• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Starptautisko pazudušo bērnu dienu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2006., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 30.maija sēdē

Vēl šajā numurā

01.06.2006., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Starptautisko pazudušo bērnu dienu Eiropā

Otro gadu pēc kārtas Eiropas Komisija pauž atbalstu Eiropas Pazudušo un seksuāli izmantoto bērnu federācijas rīkotajai Starptautiskajai pazudušo bērnu dienai 25.maijā. Galvenais Starptautiskās pazudušo bērnu dienas mērķis ir rosināt sabiedrības pārdomas par to, cik Eiropā un visā pasaulē joprojām ir pazudušu bērnu, un starptautiskā līmenī izrādīt atbalstu un rosināt cerību vecākiem, kas nav saņēmuši nekādas ziņas par saviem bērniem, nezina, kur tie atrodas un kas ar tiem noticis.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni norādīja, ka “jautājums par bērnu un jauniešu aizsardzību gan Eiropā, gan ārpus tās robežām jau izsenis ir Eiropas Komisijas uzmanības lokā. Starptautiskās pazudušo bērnu dienas sakarā es aicināšu visu Eiropas Savienības iestāžu darbiniekus izrādīt solidaritāti ar ģimenēm, kuras skārusi šī lielā nelaime, piespraužot savam apģērbam neaizmirstulīti. Turklāt slavenais beļģu dziedātājs Salvatore Adamo šajā dienā Eiropas Komisijas ēkā vēlas uzstāties ar dziesmu “Enfants” (“Bērni”), kuras atbalsis tālu izskanēs līdz tiem, kas uzmanīgi ieklausīsies”.

Pazudušo bērnu problēma ir sarežģīta un daudzslāņaina. Pašlaik nav pieejama visaptveroša statistika par pazudušiem un seksuāli izmantotiem bērniem Eiropas Savienībā. Valstu līmenī datu apkopošana tiek organizēta reti, šiem datiem kopumā grūti piekļūt, sīkāku informāciju var saņemt ierobežotā apjomā vai tā nav pieejama nemaz.

Lai radītu apjausmu par šīs problēmas apmēriem atsevišķās Eiropas valstīs, šo valstu avotos pieejama šāda statistika: Itālijā policijas uzskaite liecina, ka 2005.gadā bez vēsts pazuduši 1850 nepilngadīgie; Beļģijā 2005.gadā bija 1022 policijas ziņojumu; Apvienotajā Karalistē laikposmā no 2002. līdz 2003.gadam policijā uzskaitīti 846 bērnu nolaupīšanas gadījumi, bet kopējais pazudušo bērnu skaits (aizbēguši dažādu iemeslu dēļ) ik gadu tiek lēsts ap 70000.

Lai sekmētu pasākumus bērnu un jauniešu tiesību veicināšanai, Eiropas Komisija 2006.gada jūlijā nāks klajā ar paziņojumu “Ceļā uz ES stratēģiju bērnu tiesību jomā”. Šajā paziņojumā tiks ierosināts daudzpusīgs rīcības plāns, kuram būs četri galvenie mērķi: noteikt prioritātes turpmākai ES darbībai, uzlabot ES politikas efektivitāti bērnu tiesību jomā, paplašināt sadarbību ar ieinteresētajām pusēm, palīdzēt bērniem īstenot savas tiesības.

Eiropas Savienība jau ir veikusi daudzus pasākumus, lai aizsargātu bērnu tiesības. Pēdējos piecos gados vien pieņemts ap trīsdesmit direktīvu, pamatlēmumu vai zaļo grāmatu vairākās Eiropas Kopienas politikas jomās, un to galvenais mērķis bijis bērnu tiesības.

Turklāt Eiropas Komisija vairāku Kopienas programmu ietvaros paredz finansējumu pasākumiem bērnu un jauniešu tiesību veicināšanai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!