• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas iespējām integrēties Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2006., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/132425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanām Baltkrievijā un Ukrainā

Vēl šajā numurā

07.04.2006., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas iespējām integrēties Eiropas Savienībā

Ceturtdien, 6.aprīlī, Eiropas Parlaments ar lielu balsu vairākumu pieņēma rezolūciju par situāciju Ukrainā pēc šā gada 26.martā notikušajām Ukrainas parlamenta un pašvaldību vēlēšanām.

Rezolūcijā ar gandarījumu atzīts, ka vēlēšanas Ukrainā noritējušas brīvi un godīgi un Ukrainā kopš 2004.gada oranžās revolūcijas iesakņojas demokrātiskās vērtības, rādot paraugu citām reģiona valstīm. Rezolūcijā arī norādīts, ka “Ukraina gatavojas ieņemt tai pienākošos vietu Eiropas demokrātisko nāciju kopienā”, un pozitīvi novērtēta “Ukrainas virzība uz Eiropu”.

Latvijas deputāts Rihards Pīks, kurš kā Eiropas Parlamenta novērotājs pēdējos gados vairākkārt apmeklējis Ukrainu, uzskata, ka rezolūcija ir kvalitatīva, taču “Eiropas Savienībai (ES) ir jādod Ukrainai skaidrākas cerības uz eventuālu iespēju iestāties ES, stiprinot Ukrainas demokrātiskos spēkus un radot stratēģisko mērķi, ap kuru “oranžās koalīcijas” partneriem apvienoties. Šobrīd, kad vēl tiek veidota Ukrainas parlamenta valdošā koalīcija, ES un tās dalībvalstu atbalstam ir īpaši svarīga loma”.

Tomēr R.Pīks ar nožēlu atzīst, ka “Parlamenta pieņemtā rezolūcija nesūta Ukrainai nepārprotamu signālu, lai arī daudzi Eiropas politiķi atzīst, ka pārredzamā nākotnē Ukraina varētu būt pieņemamāka ES kandidātvalsts nekā Turcija”. Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā galvenokārt atbalsta Polijas, Ungārijas, Slovākijas un Baltijas valstu deputāti.

Pēc pēdējiem Ukrainas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Ukrainas parlamenta vēlēšanās ar 32,12% balsu uzvarējis Viktors Janukovičs un viņa pārstāvētā Reģionu partija. Otrajā vietā ar 22,27% ierindojās oranžās revolūcijas aktīvistes un bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko bloks. Negaidīti zemu – tikai trešajā vietā ar 13,94% balsu ierindojās prezidenta Viktora Juščenko politiskā apvienība “Mūsu Ukraina”. Sociālistu partija saņēma 5,67% vēlētāju atbalstu, bet komunisti – 3,66%.

Notiek pēdējie sarunu raundi starp Juščenko un Timošenko pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem par valdošās koalīcijas izveidi.

Mārtiņš Zemītis, EP deputāta R.Pīka palīgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!