• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvju vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2006., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135990

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pozīciju Irānas kodolprogrammas jautājumā

Vēl šajā numurā

26.05.2006., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvju vizīti Saeimā

Trešdien, 24.maijā, Saeimas Latvijas parlamentāriešu grupas demokrātisko procesu atbalstam Baltkrievijas parlamentā un sabiedrībā priekšsēdētājs Roberts Jurķis, deputāti Alberts Krūmiņš un Guntis Bērziņš tikās ar Baltkrievijas demokrātisko spēku un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Tikšanās laikā galvenā vērība veltīta jautājumiem, kas skar iekšpolitisko situāciju Baltkrievijā pēc šā gada 19.martā notikušajām prezidenta vēlēšanām.

Baltkrievijas apvienoto demokrātisko spēku līderis Sergejs Kaļakins pastāstīja, ka valstī pieaug iedzīvotāju aktivitāte demokrātisko procesu atbalstam. Iedzīvotājos pakāpeniski samazinās bailes no pastāvošā režīma un parādās dzīvesprieks un ticība, ka valstī notiks pozitīvas pārmaiņas. Viņš uzsvēra, ka, neraugoties uz prezidenta vēlēšanu rezultātiem, pilsoniskās sabiedrības attīstība ir galvenais to priekšnosacījums. Turklāt jauniešu aktīvā līdzdalība ir lielākais sasniegums demokrātisko spēku attīstībā. Savukārt Baltkrievijas neatkarīgā laikraksta “Belarusskaja delovaja gazeta” redaktors Pjotrs Marcevs informēja par plašsaziņas līdzekļu darbu pagrīdes apstākļos.

Puses pauda kopīgu viedokli, ka Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij un kaimiņvalstij ir būtiska nozīme demokrātisko procesu stiprināšanā Baltkrievijā.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī aktualitātes enerģētikas jomā – Baltkrievijas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, tai skaitā iespējamās gāzes un naftas produktu cenu sadārdzināšanās ietekmi uz valsts ekonomiku.

Ceturtdien, 25.maijā, Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti tikās ar Baltkrievijas demokrātisko spēku un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Tikšanās laikā pārrunātas aktualitātes Baltkrievijas politikā un Latvijas kā kaimiņvalsts loma Baltkrievijas attīstībā un demokrātisko procesu virzībā.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns un Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pauda Latvijas atbalstu un vēlmi palīdzēt demokrātiskas un tiesiskas valsts veidošanā.

Baltkrievijas apvienoto demokrātisko spēku līderis Sergejs Kaļjakins informēja par valstī notiekošo – represijām pret iedzīvotājiem, cilvēktiesību un vārda brīvības ierobežojumiem. Aktuāls ir jautājums par politiski notiesāto atbrīvošanu. Viņš uzsvēra palīdzības nepieciešamību no ārvalstu partneriem, arī Latvijas, un starptautiskajām organizācijām, lai risinātu šīs problēmas.

Pārrunājot vīzu režīmu starp abām valstīm, Baltkrievijas pārstāvji atzīmēja, ka būtu jāsamazina vai jāatceļ vīzas konsulārā nodeva, kas pašreiz ir vidējās mēnešalgas apmērā.

Tika skarts arī jautājums par Krievijas ietekmi enerģētikas jautājumos. Viesi norādīja, ka naftas un gāzes cenu iespējamais pieaugums varētu negatīvi ietekmēt Baltkrievijas ekonomikas attīstību.

Sarunas noslēgumā puses divpusējās attiecības starp abām valstīm novērtēja kā labas un izteica cerību uz vēl aktīvāku sadarbību.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!