• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bulgārijas un Rumānijas gatavību pievienoties ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2006., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas mobilitātes autobusu

Vēl šajā numurā

28.09.2006., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bulgārijas un Rumānijas gatavību pievienoties ES

 

Eiropas Komisija otrdien, 26.septembrī, pieņēma galīgo uzraudzības ziņojumu par Bulgārijas un Rumānijas gatavību dalībai Eiropas Savienībā. Ņemot vērā sasniegto ievērojamo progresu, Komisija uzskata, ka 2007.gada 1.janvārī abas valstis spēs uzņemties ES dalībvalsts tiesības un pienākumus. Lai uzlabotu dažas jomas, kurām vēl jāpievēršas, Komisija iesaka stingru papildu pasākumu komplektu.

2006.gada maijā Komisija uzskatīja, ka “Bulgārija un Rumānija būs gatavas dalībai ES 2007.gada 1.janvārī – ar noteikumu, ka tās atrisinās vairākas neatrisinātas problēmas”. Kopš tā laika abas valstis ir ļoti progresējušas un atrisinājušas daudzus jautājumus. Tās lielā mērā ir sasniegušas Eiropas Savienībā pieņemtos standartus un praksi. Norādot par dažām esošajām problēmām, Komisijas ziņojumā lasāms, ka ES ir pietiekami daudz iespēju nodrošināt, ka ES un tās pilsoņu intereses tiktu aizsargātas.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu par Komisijas lēmumu teica: “Es apsveicu Bulgārijas un Rumānijas tautas un valdības ar šo vēsturisko sasniegumu. Mūsu objektīvais vērtējums pierāda, ka, izpildot mūsu ieteiktos papildu pasākumus, ar šo divu valstu pievienošanos atbilstoši grafikam ir iespēja pabeigt ES piekto paplašināšanos. Šī paplašināšanās ir nostiprinājusi mieru un nesusi lielāku labklājību Eiropai. Tas ir pareizs lēmums gan Bulgārijai un Rumānijai, gan Eiropai.”

Faktiski kopš maija abas valstis ir sekmīgi atrisinājušas apmēram pusi no norādītajiem atklātajiem jautājumiem. Turpinot tikpat enerģiski, ir pamats sagaidīt, ka vairums atlikušo jautājumu tiks atrisināti turpmākajos mēnešos.

Lai izvairītos no jebkāda iespējama riska, Komisija ir noteikusi vairākus pasākumus, kas jāveic līdz ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos. Komisija izveidos sadarbības un progresa kontroles mehānismu tādās jomās kā tieslietu reforma, cīņa pret korupciju un organizēto noziedzību. ES finansiālo interešu aizsardzībai 26.septembrī pieņēma īpašu regulu par izdevumiem lauksaimniecībai. ES tiesību akti paredz visaptverošus pasākumus risku novēršanai tādā jomā kā pārtikas nekaitīgums.

Par paplašināšanos atbildīgais komisārs Olli Rēns piebilda: “Mūsu pieeja ir godīga un stingra. Tā ir godīga tādēļ, ka mēs atzīstam sasniegto progresu un izsakām atzinību, kur pienākas. Tā ir stingra tādēļ, ka esam izveidojuši vajadzīgo mehānismu, lai palīdzētu Bulgārijai un Rumānijai ceļā uz reformām, ievērojot abu valstu un visas ES intereses.”

Pēc vēl nenotikušās ratifikācijas četrās ES dalībvalstīs 2007.gada 1.janvārī Bulgārijas un Rumānijas pievienošanās ES iekļausies vēl 30miljoni cilvēku, tādējādi pabeidzot vēsturisko piekto ES paplašināšanās kārtu un radot savienību ar gandrīz pusmiljardu pilsoņu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!