• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām ES pamatnostādnēm krūts vēža pārbaudēs un diagnostikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2006., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/133409

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par cilvēktiesību pārkāpumu Čečenijā nosodījumu

Vēl šajā numurā

21.04.2006., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām ES pamatnostādnēm krūts vēža pārbaudēs un diagnostikā

Cenšoties uzlabot izdzīvošanas rādītājus krūts vēža slimniecēm Eiropā, Eiropas Komisija 7.aprīlī publicējusi ceturtās Eiropas pamatnostādnes krūts vēža izmeklēšanai un diagnostikai. Pamatnostādnēs izmantota labākā pieredze, un pie tām strādājuši 200 labākie profesionāļi no 18 dalībvalstīm (bijušās ES-15 un Kipras, Ungārijas un Polijas), kā arī no Norvēģijas, Šveices, Izraēlas, Kanādas un ASV. Šajā ceturtajā izdevumā skartie jaunie jautājumi ietver digitālo mammogrāfiju un padomus specializētajām krūts ārstēšanas nodaļām. Veselības un patērētāju aizsardzības Eiropas komisārs Markoss Kiprijanu teica: “Ja visā Eiropā izmantos labāko pieredzi mammogrāfiskajā izmeklēšanā, Eiropā katru gadu varēs novērst apmēram 32 000 nāves gadījumu pēc krūts vēža. Iepriek­šējo izmeklēšanas kvalitātes pamatno­stādņu izdevumu ietekme ir bijusi liela. Tomēr Eiropā ir jādara vairāk cīņā ar šo slimību. Es gribu mudināt valsts iestādes un praktizējošos ārstus izmantot šīs pamatnostādnes kā labākās pieredzes avotu.”

Krūts vēzis ir visbiežāk sastopamā vēža izpausme Eiropas sievietēm – to diagnosticē 26,5% jaunu vēža gadījumu, un tas vainojams 17,5% vēža izraisīto nāves gadījumu sievietēm. Šie skaitļi aug, jo pieaug sieviešu vecums populācijā. Mammogrāfiskā izmeklēšana var noteikt krūts vēzi 3–4 gadus agrāk, pirms sieviete pamana simptomus, un tas ievērojami uzlabo efektīvas ārstēšanas iespējas.

Eiropas pamatnostādņu mērķis ir uzlabot kvalitāti, apkopojot labākos piemērus no reģionālām un valstu krūts vēža izmeklēšanas programmām pēdējo 20 gadu laikā. Iepriekšējie pamatnostādņu izdevumi bija starp 10 vislabāk pārdotajām grāmatām ES grāmatnīcās. Krūts vēža izmeklēšanas iekārtu ražotāji un atbildīgās iestādes ir uzlabojuši iepriekšējo izdevumu kvalitāti, paaugstinot mammogrāfijas un attēlu veidošanas iekārtu standartus, lai tie atbilstu Eiropas līmenim.

Pamatnostādnes ir izveidojis Eiropas krūts vēža tīkls (European Breast Cancer Network EBCN), ko līdzfinansē Komisijas programma “Eiropa pret vēzi”. Šo programmu uzsāka 1987. gadā, un tā bija starp pirmajiem Komisijas pasākumiem sabiedrības veselības labā. Tās pēdējais finanšu cikls bija no 1996. līdz 2002. gadam ar 90,4 miljonu eiro budžetu. Programmas galvenie rezultāti ir:

– pasaules klases datu bāzes izveide par vēža biežumu, mirstību, izplatību un izdzīvošanu;

– Eiropas pretvēža kodeksa izveide: www.cancercode.org. Komisijas un dalībvalstu sadarbība sabiedrības veselības jautājumos, kas izveidota kodeksā, katru gadu bijušajā ES-15 novērsa 92 000 nāves gadījumu no vēža;

– veselības veicināšanas akcijas smēķēšanas novēršanai jauniešu vidū (HELP kampaņas priekšgājējs);

– ieteikumi izmeklēšanai un

– pamatnostādnes veselības aizsardzības profesionāļu apmācībai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!