• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vidējā termiņa budžeta plānošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2006., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ziedojumu Komunisma upuru piemiņas fondam memoriāla būvei Vašingtonā

Vēl šajā numurā

13.07.2006., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vidējā termiņa budžeta plānošanu

Lai sniegtu konsultācijas Finanšu ministrijai (FM) vidēja termiņa budžeta (resursu) plānošanas (Medium Term Expenditure Framework) ieviešanā, Latvijā ir ieradusies Pasaules bankas (PB) misija, kas no 10.jūlija līdz 19.jūlijam konsultēsies ar vietējiem ekspertiem un speciālistiem, lai pēc misijas noslēguma varētu sagatavot rekomendācijas par atbilstošāko risinājumu. Misijā līdzdarbojas arī Zviedrijas Finanšu ministrijas pārstāvis, un vakar notika šo ekspertu ievadsanāksmes ar FM un Valsts kancelejas speciālistiem. Ekspertu rekomendācijas tiks izmantotas FM koncepcijā, kuru paredzēts iekļaut apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē augusta sākumā.

Tikšanās laikā ar finanšu ministru Oskaru Spurdziņu un FM valsts sekretāri Irēnu Krūmani, PB eksperti Bernards Maijers (Bernard Myers – PB valsts pārvaldes vadības vecākais speciālists) un Svetlana Proskurovska (PB valsts pārvaldes vadības speciāliste) paziņoja, ka PB novērtējusi Latvijas valdības lūgumu pēc konsultācijām vidējā termiņa budžeta plānošanā, tādēļ misijā kā līdzeksperts ir pieaicināts Zviedrijas Finanšu ministrijas budžeta plānošanas speciālists Gesta Jungmans (Gösta Ljungman).

Finanšu ministrs O.Spurdziņš pauda pārliecību, ka, ņemot vērā valsts stabilo un straujo ekonomisko izaugsmi, pārvērtējot un nostiprinot konverģences programmu, kā arī analizējot situāciju investīciju un citās jomās, ir radusies nepieciešamība ieviest Latvijā vidējā termiņa budžeta (resursu) plānošanu. Daļēji valsts jau veic valsts izdevumu plānošanu ilgākā termiņā, tas attiecas uz darba algu samaksas programmu, investīciju plāniem un valsts ilgtermiņa saistību reģistrāciju, kā arī Eiropas Struktūrfondu līdzekļu apgūšanu, tomēr šī plānošana ir teorētiska un top kā paskaidrojošā daļa ikgadējam valsts budžetam, tādēļ ir nepieciešams nostiprināt ilgtermiņa plānošanu likumdošanā arī praktiski.

Ministrs informēja misijas pārstāvjus, ka vidējā termiņa budžeta plānošana ir viens no galvenajiem punktiem 2004.gada 1.decembra deklarācijā par Aigara Kalvīša vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību, kur ir izvirzīts mērķis ieviest vidēja termiņa budžeta plānošanu, veikt fiskālās atbildības nostiprināšanu ieņēmumu un izdevumu plānošanā, kā arī ieviest stratēģisko plānošanu ministrijās un atbilstoši tai balstīt budžeta plānošanu uz rīcībpolitikas mērķu un rezultātu finansēšanu.

Tādēļ PB novērtējums un rekomendācijas ir ļoti svarīgas, tā kā FM izstrādā Koncepciju par Stratēģiskās plānošanas un vidēja termiņa budžeta plānošanas ieviešanu valsts pārvaldē, kuru domāts iekļaut apstiprināšanai Ministru kabineta sēdē augusta sākumā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!