• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 8. augusta noteikumi Nr. 644 "Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2006., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/141563-noteikumi-par-berna-kopsanas-pabalsta-un-piemaksas-pie-berna-kopsanas-pabalsta-un-vecaku-pabalsta-par-dviniem-vai-vairakiem-vie...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.645

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 19.novembra noteikumos Nr.650 "Invaliditātes ekspertīzes kārtība Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā"

Vēl šajā numurā

11.08.2006., Nr. 128

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 644

Pieņemts: 08.08.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.644

Rīgā 2006.gada 8.augustā (prot. Nr.41 18.§)

Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 7.panta trešo daļu, 15.panta pirmo daļu, 16.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka bērna kopšanas pabalsta (turpmāk – pabalsts) un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem (turpmāk – piemaksa) apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

II. Pabalsta un piemaksas apmērs un tā pārskatīšanas kārtība

2. Pabalsta apmērs ir šāds:

2.1. personai, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, ja šī persona nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā
ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) dienā, ar kuru pabalsts tiek
piešķirts, – 50 latu mēnesī;

2.2. personai, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, ja šī persona ir nodarbināta (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) dienā, ar kuru pabalsts tiek piešķirts, un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, – personas mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas 70 procentu apmērā, bet ne mazāk kā 56lati mēnesī un ne vairāk kā 392 lati mēnesī;

2.3.personai, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, ja šī persona ir nodarbināta (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) dienā, ar kuru pabalsts tiek piešķirts, un ir nodarbināta bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, – 50procentu apmērā no šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētajai personai noteiktā pabalsta, bet ne mazāk kā 56 lati mēnesī;

2.4.personai, kura kopj bērnu vecumā no viena gada līdz diviem
gadiem, – 30 latu mēnesī.

3. Personas mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina šādi:

3.1.darba ņēmējam – no personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā bērns piedzimis. Aprēķinam izmanto šādu formulu:

Vmēn = (A1 + A2 ... + A12) : 12, kur:

Vmēn – mēneša vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

A1, A2... – apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta noteiktajā 12kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā kalendāra mēnesī;

12 – mēnešu skaits;

3.2.pašnodarbinātajam – no personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāra mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā bērns piedzimis. Aprēķinam izmanto šādu formulu:

Vmēn = (A1 + A2 ... + A12) : 12, kur:

Vmēn – mēneša vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

A1, A2... – apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta noteiktajā 12kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā kalendāra mēnesī;

12 – mēnešu skaits.

4. Ja dienā, ar kuru pabalsts piešķirts, persona vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statusā, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina, summējot atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā.

5.Pabalsta apmēru šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētajai personai aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Pk = Vmēn x 0,7, kur:

Pk – bērna kopšanas pabalsta apmērs;

Vmēn – mēneša vidējā apdrošināšanas iemaksu alga.

6.Ja personai, kurai pabalsts piešķirts saskaņā ar šo noteikumu 2.2.apakšpunktu, nepārtraukti kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, rodas tiesības uz pabalstu par nākamo bērnu, pabalstu par nākamā bērna kopšanu vecumā līdz gadam piešķir lielākajā apmērā, kāds saskaņā ar šo noteikumu 2.2.apakšpunktu bija piešķirts par iepriekšējā bērna kopšanu vecumā līdz gadam vai kādu no jauna varētu aprēķināt saskaņā ar šo noteikumu 3., 4. un 5.punktu.

7. Piemaksas apmērs ir šāds:

7.1. personai, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz vienam gadam, – 50 latu mēnesī par katru nākamo bērnu (papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram);

7.2.personai, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no viena līdz diviem gadiem, – 30 latu mēnesī par katru nākamo bērnu (papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram).

