• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2006., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

06.06.2006., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

11.JPG (15692 bytes)
12.JPG (18733 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, pasniedzot I šķiras Viestura ordeni NATO Eiropas spēku bij. komandierim Veslijam Klārkam par ieguldījumu Latvijas ceļā uz dalību NATO (augšējā attēlā) un tiekoties ar Losandželosas latviešu kopienas jauniešiem
Foto: Gatis Bergmanis

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien, 3.jūnijā, Losandželosā, ASV, pasniedza I šķiras Viestura ordeni bijušajam NATO Eiropas spēku komandierim Veslijam Klārkam par ieguldījumu Latvijas ceļā uz dalību NATO. Prezidente un V.Klārks bija aicināti uz Sasniegumu akadēmijas 45.konferenci ASV pilsētā Losandželosā uzrunāt vairākus simtus jauniešu no 40 pasaules valstīm, kas apliecinājuši izcilību dažādās zinātnes, sabiedriskajās vai mākslas jomās.

Paneļdiskusija ar prezidentes dalību bija veltīta NATO organizācijas un transatlantisko attiecību nākotnei. Uzrunājot jauniešus, prezidente pieminēja novembrī Rīgā gaidāmo NATO galotņu sanāksmi un tās simbolisko lomu, noslēdzot Eiropas 20.gs. pagātnē mākslīgi radītās dalījuma robežas. V.Vīķe-Freiberga un V.Klārks uzsvēra, ka, neraugoties uz viedokļu atšķirībām atsevišķos jautājumos, transatlantiskās attiecības ir vēsturiski apliecinājušas savu stiprumu, demokrātisko vērtību kopsaucēju un veidotās drošības perspektīvas dziļumu. Klātesošos doktorantus, akadēmisko aprindu pārstāvjus un citu jomu pārstāvjus interesēja Latvijas prezidentes viedoklis par sieviešu lomu valstu un starptautisko organizāciju vadībā, par Irānas krīzes atrisinājumu mierīgā ceļā, ASV un ES attiecībām.

Latviju 45.sasniegumu akadēmijā pārstāv arī Ieva Bargā, LU doktorante un Filoloģijas fakultātes Klasiskās filoloģijas katedras lektore.

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 3.jūnijā, tiekoties ar Losandželosas latviešu kopienu, uzsvēra, ka Latvijai ir paredzama strauja turpmākā attīstība, ja vien katrs, kas sirdī jutīsies latvietis un Latvijas zemes patriots dzimtenē vai ārpus tās, rūpēsies un mīlēs Latviju. Viņa sacīja, ka šobrīd objektīvi ir panākti visi starptautiskie priekšnosacījumi neatgriezeniskai valsts suverenitātei un drošībai, kā arī ekonomiskai izaugsmei, bet gan Latvijā, gan visur plašajā pasaulē ir nepieciešami cilvēki, kuriem Latvija un tās nākotne ir dārga. Valstij ir vajadzīga mūsu pacietība sasniegt izvirzītos mērķus, kā arī iecietība, atzīstot un respektējot demokrātiskā valstī to, ka mēs katrs esam atšķirīgs un visi nav vienādi, ka katram ir tiesības uz savu viedokli, – vairākiem simtiem sanākušo Losandželosas latviešu teica V.Vīķe-Freiberga. Pēc prezidentes domām, valsts nākotnes labā ir jāizmanto brīvības dotās iespējas, kas nozīmē arī Latvijā un trimdā dzīvojušo latviešu tautas daļu saplūšanu. Katram, kas sajūt sevī latvieti, ir iespējas būt piederīgiem Latvijai un rūpēties par to.

Runā arī tika akcentēts, ka šodienas ES lēmumu pieņemšanā paredzēts vienāds balss svars visām dalībvalstīm. Valsts diženums nav atkarīgs no lieluma vai tās zemes plašuma – tas atkarīgs no cilvēku kopuma kvalitātes, kas to veido, atzīmēja prezidente. “Ja mēs katrs savu lietu padarītu ar vislielāko atbildību un profesionalitāti, tad Latvija patiesi var kļūt par valsti, kas kļūst slavena ar savu ekspertīzi daudzās jomās, gluži kā tas jau tagad notiek ar reformu un demokratizācijas pieredzi dažādām valstīm.”

Prezidente runāja arī par šoruden gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, kurās varēs piedalīties arī ASV un citur ārpus Latvijas dzīvojošie latvieši. Viņa aicināja pilsoņus būt atbildīgiem un izvērtēt partiju piedāvājumu, un izteikt savu viedokli.

Svētdien, 4.jūnijā, prezidente piedalījās akadēmijas noslēguma pasākumos un devās uz Vašingtonu, kur rīt, 7.jūnijā, uzrunās ASV Kongresa kopīgo sēdi un tiksies ar ASV amatpersonām.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!