas iedvesmos šīs paaudzesa tādas pasaules veidošanai, kura balstītos uz taisnību, solidaritāti, brīvību, cieņu pret cilvēku, harmoniju un labklājību. Miera kultūra nodrošina ilglaicīgu attīstību, vides aizsardzību un ikviena cilvēka personības piepildījumu.

Apzinoties, ka arī es esmu atbildīgs par cilvēces un īpaši par bērnu un nākamo paaudžu nākotni,

es savā ikdienā,

savā ģimenē un darbā,

savā tuvākajā apkārtnē,

savā reģionā un valstī

cieši apņemos:

1. "Cienīt visu dzīvo". Respektēt ikviena cilvēka cieņu un dzīvību bez jebkādas diskriminācijas un aizspriedumiem.

2. "Novērst vardarbību". Aktīvi iestāties par nevardarbību, novēršot jebkādu vardarbību: fizisku, seksuālu, psiholoģisku, ekonomisku, īpašu uzmanību pievēršot visneaizsargātākajiem — bērniem un pusaudžiem.

3. "Dalīties ar citiem". Cēlsirdīgi nežēlot savu laiku un materiālos labumus, lai darītu galu atstumtībai, netaisnībai, kā arī politiskai un ekonomiskai pakļaušanai.

4. "Uzklausīt, lai saprastu". Aizstāvēt izteikšanās brīvību un kultūru dažādību, priekšroku vienmēr dodot dialogam un ieklausīšanās prasmei, nevis fanātismam, apmelošanai un atšķirīgā noliegšanai.

5. "Aizsargāt planētu". Aicināt cilvēkus būt atbildīgiem par savu rīcību un darbību, aizsargāt un saudzēt visas mūsu planētas dzīvās dabas formas.

6. "Attīstīt solidaritāti". Dot ieguldījumu apkārtējās sabiedrības attīstībā, ievērojot dzimumlīdztiesības un demokrātijas principus, lai kopā veidotu jaunas solidaritātes formas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!