8.Pabalsta apmēru šo noteikumu 2.1. un 2.4.apakšpunktā minētajai personai, minimālā pabalsta apmēru šo noteikumu 2.2. un 2.3.apakšpunktā minētajai personai un maksimālā pabalsta apmēru šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētajai personai, kā arī piemaksas apmēru pēc labklājības ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

III. Pabalsta un piemaksas pieprasīšana un piešķiršana

9. Pieprasot pabalstu vai pabalstu un piemaksu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona:

9.1. iesniedz šādus dokumentus:

9.1.1. rakstisku pieprasījumu;

9.1.2. darba devēja rakstisku apstiprinājumu par laikposmu, kurā pabalsta pieprasītājam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, ja persona, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā;

9.2. uzrāda:

9.2.1. personu apliecinošu dokumentu (pasi, personas apliecību);

9.2.2. bērna (bērnu) dzimšanas apliecību (apliecības);

9.2.3. tiesas sprieduma norakstu par adopcijas apstiprināšanu, ja pabalstu pieprasa bērna adoptētājs;

9.2.4. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību.

10.Persona, kura nav nodarbināta vai ir pašnodarbinātā persona, kura negūst ienākumus, kopjot bērnu vecumā līdz vienam gadam, šo faktu apliecina pieprasījumā par pabalsta piešķiršanu.

11.Pabalsta vai pabalsta un piemaksas pieprasītājs šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus iesniedz (uzrāda) pēc savas izvēles vienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļām.

12. Lēmumu par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu pieņem pabalsta pieprasītāja vai pabalsta un piemaksas pieprasītāja deklarētās dzīvesvietas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa.

13.Dokumentus par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata 10 dienu laikā pēc to iesniegšanas un pieņem lēmumu par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu vai pabalstu un piemaksu.

14.Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu:

14.1.ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajām prasībām pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanai;

14.2.ja pabalsta vai pabalsta un piemaksas pieprasītājs neiesniedz un neuzrāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus.

15.Lēmumu par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu vai pabalstu un piemaksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta vai pabalsta un piemaksas pieprasītājam paziņo rakstiski un norāda tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

16. Personai, kura ir darba ņēmējs, kā arī pašnodarbinātajam pabalstu vai pabalstu un piemaksu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām.

17.Personai, kura nav nodarbināta, pabalstu vai pabalstu un piemaksu piešķir ar bērna piedzimšanas dienu. Ja personai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, pabalstu vai pabalstu un piemaksu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām.

18. Personai, kura adoptējusi bērnu, pabalstu piešķir ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas apstiprināšanu.

IV. Pabalsta un piemaksas izmaksa

19. Pabalstu vai pabalstu un piemaksu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī, kas seko pēc pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas dienas.

20.Ja personai aprēķinātais maternitātes pabalsts ir mazāks par pabalsta vai pabalsta un piemaksas apmēru, persona var izvēlēties, kuru pabalstu saņemt.

21.Ja persona tai piešķirto pabalstu vai pabalstu un piemaksu nav saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, personai attiecīgo pabalsta vai pabalsta un piemaksas summu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

22.Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemtās pabalsta vai pabalsta un piemaksas summas pabalsta vai pabalsta un piemaksas saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tās tiek ieturētas no nākamajos mēnešos izmaksājamiem valsts sociālajiem pabalstiem, no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.

23.Ja persona nepamatoti saņemtās pabalsta vai pabalsta un piemaksas summas neatmaksā labprātīgi vai pabalsta vai pabalsta un piemaksas izmaksa tiek pārtraukta pirms parāda dzēšanas, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

24.Pabalstu vai pabalstu un piemaksu pārrēķina vai izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta vai pabalsta un piemaksas izmaksa (izņemot gadījumus, ja pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas brīdī jau bijis zināms pabalsta pārtraukšanas termiņš).

25.Ja pabalsta vai pabalsta un piemaksas saņēmējs, kurš kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, pārtrauc bērna kopšanas atvaļinājumu un uzsāk strādāt, viņa pienākums ir 10 darbdienu laikā par to informēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļu.

V. Noslēguma jautājums

26. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 7.decembra noteikumus Nr.1003 “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā bērna kopšanas pabalstu un piemaksu pie bērna kopšanas pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem” (Latvijas Vēstnesis, 2004, 198.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Labklājības ministre D.Staķe

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 12.augustu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!