• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzskatu dažādībā pirms Ziemassvētkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2000., Nr. 465 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veidojas Latvijas un Krievijas dialogs

Vēl šajā numurā

21.12.2000., Nr. 465

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzskatu dažādībā pirms Ziemassvētkiem

Saeimas frakciju vadītāji — "Latvijas Vēstnesim", noslēdzot Rudens sesiju

Šodien 21.decembrī notiek

Latvijas Republikas 7.Saeimas

Rudens sesijas pēdēja plenārsēde.

Tai beidzoties un Ziemassvētku

brīvdienām tuvojoties —

daži "Latvijas Vēstneša"

jautājumi Saeimas

frakciju priekšsēdētājiem:

1. Kā vērtējat Saeimā šajā Rudens sesijā paveikto?

Kas, jūsuprāt, ir bijis nozīmīgākais tās darbā?

2. Vai jūs apmierina līdzšinējais 7. Saeimas darbs,

kad veikts jau vairāk nekā pusceļš tās pilnvaru laikā?

3. Ar ko jūsu frakcija ir īpaši iezīmējusies

jeb izcēlusies aizvadītajā sesijā?

4. Ar kādu noskaņojumu sagaidāt Ziemassvētkus

un ar kādām cerībām nākamo Ziemas sesiju?

Vineta Muižniece, Tautas partijas frakcijas (24 deputāti) priekšsēdētāja:

S1.JPG (32883 BYTES) 1.

Domāju, ka šī Rudens sesija ir bijusi iezīmīga gan darba apjoma, gan darba nozīmīguma ziņā. Kā zināms, aizvien gada nogale saistīta ar valsts budžeta nākamajam gadam akceptēšanu. Bet šoreiz Saeimai šis budžeta apspriešanas darbs bija vēl svarīgāks, jo šoruden bija jāpieņem arī vairāki būtiski grozījumi šā gada budžetā. Līdz ar to šī sesija ieguva sevišķi lielu nozīmi. Paveiktais, protams, būs izjūtams arī nākamgad.

Līdztekus budžeta pieņemšanai daudz uzmanības tika veltīts tautsaimniecības attīstībai un iekšējā tirgus aizsardzībai. Lielu darbu šajā sesijā Saeima veikusi valsts pārvaldes reformas īstenošanā. Ir virkne likumu, kas jau sagatavoti pieņemšanai trešajā jeb galīgajā lasījumā.

2.

Nevaru teikt, ka es būtu pilnīgi apmierināta. Varētu būt gandarīta par paveiktā darba apjomu, bet ne vienmēr par tā kvalitāti. Ne tikai šajā Saeimā, bet arī iepriekšējās, manuprāt, ir pietrūcis laika vai gribēšanas, lai darbu padarītu tiešām labi, lai likumi būtu izstrādāti perfekti. Mēs dažkārt pārlieku steidzamies un nesadzirdam motivācijas, kas prasa rūpīgāku darbu. Un pēc tam diemžēl ir jāveltī daudz laika, lai strādātu pie nepieciešamiem grozījumiem. Arī šīs Saeimas darbā ir atklājušās vairākas šāda veida kļūdas. Piemēram, nācās izdarīt korekcijas attiecībā uz Komerclikuma stāšanos spēkā. Šo ļoti nozīmīgo likumu, kam lemts būtiski sakārtot uzņēmējdarbības sfēru, diemžēl pagaidām nav izdevies iedarbināt, kā tas sākotnēji bija iecerēts.

Ļoti bija ievilcinājusies likuma par Komerclikuma stāšanos spēkā sagatavošana. Izrādījās arī, ka nav laikā risināts finansējuma jautājums. Līdz ar to mēs esam tādā situācijā, ka likuma stāšanās spēkā ir jāatliek. Tas, lūk, ir tas gadījums, kad nevaram būt apmierināti tikai ar to vien, ka likums ir pieņemts.

3.

