• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par demogrāfiju un ekonomiku Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par drošu un solidāru ES enerģētikas tirgu

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par demogrāfiju un ekonomiku Eiropas Savienībā

Vai Eiropas Savienības ekonomiskās izaugsmes mērķi ir savietojami ar iedzīvotāju novecošanos? Ceturtdien, 23.martā, pieņemtajā ziņojumā Eiropas Parlaments ierosina, kā Eiropas valstīm vajadzētu reaģēt uz demogrāfiskās attīstības tendencēm: pastāvīga mūža ilguma rādītāju paaugstināšanos, gados vecāku strādājošo skaita pieaugumu un nemainīgi zemiem dzimstības rādītājiem.

Pieņemtajā ziņojumā par demogrāfiskām problēmām un paaudžu solidaritāti deputāti prasa īpašu uzmanību pievērst nodarbinātības veicināšanai, ģimenes un darba dzīves līdzsvarošanai un ģimenes vajadzību apmierināšanai kopumā.

Vērtējot Eiropas Komisijas 2005.gadā publicēto Zaļo grāmatu “Jauna solidaritāte paaudžu starpā saistībā ar demogrāfiskām izmaiņām”, deputāti piekrīt, ka, “pazeminoties dzimstībai, ekonomikas izaugsmi var saglabāt tikai ar pasākumiem, kuru mērķis ir paaugstināt nodarbinātību, ieviest jauninājumus un vairot darba ražīgumu, kā arī modernizēt sociālo aizsardzību”. Dokumentā arī atzīts – 25 valstīm ar atšķirīgām sociālajām struktūrām nevar būt viena recepte situācijas risinājumam. Tomēr apmaiņa starp dalībvalstīm par labāko praksi un demogrāfijas aspektu vērā ņemšana, izstrādājot jebkurus tiesību aktus ES un dalībvalstīs, varētu būt daļa no risinājuma.

Deputāti atzīmē, ka demogrāfijas problēmu risināšanai svarīgi ņemt vērā dzimumu līdztiesības aspektu, pievērš uzmanību aizvien lielākajam vienvecāka ģimeņu skaitam un uzteic Skandināvijas piemēru, kur “līdztekus augstai sieviešu līdzdalībai darba tirgū ir visaugstākā dzimstība Eiropā “.

Ņemot vērā problēmas, kas rodas dzimstības koeficienta samazināšanās dēļ, jebkuras sabiedrības pastāvēšanas noteikums ir labvēlīgu apstākļu radīšana ģimenēm, norādīts ziņojumā. Deputāti mudina dalībvalstis atbalstīt tādus nodokļu pasākumus, kas veicinātu dzimstības rādītāju paaugstināšanos, aicina nodrošināt dienas aprūpes iestādes bērniem un citām apgādājamām personām, veicināt vienkāršākus hipotekārā finansējuma iegūšanas noteikumus un atbalstīt elastīgākus darba režīmus.

Uzsverot to, ka palielinās iedzīvotāju vidējais mūža ilgums, deputāti norāda uz vajadzību nodrošināt iespējas mācīties visa mūža garumā. Parlaments mudina dalībvalstis novērst visus šķēršļus, it īpaši ar nodokļiem un pensijām saistītos kavēkļus, kas vecākiem cilvēkiem traucē turpināt darbu, it īpaši dalībvalstīs ar zemu pensionēšanās vecumu. Deputāti arī rosina atsevišķās valstīs apsvērt iespējas pensijas vecuma darba ņēmējiem saņemt daļu pensijas, kamēr viņi turpina gūt darba ienākumus.

Atzīstot, ka imigrācijas pārvaldība ir dalībvalsts kompetencē, deputāti norāda, ka ir svarīgi pievērst uzmanību līdzsvarotai imigrācijas politikai.

Ziņojumā ieteikts Eiropas Komisijai demogrāfiskās izmaiņas ņemt vērā, izstrādājot visus pasākumus un tiesību aktus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!