• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atvērt pasauli arī tiem, kam grūtāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1999., Nr. 400/403 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Galvenā nozīme ir mīlestībai

Vēl šajā numurā

03.12.1999., Nr. 400/403

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atvērt pasauli arī tiem, kam grūtāk

3. decembris — Starptautiskā invalīdu diena

"Ir sabiedrības daļa, kas vēl nav pārvarējusi neuzticību dažādām iestādēm," stāsta Tukuma rajona Sociālās palīdzības koordinācijas centra vadītāja Sarma Upesleja. "Privāti aprunājoties, izrādās, ka cilvēkam ir gan labas idejas, taču viņš neuzdrošinās tās piedāvāt, atrunādamies, sak, tas jau nav priekš manis. Bet kā tad nav! Dodam iespēju rast domubiedrus un īstenot savu ideju. Mūsu cilvēki nebūt nav dumji vai nevarīgi, vienīgi varbūt pārlieku kritiski pret sevi, nespēj atraisīties."

Tukuma rajona Sociālās palīdzības koordinācijas centra darbība nosacīti iedalāma trīs virzienos. Pirmkārt, tā veic funkcijas, ko valsts deleģējusi sociālās palīdzības pabalstos. Otrs virziens ir darbs ar pilsētas un rajona invalīdiem. Ik pa diviem mēnešiem centrā pieņem Ortopēdijas un protezēšanas centra speciālisti, kas sniedz konsultācijas un piedāvā savu produkciju. Te var saņemt dzirdes aparātus, turklāt ārsts surdologs palīdzēs izvēlēties to, kas konkrētajam cilvēkam vislabāk der.

Uzlabot dzīves kvalitāti pēc slimības vai tās saasinājuma, palīdzēt atkopties kā garīgi, tā arī fiziski un atjaunot slimības laikā zaudētās ikdienišķās iemaņas palīdz pašiem savs rehabilitācijas centrs,pansionātā "Rauda". Parasti izbraukumi, kas katrs ilgst 24 dienas, tiek izkārtoti tā, lai vienkopus būtu cilvēki ar līdzīgām problēmām — invalīdi ratiņos, cukura diabēta slimnieki utt. Pusi izdevumu sedz pats pacients, pusi — pašvaldība, no kuras viņš nāk.

Centra paspārnē ir izveidota invalīdu rehabilitācijas padome, kuras darbā iesaistījies ārsts rehabilitologs, Tukuma centra speciālisti, pašvaldību pārstāvji, Kandavas novada centra speciālisti, kā arī to nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji, kuras sniedz pakalpojumus šajā jomā. Tas nozīmē, ka mediķi veido rehabilitācijas programmas, ņemot vērā iespējas, ko Tukuma rajons patlaban spējīgs sniegt.

Tukumniekiem ir noruna ar Vaivaru rehabilitācijas centru, ka tas sūtīs informāciju par cilvēkiem, kuri tur ārstējušies, no kurām pašvaldībām šie cilvēki nāk, ģimenes ārsta un sociālā darbinieka koordinātes, lai netiktu pazaudēts tas, kas iegūts 1. un 2. pakāpes rehabilitācijas ciklā.

Trešais centra darbības aspekts ir projektu rakstīšana dažādiem fondiem. Pēdējais, pēc S.Upeslejas vārdiem, "zilais sapnis" ir Sorosa fonda atbalstītais projekts "Dators atver pasauli". Centrā invalīdus māca rīkoties ar datoru, kā arī pilnveidot jau esošās iemaņas. Tādējādi invalīdiem ir daudz plašākas iespējas atrast savu vietu darba tirgū. Ir arī doma par ceļojošo datoru, proti, uz kādu laiku invalīdam tiks nodots mājās dators, kas būs pieslēgts interneta tīklam. Invalīds varēs sazināties ar visu Latviju, tajā skaitā ar visiem sociālās palīdzības koordinācijas centriem, uzzināt par darba iespējām, citiem vārdiem — baudīt visu, ko sniedz moderni komunikācijas līdzekļi. Par invalīdu interesi liecina jau pagarā pieteikušos rinda.

Top katalogs par brīvprātīgo darbu

Tukumniekiem izveidojusies laba sadarbība ar Amerikas miera korpusu. Tas noticis, pateicoties vēl vienam pašu sagatavotam projektam. Pirmā ASV miera korpusa brīvprātīgā Steisija Birenbaha mācījusi, kā veicams mērķtiecīgs, demokrātijas principiem atbilstošs darbs. Atgriežoties mājās, kā dāvana Latvijai atstāta viņas vadībā autoru kolektīva sagatavota grāmatiņa " Deviņi soļi labdarības pasākumu rīkošanā". Savas priekšteces darbu, tikai nedaudz citā aspektā, turpina ASV miera korpusa brīvprātīgā, Tukuma NVO centra konsultante Sjūzena Aldena. Sjūzena ir apguvusi latviešu valodu un strādā Tukuma 1. vidusskolā par angļu valodas skolotāju, ar tukumnieku līdzdalību iecerējusi izveidot "Latvijas jaunatnes katalogu ’99", kurā būs apkopota informācija par jaunatnes organizācijām un brīvprātīgo darbu tajās. Tā sagatavošanas gaitā Tukuma rajona vidusskolēniem tiks skaidrots, kas ir brīvprātīgo darbs, kas cilvēkus mudina bez maksas ziedot savu brīvo laiku grūtdieņiem, un izzināts, kādās jomās jaunieši gribētu darboties. Katalogā tiks apkopota informācija gan par to, ko piedāvā NVO, gan par brīvprātīgajiem — ko viņi gribētu un varētu darīt.