Domāju, ka mēs esam izcēlušies ar ļoti skaidru pozīciju daudzos jautājumos. Saistībā gan ar tautsaimniecību, gan ar jau minēto Komerclikumu, gan ar veterinārmedicīnas likumu, gan ar enerģētikas likumdošanu. Protams, arī saistībā ar to sfēru, kas ir mūsu partijas prioritāte, proti, izglītību. Te man gribas atgādināt, ka beidzot, apspriežot un pieņemot valsts budžetu, ir sakārtots pedagogu atalgojuma pieauguma risinājums. Turklāt ir pieņemti grozījumi augstskolu likumā, kas ļaus nodrošināt studentu kreditēšanu.

Tās ir tās jomas, kur mēs esam daudz strādājuši un strādāsim arī turpmāk. Lai izvērtētu un sagatavotu likumprojektus, mēs frakcijā izveidojam īpašas darba grupas, kurās aizvien iesaistām ne tikai deputātus, bet arī kvalificētus lietpratējus, kas ir mūsu partijas platformas piekritēji.

4.

Laikā pirms Ziemassvētkiem parasti tiek apkopots un novērtēts paveiktais. Un tad nu gribas kaut ko pilnveidot, novēlēt sev un citiem ko labāku salīdzinājumā ar visu iepriekšējo. Tāpēc gribu novēlēt, lai it visiem Latvijā šis Ziemassvētku laiks būtu gaišs un priecīgs. Un lai būtu veiksmīgs nākamais gads.

Nākamajā Saeimas darba cēlienā ir paredzami daudzi līdz galam neatrisināti jautājumi. Ir virkne likumprojektu, kas palikuši, kā mēdz teikt, starp lasījumiem. Tie ir likumi, kas skar valsts pārvaldes reformu, piemēram, aģentūru likums, publisko institūciju likums. Trešajam lasījumam tuvojas administratīvā kodeksa likums, kas ir ārkārtīgi svarīgs. Tāpat līdz galam nav pabeigts darbs pie likuma par Komerclikuma stāšanos spēkā. Tur jāpanāk, lai šis mehānisms būtu gan efektīvs, gan, cik vien iespējams, lēts. Jāturpina darbs arī pie daudzām citām lietām.

Laikam gan nākamā Saeimas sesija — Ziemas sesija — būs ļoti nozīmīga. Tālab neilgajā sesiju starplaikā deputātiem būtu gan jāgatavojas pamatīgam darbam, gan jākrāj spēki, lai, tuvojoties pavasarim, visiem būtu gaišāks prāts.

Jānis Jurkāns, politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas (16 deputāti) priekšsēdētājs:

S2.JPG (30243 BYTES) 1.

Domāju, katrai frakcijai ir, protams, atšķirīgs viedoklis par nozīmīgāko. Jautājums laikam gan ir — vai valsts kopumā ir pavirzījusies tālāk Eiropas Savienības virzienā. Tas taču it kā būtu tas galvenais uzdevums. Un kaut kāds progress jau ir panākts. Tomēr mūsu valsts attīstību un arī likumdošanu joprojām jūtami bremzē privatizācijas process. Diemžēl interešu grupas mēģina nobloķēt tos likumus, kas varētu palīdzēt Latvijai drīzāk sakārtot savu biznesa vidi un arī cilvēktiesību vidi, kas varētu sekmēt Latvijas ātrāku integrāciju Eiropas ekonomiskajās un politiskajās institūcijās. Tas, lūk, ir tas lauciņš, ko mūsu frakcija pūlas kopt vairāk nekā citas deputātu apvienības.

2.

Joprojām uzskatu, ka ir kaut vai neliels progress salīdzinājumā ar 6. Saeimu. Mēs ejam Eiropas Savienības virzienā. Gribētos gan, lai tas notiktu ātrākā tempā, lai partiju politiskās intereses netiktu stādītas augstāk par valsts interesēm.

