• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par saskaņošanai iesniegto e-likumprojektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2000., Nr. 460/464 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13775

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmumu piemērošanos Komerclikumam

Vēl šajā numurā

20.12.2000., Nr. 460/464

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par saskaņošanai iesniegto e–likumprojektu

Uzņēmumu reģistra (UR) mājaslapā internetā www.ur.gov.lv ceturtdien, 14.decembrī, ievietota likumprojekta "Par elektroniskajiem dokumentiem" jeb e–likumprojekta jaunākā redakcija, kas 14.decembrī arī tika iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Likumprojekts tiks iesniegts saskaņošanai ministrijās, pēc tam tiks apkopoti to atzinumi un pēc to apkopošanas likumprojektu iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā (MK).

E–likumprojektu izstrādāja darba grupa UR galvenā valsts notāra Māra Gulbja vadībā saskaņā ar premjerministra šā gada 21.jūlija rīkojumu. MK šā gada 13.jūnijā akceptēja Koncepciju par elektronisko dokumentu juridisko statusu Latvijā (atrodama UR mājaslapā), tāpēc e–likuma pieņemšana ir nepieciešama, lai īstenotu šo koncepciju.

Darba grupa uzskata, ka likuma pieņemšana pozitīvi ietekmēs tautsaimniecības attīstību kopumā, tai skaitā veicinās civiltiesiskās apgrozības apjomu un tempu privātajā sektorā, it īpaši elektroniskās komercijas attīstību, kas vistiešākajā veidā veicinās tautsaimniecības konkurētspēju. Tāpat šī likuma pieņemšana atvieglos Latvijas uzņēmējiem darījumu kārtošanu ar ārvalstu partneriem, kas savukārt pozitīvi ietekmēs eksporta attīstību; veicinās ārvalstu investīciju pieplūdi; veicinās valsts sektora piemērošanos informācijas tehnoloģijām, tādējādi uzlabos valsts sniegto pakalpojumu kvalitāti; atvieglos tiesām risināt konfliktu un atbildības jautājumus attiecībā uz pašreiz lietotajiem elektroniskajiem dokumentiem; samazinās papīra plūsmu gan valsts, gan pašvaldību iestādēs.

E–likuma ieviešanai būs nepieciešami valsts budžeta līdzekļi, lai nodrošinātu valsts iestādes ar atbilstošu tehnisko aprīkojumu un programmnodrošinājumu. Taču paredzams, ka šīs investīcijas noteikti atmaksāsies.

Līdz ar e–likuma pieņemšanu būs nepieciešami arī grozījumi spēkā esošajos normatīvajos aktos, piemēram, MK Noteikumos Nr. 408 " Datu valsts inspekcijas nolikums" un Nr. 106 " Informācijas sistēmu drošības noteikumi".

Likumprojekts izstrādāts, ievērojot Eiropas Savienības 1999.gada 13.decembra direktīvu 1999/93/EC " Par Kopienas pamatnostādnēm elektroniskā paraksta jomā".

Darba grupa uzskata: lai likumu izpildītu, ir jāpaplašina Tieslietu ministrijas pārraudzībā esošās Datu valsts inspekcijas funkcijas — saskaņā ar MK viedokli, ka uzraudzības institūcija jāveido šīs ministrijas pakļautībā.

Likumprojektā dota šāda e–dokumenta definīcija: "e–dokuments — jebkurā elektroniskā veidā radīti, uzglabāti, nosūtīti un/vai saņemti dati".

"Elektronisko dokumentu ieviešana veicinās valsts iestāžu un iedzīvotāju tuvināšanos, mazinās birokrātiju, veicinās valsts sektora caurspīdīgumu," uzskata M.Gulbis.

Maija Celmiņa, UR Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!