• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasniedzot "L`Oreal" balvas sievietēm zinātniecēm Latvijas Zinātņu akadēmijā 2006.gada 18.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2006., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Pasaules hokeja čempionāta Latvijas izlasi

Vēl šajā numurā

19.05.2006., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasniedzot “L`Oreal” balvas sievietēm zinātniecēm Latvijas Zinātņu akadēmijā 2006.gada 18.maijā:

01.JPG (18847 bytes)
“L’Oreal” stipendiātes Maija Dimbrovska, Māra Plotniece, Valsts prezidente, LZA akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga, stipendiāte Oļesja Starkova (pirmajā rindā) kopā ar (otrajā rindā) LZA prezidentu Juri Ekmani, “L’Oreal” ģenerāldirektoru Baltijas valstīs Pēru Akerlundu, izglītības un zinātnes ministri, LZA akadēmiķi Baibu Rivžu un žūrijas komisijas priekšsēdētāju LZA Senāta prezidentu Jāni Stradiņu
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Augsti godātais Ekmaņa kungs! Akadēmijas vadība! Ļoti cienītā izglītības ministres kundze! Godātais “L`Oreal” firmas pārstāvi! Mīļās stipendijas ieguvējas!

Es gribētu apsveikt stipendijas ieguvējas par to, ko viņas ir sasniegušas, un novēlu, lai šī atzinība nestu ne vien materiālu atspaidu nākamajā gadā, atbrīvojot viņas no raizēm un rūpēm un atļaujot viņām vairāk laika veltīt zinātniskajam darbam, bet arī lai šī atzinība kļūst par gandarījumu tam, kādas viņām ir izaugsmes spējas. Gandarījums ir par to, kas jau paveikts, bet ir arī apziņa, ka šis ir stimuls un zīme tam, ka jums uzticas.

Zinātnē viss balstās uz līdzinieku vai pašu labāko izvērtējumu, un saņemt augstu izvērtējumu no pieredzējušākajiem zinātnē ir tas svarīgākais. Materiālā balva ir prieks, atspaids un atvieglinājums, bet zinātniski šis izvērtējums ir būtisks, tamdēļ novēlu visām šīs stipendijas ieguvējām no jauna sevī apņemties savu mūžu veltīt pētniecībai un zinātnei ar domu, ka viņas šajā laukā sasniegs visaugstākās virsotnes un gūs visspožākos panākumus. Es vēlētos arī izteikt pateicību ar “L`Oreal” firmas pārstāvja Latvijā un Baltijas reģionā starpniecību firmai par šo ļoti cilvēcīgo un tālredzīgo lēmumu, ko šī plašā mēroga pasaules lielfirma uzsāka kopā ar UNESCO. Privātā sektora bizness kopā ar augsta ranga pasaules nevalstisku institūciju uzsāka šo stipendiju pasniegšanu ar domu atbalstīt sieviešu zinātnieču izaugsmi, it sevišķi zemēs, kur ar to ir īpašas grūtības, un arī visā pasaulē.

Ir jauki, ka tāda firma, kuras lielā veiksme un ienākumi vismaz sākotnēji balstās uz sieviešu kosmētikas ražošanu, nedomā par sievietēm tikai kā par frivolām būtnēm, kam interesē savs izskats un sava skaistuma kopšana, nedomā par viņām tikai kā par šo skaistumkopšanas līdzekļu patērētājām, bet arī kā par tādu pētījumu veicējām, kas gan “L`Oreal”, gan daudziem citiem var ieviest jaunas metodes praktiskā ziņā un tehnoloģijās, kur no zinātnes kā eksaktas un pētniecības nodarbības mēs pārejam uz pielietojamības aspektiem, uz to, kas ir industrijā pielietojams, kas rada jaunas darba vietas un produktus, kas uzlabo labklājību katrā valstī, kur notiek šī ekonomiskā darbība. Tātad šeit viss ir apvienots ar jēgu, ka cilvēcei, ņemot vērā to, ka sievietes veido vismaz pusi no visiem iedzīvotājiem un Latvijā pat sieviešu ir vairāk un, pēc statistikas, ir vīriešu trūkums, ir svarīgi, lai sievietes varētu piedalīties visās dzīves sfērās ar vienādām demokrātiskām tiesībām, protams, arī zinātnē. Tas ir sevišķi grūti tajā vecumā, kad veidojas zinātniskās karjeras sākumposms, kas sievietēm sakrīt ar to vecumu, kad viņas gribētu dibināt ģimenes un sākt audzināt bērnus. Te tad ir vajadzīga izpratne gan no universitātēm un akadēmijām, gan no zinātniskās pasaules kopumā, arī no valsts, par to, lai būtu vajadzīgais atbalsts gan valsts un institūciju līmenī, gan ģimenē no vecākiem vai dzīves partnera.

Es vēlētos arī apsveikt šīs stipendiju ieguvējas, viņu vecākus, viņu dzīvesbiedrus, visus, kas viņām ir palīdzējuši izaugt par to, kas viņas ir tagad, par ko viņas rīt taps, arī profesorus un pasniedzējus. Novēlu gan viņām, gan viņu kolēģiem šeit Latvijā augstu turēt mūsu zinātnes reputāciju un aicinu viņas būt par paraugu daudzām citām jaunām meitenēm, kas varbūt vēl nav izšķīrušās par to, ko dzīvē darīt. Jūs un citas sievietes zinātnieces varat dot ierosmi ar savu dzīves gājumu vēl citām mazām meitenēm un studentēm, kas domā, par ko dienās kļūt. Es novēlu, lai daudzas no viņām, raugoties uz jums saka: “Tāda arī es gribētu būt!”

Lai jums veicas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!