• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministre, atbalstot vienošanos par Eiropas sociālo partneru noslēgto nolīgumu ieviešanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2006., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.04.2006., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministre, atbalstot vienošanos par Eiropas sociālo partneru noslēgto nolīgumu ieviešanu Latvijā

01.JPG (16407 bytes)
Vienošanās parakstīšanas brīdī 12.aprīlī: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, labklājības ministre Dagnija Staķe un Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Trešdien, 12.aprīlī, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) parakstīja vienošanos par Eiropas sociālo partneru noslēgto pamatnolīgumu ieviešanu Latvijā.

Parakstot vienošanos, Latvijas sociālie partneri – LDDK un LBAS – pārņem Eiropas sociālo partneru noslēgtos pamatnolīgumus par stresu darbā un teledarbu. Sociālo partneru noslēgts pamatnolīgums ir Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteikta alternatīva direktīvai darba tiesisko attiecību regulēšanai. Proti, arī Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī šie jautājumi tiks risināti, pieņemot papildu nosacījumus, kas palīdzēs regulēt darba devēju un darbinieku tiesiskās attiecības, darba devējiem un arodbiedrībām pašiem nosakot piemērotākos risinājumus un abpusēji vienojoties. Eiropas sociālie partneri jau ir noslēguši divus pamatnolīgumus – par stresu darbā un teledarbu. To praktisku īstenošanu veic ES dalībvalstu sociālie partneri nacionālajā līmenī.

Labklājības ministre Dagnija Staķe: “Esmu gandarīta par šodien sociālo partneru sperto soli divpusējā sociālā dialoga stiprināšanā. Tas vēlreiz apliecina, ka aizvien vairāk gan darba devēji, gan arodbiedrības apzinās sociālā dialoga būtisko lomu labi funkcionējošo darba tiesisko attiecību veidošanā, kur uz abpusēju kompromisu pamata panākams līdzsvars starp sociālo drošību un elastību, kas nepieciešama uzņēmējdarbībā. Latvijai kā jaunajai Eiropas Savienības dalībvalstij ir vēl jo būtiskāk apzināties sociālā dialoga vērtību, jo sociālie partneri, vienojoties un saskaņojot intereses, veicina visas sabiedrības labklājību, stiprinot sociālo saliedētību un stabilitāti, kas ir arī viens no Eiropas Savienības pamatmērķiem.”

LDDK un LBAS vienošanās mērķi ir paaugstināt darba devēju, darbinieku un to pārstāvju informētību par teledarbu un par stresu darbā, kā arī izveidot sistēmu, kas palīdzēs darba devējiem un darbiniekiem identificēt un novērst vai risināt problēmas, ko rada stress darbā.

Vitālijs Gavrilovs, LDDK prezidents, uzsver: “Darba likumdošana ir svarīgs jautājums Latvijā situācijā, kad arvien vairāk ES dalībvalstu atver savus darba tirgus. Lai celtu mūsu uzņēmumu konkurētspēju un darbinieku apmierinātību ar darbu, jāmodernizē un jāpadara elastīgāka darba organizācija. Teledarbs jeb distances darbs (piemēram, darbs no mājām) ir veids, kas darba devējiem un darba ņēmējiem sniedz šo iespēju, turklāt darbiniekiem ļauj savienot darbu un sabiedrisko dzīvi un patstāvīgāk veikt savus darba pienākumus.”

Pēteris Krīgers, LBAS priekšsēdētājs: “Neapšaubāmi, vienošanās parakstīšana par pamatnolīgumu ieviešanu ir solis uz sociālā dialoga stiprināšanu Latvijā, uz normāla sadarbības modeļa veidošanu starp darba devējiem un darbiniekiem. Latvijas arodbiedrības ir vitāli ieinteresētas darba organizācijas uzlabošanā un darba ražīguma celšanā, jo tas sola darbiniekiem lielākas algas un labākus darba apstākļus, iespējas gūt darba tirgū lielāku motivāciju, saskaņojot darba un ģimenes intereses.”

Vienošanās paredz virkni pasākumu, kurus sociālie partneri – LDDK un LBAS – īstenos, lai informētu savus biedrus un sabiedrību kopumā par nolīgumiem, skaidrojot to mērķus un nosacījumus.

Latvijas Darba devēju konfederācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!