• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzīvnieku izmantošanu eksperimentos un citiem zinātniskiem mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2006., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par projektu pieteikumiem EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu apgūšanai

Vēl šajā numurā

01.08.2006., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzīvnieku izmantošanu eksperimentos un citiem zinātniskiem mērķiem

Līdz 8.augustam notiek sabiedriskā apspriešana par dzīvnieku izmantošanu eksperimentos un citiem zinātniskiem mērķiem, kurā Zemkopības ministrija (ZM) aicina iedzīvotājus un zinātniekus izteikties un sniegt ieteikumus izmantojamo dzīvnieku labturības uzlabošanai un aizsardzībai.

Sabiedriskās apspriešanas mērķis ir izzināt sabiedrības attieksmi par dzīvnieku izmantošanu eksperimentos un saņemt ieteikumus, kā uzlabot šo dzīvnieku labturību. Šim nolūkam ir paredzētas divas anketas: viena – visiem ieinteresētiem Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem, otra – speciālistiem labturības jomā, izmēģinājumos ar dzīvniekiem, dzīvnieku zinātnē, dabaszinātnēs un citās saistītās jomās.

Apspriešanā iegūtās atbildes palīdzēs Eiropas Komisijai direktīvas “Par izmēģinājumos un citiem zinātniskiem mērķiem izmantotu dzīvnieku aizsardzību” paplašināšanā ar mērķi uzlabot dzīvnieku labturību un iekšējā tirgus darbību.

Savu viedokli interesenti var izteikt interneta mājaslapā http://ec.europa.eu/enviroment/chemicals/lab_animals/ia_info_en.htm, kurā atrodamas divas anketas – visiem interesējošiem pilsoņiem un atsevišķa anketa zinātniekiem. Anketā visiem interesentiem ir vispārīgi jautājumi 20 valodās, un tās aizpildīšana aizņem aptuveni 15 minūtes. Savukārt speciālistiem jāatbild uz sīkākiem tehniskiem jautājumiem. Plašāka informācija par sabiedrisko apspriešanu ZM interneta mājaslapā www.zm.gov.lv.

Direktīva par izmēģinājumos un citiem zinātniskiem mērķiem izmantotu dzīvnieku aizsardzību ir galvenais pašlaik spēkā esošais Kopienas tiesību akts, kas aizsargā šos dzīvniekus un palīdz novērst iekšējā tirgus traucējumus šajā jomā. Tomēr ir radusies nepieciešamība šo direktīvu pārskatīt, jo tā neatspoguļo svarīgu progresu, kas pēdējo divdesmit gadu laikā panākts zinātnē. Ir parādījušās jaunas metodes dzīvnieku izmantošanā, piemēram, klonēšana, un tās prasa īpašu pārraudzību, ko pašreizējā direktīva neparedz. Pārskatīšanas mērķis ir panākt, lai dzīvniekus zinātniskās procedūrās izmantotu saskaņoti un kontrolēti, bet prakse visās ES dalībvalstīs būtu skaidri pārredzama. Ar direktīvu ES jānodrošina līdzvērtīgi konkurences apstākļi uzņēmumiem, kas veic izpēti ar dzīvniekiem.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!