• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Krievijas noslēgto vienošanos par ekonomisko sadarbību un vienošanos par starpvaldību komisijas veidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2006., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Patentu strīdu izšķiršanas nolīgumu

Vēl šajā numurā

17.10.2006., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Krievijas noslēgto vienošanos par ekonomisko sadarbību un vienošanos par starpvaldību komisijas veidošanu

 

Piektdien, 13.oktobrī, Maskavā notika Latvijas ekonomikas ministra Aigara Štokenberga tikšanās ar Krievijas Federācijas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministru Germanu Grefu. Tās laikā ministri lietišķā gaisotnē pārrunāja abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumus, uzsverot nepieciešamību veicināt ciešāku sadarbību starp abu valstu amatpersonām un institūcijām.

Sarunas laikā ministri pārrunāja jautājumus, kas skar investīcijas un divpusējo tirdzniecību. Abu valstu tirdzniecības apjomi pēdējo gadu laikā ir ievērojami pieauguši, tas liecina par Krievijas un Latvijas uzņēmēju gatavību izmantot tās priekšrocības, ko sniedz mūs valsts dalība Eiropas Savienībā. Štokenbergs norādīja, ka aizsāktais politiskais dialogs starp abu valstu valdībām rada nepieciešamo stabilitāti ekonomiskās sadarbības tālākai attīstībai.

Ministri pārrunāja plašu ekonomiskās sadarbības jautājumu spektru, kas skar tādas būtiskas nozares kā tūrisms, tirdzniecība, investīcijas, enerģētika, rūpniecību, īpaši uzsverot mašīnbūves sektora sadarbības iespējas un perspektīvas.

Sarunas noslēgumā ministri parakstīja divus līgumus: Latvijas un Krievijas valdību Vienošanos par starpvaldību komisijas izveidošanu ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomās, kā arī Latvijas un Krievijas Vienošanos par ekonomisko sadarbību.

Pēc oficiālās līgumu parakstīšanas A.Štokenbergs norādīja, ka “šodien esam liecinieki vairākiem būtiskiem procesiem. Pirmkārt, Latvijas un Krievijas divpusējā dialoga ietvaros, kurš aizsākās šā gada sākumā, ir panākti konkrēti rezultāti. Otrkārt, šodienas divpusējā tikšanās un līgumu parakstīšana apliecina abu pušu gatavību turpināt politisko dialogu. Abu valstu valdību vienošanās par līgumu parakstīšanu veido kvalitatīvi jaunu ietvaru Latvijas un Krievijas valdību sadarbībai “.

Vienošanās par starpvaldību komisijas izveidošanu paredz mehānismu divpusējo jautājumu risināšanai. Komisijas galvenie uzdevumi būs apspriest situāciju divpusējas ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomās, kā arī izstrādāt rekomendācijas minētās sadarbības attīstībai un efektivitātes paaugstināšanai, tajā skaitā līgumtiesiskās bāzes pilnveidošana. Komisijas uzdevumos ietilps abu valstu organizāciju, uzņēmumu un lietišķo aprindu sadarbības jautājumu izskatīšana ar mērķi attīstīt un dažādot ekonomisko sadarbību. Starpvaldību komisijai būs nozīmīga loma dažādu savstarpējo jautājumu risināšanā.

“Ceru, ka puses jau tuvākajā laikā spers arī nākamos soļus – nozīmēs Starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājus un tiks sasaukta pirmā šīs komisijas sanāksme. Nešaubos, ka Starpvaldību komisija ir tas praktiskais instruments, kurš perspektīvā ļaus Latvijas un Krievijas divpusējās attiecībās risināt reālus sadarbības jautājumus,” sacīja A.Štokenbergs.

“Uzskatu, ka divpusējais ekonomiskās sadarbības līgums radīs priekšnosacījumus, lai veicinātu reģionālo un pārrobežu sadarbību, sekmētu mazo un vidējo uzņēmumu sadarbību un veicinātu praktisku jautājumu risināšanu institūciju starpā,” – pēc sarunas atzīmēja A.Štokenbergs.

Vienošanās par ekonomisko sadarbību paredz Latvijas un Krievijas divpusējo ekonomisko attiecību intensifikāciju dažādos ekonomikas sektoros, tai skaitā investīciju, inovāciju, kā arī enerģētikas, transporta un pierobežas infrastruktūras, sertifikācijas, standartizācijas un metroloģijas, tūrisma un citās jomās. Vienošanās ietvaros ir paredzēts arī attīstīt mazo un vidējo uzņēmumu sadarbību, kā arī sadarbību starp tirdzniecības un rūpniecības kamerām un citām organizācijām.

“Ceru, ka mūsu šīsdienas sarunai būs arī turpinājums, jo uzaicināju Grefa kungu viņam pieņemamā laikā apmeklēt Rīgu, tādējādi sekmējot abu valstu ekonomisko sadarbību,” sacīja A.Štokenbergs.

“Līguma parakstīšana liecina, ka abas valstis spēj pieņem racionāli pamatotus lēmumus, kas nesīs pozitīvus rezultātus abām pusēm. Ceru, ka šis ir solis pretī arvien veiksmīgākai sadarbībai un arvien labākām kaimiņattiecībām,” uzskata arī Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!