Mēs taču ļoti labi zinām, ka Eiropas Savienība gaida no mums, lai mēs cik vien iespējams drīzāk ratificētu vispārējo cilvēktiesību konvenciju, kas aizsargā etnisko minoritāšu tiesības uz izglītību savā valodā un tā tālāk. Joprojām tas nav izdarīts. Nupat Strasbūrā mūs atkal pamudināja ratificēt šo konvenciju drīzāk. Taču es saprotu, ka tas atkal netiks darīts — iepriekšminēto iemeslu dēļ.

3.

Mūsu frakcija šajā Rudens sesijā ir izcēlusies arī ar to, ka tā reaģēja uz valsts valodas likuma noteikumiem. Tā, manuprāt, bija liela aplamība no valdības puses, ka tā publiskoja jēlus, negatavus noteikumus, kas ļāva "tēvzemiešiem" kliegt, ka latviešu valoda tiekot apdraudēta.

Savukārt mūsējie reizēm mēģināja tikpat karikatūriski aizstāvēt it kā nelatviešu tiesības. Tolaik bija visādi nevajadzīgi pārspīlējumi. Gribētos novēlēt gan valdībai, gan visai sabiedrībai neprovocēt vienam otru. Būsim konstruktīvi un lietišķi vienmēr un visur.

4.

Pieņemu, ka nākamā, Ziemas sesija būs izšķirīga lielo saimniecisko objektu privatizēšanā. Protams, ļoti liela nozīme būs pašvaldību vēlēšanām. To rezultāti var radīt diezgan lielus satricinājumus pat valdībā. Ja Rīgas domē pie varas nāks citāds politisko spēku salikums, tas varētu radīt nopietnu valdības krīzi. Neraugoties uz visām politiskajām kņadām un klizmām, noskaņojums pirms Ziemassvētkiem man tomēr ir gaišs un cerīgs.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas lietu redaktors

Vents Balodis, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas (15 deputāti) priekšsēdētājs:

S3.JPG (36231 BYTES) 1.

Būdams arī Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas loceklis, varu sacīt, ka tiešām nozīmīgākie šajā sesijā bija likumi par grozījumiem šā gada valsts budžetā un par nākamā, 2001. gada valsts budžetu. Tur mums izdevās nodrošināt finansējumu gan veselības aizsardzībai, gan Aizsardzības ministrijai. Domāju, ka ļoti nozīmīgs bija likums par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem, ko atliek tikai augstas kvalifikācijas līmenī realizēt.

Protams, žēl, ka mēs ar visu frakciju kopīgiem pūliņiem tomēr neesam spējuši iedarbināt Komerclikumu.

2.

Salīdzinot ar iepriekšējās — 6. Saeimas darbu, varu teikt, ka šī parlamenta deputāti strādā konstruktīvāk. Visādā ziņā.

3.

Mēs bijām sagatavojuši likumprojektu, kas paredz kompensācijas Latvijai no Krievijas — par okupācijas gados nodarītajiem zaudējumiem. Diemžēl ne koalīcijas partneri, ne opozīcija neatbalstīja šo likumprojektu. Līdz ar to mūsu frakcija palika vienatnē.

Esam centušies dažādos veidos atbalstīt mūsu valsts un tautas piemiņas vietu atjaunošanu un sakārtošanu. Par to bija runa, apspriežot likumu par valsts budžetu.

4.

Jāatzīst, ka man tādu īstu Ziemassvētku noskaņojumu daļēji ir laupījis ļoti nežēlīgais terora akts pret Daini Peimani. Tas diemžēl aptumšo šo svētku sajūtu. Manuprāt, Iekšlietu ministrijai ir jādara itin viss, lai atrastu neģēlīgos noziedzniekus. Šis diemžēl nav pirmais gadījums, kad no slepkavas lodes mirst sabiedrībā labi pazīstams cilvēks.

Un tomēr man ir tāda pārliecība, ka tautā arī šogad Ziemassvētki būs gaiši un līksmi. Lai Latvijas ļaudīm labi klājas gan šogad, gan nākamgad — pirmajā jaunās tūkstošgades gadā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!