• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieņemtajiem grozījumiem Darba likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2006., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/144132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2006.gada 21.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

22.09.2006., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieņemtajiem grozījumiem Darba likumā

 

Labklājības ministrija (LM) ir gandarīta, ka pēc vairāk nekā gadu ilgušām debatēm Saeimas plenārsēdē ceturtdien, 21.septembrī, apstiprināti grozījumi Darba likumā.

Atbilstoši grozījumiem Darba likumā ir pārņemtas ES direktīvu prasības vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanai starp vīriešiem un sievietēm, iekļauts aizliegums tiešā vai netiešā veidā diskriminēt personu pēc seksuālās orientācijas, pilnveidotas uzteikuma pamata prasības, kā arī uzteikuma saskaņošanas procedūra ar arodbiedrībām.

Turpmāk darba pieņemšanas intervijās sievietēm nevarēs jautāt par grūtniecību, veicinot vienādas attieksmes principa ievērošanu. Apstiprināti papildinājumi attiecībā uz strādājošām grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā, kā arī tām sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, nosakot, ka, nodarbināt virsstundu darbā un nosūtīt komandējumā darba devējs var tikai ar viņu piekrišanu.

Apstiprinātajos grozījumos noteiktas tiesības darbiniekam pieprasīt nepilnu darba laiku bērna invalīda kopšanai līdz bērna 18 gadu vecumam. Pašreiz darbinieki var pieprasīt nepilnu darba laiku bērnu invalīdu kopšanai tikai līdz 16 gadu vecumam. Bērnu invalīdu vecākiem ir arī tiesības pieprasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu vasarā vai jebkurā citā laikā pēc viņa vēlēšanās.

Savukārt, lai uzlabotu darba vidi tajos Latvijas uzņēmumos, kuros nav iespējams visiem darbiniekiem vienlaikus nodrošināt pārtraukuma piešķiršanu, noteikts elastīgāks pārtraukuma regulējums. Tādējādi darba devēji, vienojoties ar darbiniekiem, darba koplīgumā varēs noteikt uzņēmumam piemērotu darba pārtraukumu grafiku.

Papildus iepriekšminētajam grozījumi precizē arī gadījumus, kad tiek izmaksāta vidējā izpeļņa, paredzot, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt vidējo izpeļņu darbiniekam tikai par to laiku, kad viņš atrodas apmaksātā ikgadējā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā. Šobrīd darba devējam ir jāizmaksā vidējā izpeļņa arī gadījumos, ja darbinieks pēc darba devēja rīkojuma pārbauda savu veselību ārstniecības iestādē, nodod asinis, piedalās darba devēja rīkotajā profesionālajā apmācībā u.c.

Grozījumi Darba likumā stāsies spēkā pēc tam, kad tos izsludinās Valsts prezidente.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!