• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām pilsoniskās sabiedrības iniciatīvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2006., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/145658

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasākumiem šķidro sprāgstvielu izraisītu apdraudējumu novēršanai aviācijā

Vēl šajā numurā

13.10.2006., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām pilsoniskās sabiedrības iniciatīvām

 

Komisija nolēmusi piešķirt 4,5 miljonus eiro, lai atbalstītu Eiropas mēroga projektus, kurus īsteno bezpeļņas pilsoniskās sabiedrības organizācijas ar mērķi veicināt un popularizēt pilsoņu vidū dialogu un diskusiju par ES jautājumiem; šādu lēmumu Komisija pieņēmusi 2005.gada oktobrī klajā laistā “D plāna” jeb demokrātijas, dialoga un diskusiju plāna ietvaros. Plānots, ka šādi projekti notiks 2006.gada otrajā pusē un 2007.gadā.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Vallstrema (Margot Wallström), atbildīgā par institucionālajām attiecībām un komunikācijas stratēģiju, lēmumu komentējot, teica: “Mēs vēlamies ieklausīties šo projektu rezultātos, lai iedvesmotu politikas veidotājus laikā, kad Eiropa zīmē mūsu nākotnes aprises. Saņemto informāciju mēs integrēsim politikas procesā.”

Pirmie provizoriskie projektu rezultāti būs zināmi 2007.gada pavasarī. No sešiem atlasītajiem projektiem trīs tiks īstenoti visās 25 dalībvalstīs. Katrs no trim pārējiem projektiem tiks īstenots vismaz piecās valstīs.

Projekti izraudzīti pēc 2006.gada martā publicētā uzaicinājuma piedalīties konkursā (http://ec.europa.eu/dg/communication/grants/index_en.htm). Uzaicinājuma mērķis bija atbalstīt Eiropas mēroga iniciatīvas, kuras:

– popularizē ES pilsoņu sadarbības tīklus un tās līdzdalību diskusijās par Eiropu, ko paredz Komisijas “D plāns”;

– apkopo pilsoņu viedokļus kvalitatīvā un plašā mērogā;

– sniedz analīzi par iedzīvotāju ieguldījumu kā atgriezenisku informāciju lēmumu pieņēmējiem.

Seši izraudzītie projekti ir šādi:

1) “Tomorrow’s Europe” (Rītdienas Eiropa), iesniedzis fonds “Notre Europe” (Parīze) http://www.notre-europe.eu/;

2) “Speak up Europe” (Runā, Eiropa!) (iesniegusi organizācija “European Movement International” (Brisele) www.europeanmovement.org/emailing/newsletter/speakupeurope_briefing_nonote.pdf;

3) “European Citizens’ Consultations” (Eiropas pilsoņu konsultācijas), iesniegusi organizācija “King Baudouin Foundation” (Brisele). www.european-citizens-consultations.eu;

4) “Our message to Europe” (Mūsu vēsts Eiropai), iesniegusi organizācija Deutsche Gesellschaft (Berlīne); http://www.deutsche-gesellschaft-ev.de/;

5) “Radio Web Europe” – radio un interneta projekts par Eiropu, kuru iesniegusi organizācija CENASCA (Roma); http://www.cenasca.cisl.it/entra.htm;

6) “Our Europe – Our Debate – Our Contributions” (Mūsu Eiropa, mūsu diskusija, mūsu ieguldījums), iesniegusi organizācija “European House” (Budapešta). www.europeanhouse.hu/e/.

Priekšvēsture “D plāns” – par demokrātiju, dialogu un diskusiju

Pēc Francijas un Nīderlandes negatīvā balsojuma referendumā par Eiropas konstitucionālo līgumu ES valstu un valdību vadītāji 2005.gada jūnijā izsludināja “apdomas laiku”. 2005.gada 13.oktobrī Komisija pieņēma paziņojumu Padomei, Eiropas Parlamentam, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejai un Reģionu komitejai, ar ko laida klajā “D plānu – par demokrātiju, dialogu un diskusiju”.

Komisijas mērķis ir “apdomas laikā” uzklausīt pilsoņu viedokļus par daudziem ES jautājumiem un izdarīt secinājumus no diskusijām, kas notika visos līmeņos. Komisija arī ieteica diskusiju valstī strukturēt tā, lai nodrošinātu, ka saņemtā informācija var tieši ietekmēt Eiropas Savienības politikas dienaskārtību. Tāpēc tika ierosināts veidot diskusiju par trim svarīgākajiem tematiem: Eiropas ekonomiskā un sociālā attīstība; jūtas pret Eiropu un Savienības uzdevumiem; Eiropas robežas un tās loma pasaulē.

Lai diskusijas veicinātu, “D plānā” noteikts, ka Komisija apņemas palīdzēt pilsoniskajai sabiedrībai, piešķirot atbalstu konkrētām iniciatīvām. Šā mērķa sasniegšanai Komunikācijas ģenerāldirektorāts 2006.gada 17.martā izsludināja konkursu.

Diskusiju saturu atspoguļoja pirmā atgriezeniskā informācija, kas tika ietverta sākotnējā kopsavilkuma ziņojumā, kuru Komisija publiskoja 2006.gada maijā, lai sagatavotos “inventarizācijai” Eiropadomes jūnija sanāksmē. Padome ir nolēmusi pagarināt “apdomas laiku” un atzinusi, ka “D plāns” devis vērtīgu ieguldījumu šajā procesā. Tāpēc “D plāna” darbību turpinās, papildinot to ar mērķi veltīt uzmanību vairākām izraudzītām darbībām laikposmā līdz Eiropadomes sanāksmei 2007.gada jūnijā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!