 

Darbojas Invalīdu dienas
aprūpes centrs

Nepilnu pusgadu Tukumā darbojas Invalīdu dienas aprūpes centrs, kur invalīdiem ar garīgiem un kustību traucējumiem palīdz uzlabot veselību un dzīves kvalitāti kopumā. Centrs tapis, sadarbojoties Invalīdu biedrībai un Nodarbinātības valsts dienestam, ar kura palīdzību izremontētas telpas. Arī invalīdu aprūpē dienas centrā lielākoties strādā cilvēki, kurus turp nosūtījis Nodarbinātības valsts dienests. Patiesībā tā ir sava veida izeja bezizejā, jo par niecīgo atalgojumu, ko šiem rehabilitācijā iesaistītajiem darbiniekiem var samaksāt, profesionāļus dabūt ir gandrīz neiespējami. Visas centra darbinieces tiek apmācītas savstarpējā saskarsmē un saskarsmē ar invalīdiem, un, kā apgalvo centra vadītāja Ingrīda Rudzīte, ir jūtams, ka viņu izpratne par veicamo darbu kļūst arvien labāka. Kas zina — varbūt dažai šis darbs būs palīdzējis atrast īsto vietu dzīvē. Tā nākamgad, iespējams, trīs meitenes iesaistīsies speciālā mācību programmā. Stāsta Ingrīda Rudzīte: "Ir daudz cilvēku, kam nepieciešama šāda palīdzība, taču centra darbiniekiem nākas pašiem viņus uzmeklēt un pārliecināt, ka, piemēram, atlieku parādības pēc pārciesta insulta vai traumas nav nekas mūžīgs. Turklāt ar vienu kursu ir par maz, visu laiku ir jāstrādā arī pašam. Tas ir ilgs process, kas prasa gan no sociālā darbinieka, gan paša pacienta uzņēmību un pacietību. Cilvēks taču nav mehānisms, kurš, salikts kopā, uzreiz gatavs darbam."

Pārsvarā Invalīdu dienas aprūpes centrā strādā, lai attīstītu sīko kustību iemaņas. Darbinieki cenšas izzināt, kas aprūpējamajiem iet vairāk pie sirds — aplicēšana, adīšana, šūšana utt., jo uzskata, ka tikai tā sasniedzams vislabākais rezultāts. Invalīdiem ar garīgiem traucējumiem tiek mācīts ne vien veikt vienkāršus darbiņus, bet arī rēķināties citam ar citu.

Pašu invalīdu darinājumi labi noder, lai apdāvinātos jubilejās. Mīkstās rotaļlietas ir tik jaukas, ka iepatikušās kādam uzņēmējam, kurš izteicis vēlēšanos tās ņemt tirgošanai savā veikalā. Patlaban mīkstās rotaļlietas tiek uzkrātas, jo ir noruna ar Rīgas 93. vidusskolas tautas deju, dziesmu un rotaļu ansambli "Rija", kas Tukumā koncertēs Ziemassvētkos, ka viņi šīs rotaļlietas pieņems samaksas vietā. Savukārt viņi paši tās dāvinās bērnu namiem un slimnīcām.

Darbs Invalīdu dienas aprūpes centrā nebūtu iespējams bez transporta, ar ko invalīdus atvest uz centru un pēc tam vakarā aizgādāt mājās. Pašlaik pilsētas dome piešķīrusi mersedesu lietošanai trīs četras reizes nedēļā. Taču ar to nepietiek, jo vienā reizē ar to pārvadāt var vienu, varbūt divus invalīdus ar pavadoņiem. Tādēļ kopīgi ar pilsētas domi tiek risināts jautājums par pastāvīga transporta līdzekļa piešķiršanu dienas centram no nākamā gada.

Tamāra Magone — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Ingrīda Rumbēna, "LV"

I2.JPG (20043 BYTES)
Tukuma rajona Sociālās palīdzības koordinācijas centra vadītāja Sarma Upesleja;

I1.JPG (25155 BYTES)
Tukuma nevalstisko organizāciju tīkla projekta vadītāja Sanita Rībena, konsultante no Amerikas Savienotajām Valstīm Silla Filips, Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītāja Gunta Anča

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!