• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reformu banānu ražotāju atbalsta sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2006., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties valstsvizītē Kanādā 20.-26.septembrī

Vēl šajā numurā

27.09.2006., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reformu banānu ražotāju atbalsta sistēmā

 

20.septembrī Eiropas Komisija ierosināja lēmumu par radikālu reformu banānu ražotāju atbalsta sistēmā, lai to saskaņotu ar citu lauksaimniecības nozaru reformām, vienlaikus saglabājot pienācīgi augstu dzīves līmeni ES banānu ražotājiem un ņemot vērā banānu audzēšanas reģionu īpatnības. Priekšlikuma pamatā ir plašas apspriedes ar iesaistītajām organizācijām un rūpīga reformas ietekmes analīze. Atbilstoši analīzes rezultātiem Eiropas Komisija atbalsta pašreizējās banānu audzētāju kompensāciju atbalsta shēmas likvidēšanu un ir izvirzījusi pieņemšanai tā saukto POSEI variantu. Tādējādi summa, ko saņem banānu audzētāji, tiks pievienota POSEI programmas līdzekļiem, kas paredzēti lauksaimnieciskās ražošanas atbalstam ES attālākajos reģionos. Atbalsta līdzekļi banānu audzēšanai citos reģionos tiks ieskaitīti vienotā platībmaksājuma shēmā, ko izmanto to lauksaimniecības produktu ražošanai, uz ko attiecās iepriekšējās reformas. Eiropas Komisija cer, ka jaunie noteikumi pēc pieņemšanas Padomē spēkā stāsies no 2007.tirdzniecības gada.

“Pašreizējā ES atbalsta shēma banānu ražotājiem ir pagātnes palieka, un tā jāmaina,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere Bēla. “Maksājumi, kas automātiski kompensē cenu izmaiņas, ražotājus mākslīgi nošķir no tirgus. Tas ir pretrunā ar jauno kopējo lauksaimniecības politiku, kuras mērķis ir tuvināt ražotājus procesiem tirgū. Ir grūti rast pamatojumu šādiem pašreizējiem maksājumiem, ņemot vērā situāciju pasaules tirdzniecībā. Tāpēc steidzami jārīkojas, lai pielāgotu banānu tirgus režīmu reformētajai kopējai lauksaimniecības politikai (KLP). Mēs gribam palīdzēt nodrošināt pienācīgi augstu dzīves līmeni ražotājiem, stabilizēt publiskā sektora izdevumus un palielināt orientāciju uz tirgu, vienlaikus ņemot vērā to, ka banāni ir būtisks ekonomikas elements attālākajos reģionos, kuros nereti ir nelabvēlīga ekonomiskā vide mazo uzņēmumu un kalnainā reljefa dēļ.”

Eiropas Savienībā audzēti banāni veido 16% no kopējā apjoma ES tirgū. Tos ražo attālākajos reģionos (Kanāriju salās, Francijas aizjūras departamentos Gvadelupā un Martinikā, Azoru salās un Madeirā) tropu un subtropu klimata joslā. Mazākā mērā (mazāk nekā 2% no kopējā daudzuma) banānus audzē arī Kiprā, Grieķijā un Portugāles kontinentālajā daļā.

Reformas priekšlikums iet kopsolī ar jauno ES banānu importa sistēmu, tirdzniecības sarunām pasaulē, jaunas paaudzes partnerības nolīgumiem ar ĀKK valstīm un atjaunoto ES attālāko reģionu politiku un POSEI programmu, kas īpaši paredzēta šo reģionu lauksaimniecības atbalstīšanai.

Eiropas Komisija ierosina likvidēt pašreizējo KTO atbalsta shēmu, ar ko ražotājiem kompensē cenu kritumu. Tos aizstās ar līdzekļu ieskaitīšanu POSEI shēmā, kura kļūs par galveno banānu nozares regulatīvo instrumentu attālākajos reģionos. Ar POSEI programmu piešķir finansējumu lauksaimnieciskajai ražošanai attālākajos reģionos, un attiecīgās dalībvalstis pašas lemj par līdzekļu tālāku sadali. Atbalsts banānu audzēšanai teritorijās, kas nepieder pie attālākajiem reģioniem (Portugāles kontinentālā daļa, Grieķija un Kipra), tiks ietverts vienotā platībmaksājuma shēmā, ko citās nozarēs izveidoja ar 2003., 2004. un2005.gada reformām.

Plānā paredzēts palīdzēt nodrošināt pienācīgi augstu dzīves līmeni lauksaimniekiem banānu audzēšanas reģionos, vienlaikus stabilizējot publiskā sektora izdevumus, saskaņot režīmu ar KLP reformas galvenajiem principiem – ilgtspējību, konkurētspēju, orientāciju uz tirgu – un nodrošināt ES starptautisko saistību ievērošanu, kā arī pienācīgi ņemt vērā ražošanas reģionu īpatnības un vienkāršot režīma pārvaldību.

Atbalsts ražotājiem attālākajos reģionos

Padomes 2006.gada 30.janvāra Regula (EK) Nr.247/2006 paredz izveidot ES atbalsta programmas attālākajiem reģioniem, paredzot īpašus pasākumus vietējās lauksaimnieciskās ražošanas atbalstam. Šis instruments ir piemērotākais banānu audzēšanas atbalstam attiecīgajos reģionos un ļauj dalībvalstīm vispārējo atbalsta programmu ietvaros ierosināt pasākumus, kuros ņemtas vērā reģionālās īpatnības. Komisija pārskatīs shēmas darbību līdz 2009.gada beigām vai agrāk, ja būtiski mainīsies ekonomiskā situācija, kas ietekmē dzīvi attālākajos reģionos.

Priekšlikumā paredzēts palielināt budžeta piešķīrumu POSEI shēmai par 278,8 miljoniem eiro, lai ES banānu audzētāju atbalstu pilnībā ietvertu šajās programmās no 2007.gada 1.jūlija, tādējādi palielinot lauksaimnieciskās ražošanas atbalsta stratēģiju saskaņotību šajos reģionos. Pēc ražotāju dalībvalstu pieprasījuma atbalsts audzēšanas reģioniem tiks sadalīts pēc 2000.gada proporcijas: Spānijai 50,4%, Francijai 46,1%, Portugālei 3,1% un Grieķijai 0,4%.

Atbalsts ražotājiem citos banānu audzēšanas reģionos

Vairs nav nepieciešama īpaša banānu atbalsta shēma Grieķijai, Portugāles kontinentālajai daļai un Kiprai, jo to daļa kopējā ES saražotajā apjomā ir pārāk maza.

Tiek ierosināts atbalstīt nevis ražošanu, bet ražotājus, likvidējot pašreizējo kompensācijas atbalsta shēmu un pievienojot to vienotā platībmaksājuma shēmai. Dalībvalstis noteiks pamatsummas un attiecīgo platību, par ko pienākas maksājums saskaņā ar vienotā platībmaksājuma shēmu, pamatojoties uz reprezentatīvu laikposmu banānu tirgū. Priekšlikumā paredzēts palielināt maksimālo summu Grieķijai un Portugālei attiecīgi par 1,1 miljonu un 0,1 miljonu eiro. Papildu summas plānotas arī vienotā platībmaksājuma shēmas ieviešanai Kiprā, kur audzēšanas apjoms sasniedz apmēram 10000 tonnu banānu. Papildu summa tiks ieviesta pakāpeniski no 2009.gada, pilnu apjomu ­– 3,4 miljonus eiro – sasniedzot 2013.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!