• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Patentu strīdu izšķiršanas nolīgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2006., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145810

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām Kopienas statistiskās klasifikācijas sistēmā NACE

Vēl šajā numurā

17.10.2006., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Patentu strīdu izšķiršanas nolīgumu

 

Eiropas Parlaments nolēmis pagaidām atlikt jebkāda lēmuma pieņemšanu par Eiropas Kopienas pievienošanos Eiropas Patentu strīdu izšķiršanas nolīgumam (EPLA). Ceturtdien, 12.oktobrī, ar 494 balsīm par, 109 pret, un 18 atturoties, pieņemtajā rezolūcijā Parlaments aicina nolīguma tekstā veikt ievērojamus uzlabojumus.

Eiropas Savienībā turpinās debates par Kopienas patentu. Lēmuma pieņemšana ir nonākusi strupceļā, dalībvalstīm nespējot vienoties par valodu režīmu. Eiropas Komisija ir iesniegusi priekšlikumu par Eiropas Kopienas pievienošanos Eiropas Patentu strīdu izšķiršanas nolīgumam EPLA, kas patentu strīdos pagaidām ļautu panākt zināmu juridisku skaidrību. Nolīguma ratifikācija ļautu Eiropas Patentu tiesai pieņemt lēmumus par patentiem visā Eiropas Savienībā. EPLA ir Eiropas Patentu biroja kompetencē, un birojs nav ES iestāde. Pagājušās sesijas debatēs iekšējā tirgus komisārs Čārlijs Makrīvijs šāda nolīguma ratifikāciju atbalstīja.

Parlaments rezolūcijā neizsaka noraidījumu EPLA ratifikācijai, bet prasa pašreizējo tekstu uzlabot. Jo īpaši deputāti izsaka bažas “par nevēlamiem patentiem dažādās jomās un demokrātiskas kontroles trūkumu šādu patentu piešķiršanas, juridiskas apstiprināšanas un piemērošanas procesā”. Parlaments arī aicina uzlabot noteikumus par demokrātisku kontroli, tiesisku neatkarību un strīdu izšķiršanas izmaksām un iesniegt pieņemamu priekšlikumu par EPLA Tiesas reglamentu. Iepriekšējās sesijas debatēs vairāki deputāti izteica viedokli, ka vienīgais ilgtermiņa risinājums tomēr ir Kopienas patents.

Pašlaik patentus izsniedz un interpretē dalībvalstu kompetentās iestādes un Minhenē esošais Eiropas Patentu birojs, kas nav ES iestāde. Šāda sistēma nedod pietiekamu juridisku skaidrību, ir dārga un lēna – lai aizstāvētu tiesības uz savu izgudrojumu vai risinātu strīdīgos patenttiesību jautājumus, izgudrotājam bieži jāvēršas vairākās tiesās. ES Padome patstāvīgu Kopienas patentu jau plānoja pieņemt 2004.gada vidū. Patents tiktu atzīts visās dalībvalstīs, atbrīvotu uzņēmējus no pašreizējām komplicētajām procedūrām un samazinātu administratīvos un arī tulkošanas izdevumus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!