• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautiskā jūras karšu izplatīšanas centra padomes vadītāju un elektroniskajām karšu sistēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2006., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144133

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieņemtajiem grozījumiem Darba likumā

Vēl šajā numurā

22.09.2006., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautiskā jūras karšu izplatīšanas centra padomes vadītāju un elektroniskajām karšu sistēmām

 

Latvijas Jūras administrācijas Hidrogrāfijas dienesta (JA HD) priekšnieks Jānis Krastiņš starptautiskā jūras karšu izplatīšanas centra “Primar stavanger” padomes sanāksmes laikā ievēlēts par padomes vadītāju. Šo amatu viņš ieņems turpmākos divus gadus.

“Primar stavanger” mītnes vieta ir Norvēģija, un tas ir viens no diviem jūras karšu izplatīšanas centriem Eiropā. “Primar” apvieno norvēģu, somu, zviedru, dāņu, latviešu, igauņu, franču, krievu, poļu, grieķu, horvātu, itāļu jūras karšu sastādītājus, kuriem pievienojušies arī Singapūras kartogrāfi.

Pašlaik Eiropas teritoriālo ūdeņu pārklājums ar elektroniskajām jūras kartēm ir samērā augsts. Pilnīgs pārklājums ir Baltijas jūrā un lielā daļā Ziemeļjūras. Vairākas kompānijas, kuru kuģi strādā tikai Baltijas jūrā, gatavojas pilnībā atteikties no papīra karšu lietošanas.

Paredzēts, ka no 2008. gada ātrgaitas pasažieru kuģiem jābūt aprīkotiem ar oficiālām elektronisko jūras karšu sistēmām (ECDIS). Jau tagad ap 500 kuģu Eiropas teritoriālajos ūdeņos pilnībā ir pārgājuši uz elektronisko jūras karšu izmantošanu.

Elektroniskās kartes jūrniekiem ir ērtākas, jo tās iespējams koriģēt automātiski, on-line režīmā, ko nodrošina “Primar stavanger”. Šim pakalpojumam var pieslēgties ar interneta palīdzību caur satelītu, mobilo telefonu vai kādā līdzīgā veidā jebkurā diennakts laikā. Strādājot ar elektroniskajām kartēm, ir iespējams saslēgt kopā visas sistēmas, kas uz kuģa sniedz informāciju par atrašanās vietu un kursu – radarus, pozicionēšanās sistēmas, AIS, kompasus utt.

Bez “Primar” Eiropā darbojas vēl viens karšu izplatīšanas centrs, kura mītnes vieta atrodas Anglijā. Pēdējā “Primar” padomes sanāksme bija savā ziņā vēsturiska, jo tajā piedalījās arī Anglijas centra pārstāvji, lai runātu par turpmākām attīstības un sadarbības perspektīvām. Abi centri sadarbojas, lai atvieglotu elektronisko jūras navigācijas karšu iegādes procesu, nodrošinot iespēju, ka visas pieejamās elektroniskās jūras navigācijas kartes iegādājamas pie viena izplatītāja. Abiem centriem ir kopīgs konkurents – neoficiālo karšu izplatītāji. Lielākoties kuģinieki zina, ka neoficiālās kartes nav drošas, taču tām ir zemākas cenas.

Dažādu valstu kuģošanas drošības inspektori, veicot kuģu pārbaudes, kontrolē arī, vai uz kuģiem tiek izmantotas oficiālās kartes. Lai atvieglotu inspektoru darbu, “Primar” pieprasa, lai karšu izplatītāji norāda to kuģu IMO (Starptautiskās jūras organizācijas) identifikācijas numurus, kuri izmanto oficiālās kartes.

“Elektronisko karšu izplatīšanai iespējas ir neierobežotas. Mums ir izdevīgi būt “Primar” dalībniekiem – centralizēti izplatot kartes, pašiem nav jāslēdz līgumi ar vairākiem izplatītājiem un nav jākontrolē to darbs. “Primar” ir līgumi ar vismaz 45 karšu izplatītājiem, strādājot individuāli, mums nekad nebūtu tik plašas mūsu sagatavoto karšu izplatīšanas iespējas,” skaidro Jānis Krastiņš.

Latvijas HD bija viens no pirmajiem, kas sāka jūras kartes sagatavot vispirms elektroniski un tikai pēc tam nepieciešamības gadījumā uzlikt tās uz papīra, kamēr lielākā daļa valstu joprojām gatavo papīra kartes un tikai pēc tam elektroniskās.

Jūras administrācijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!