• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības 2007.gada politikas stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2006., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par demogrāfiju un ekonomiku Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

24.03.2006., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības 2007.gada politikas stratēģiju

Trešdien, 22.martā, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu Eiropas Parlamenta deputātus iepazīstināja ar 2007.gada politikas stratēģiju. Tajā noteikti mērķi vēl vienam Eiropas Savienībai nozīmīgam gadam. Stratēģijas vispārējais mērķis ir sagatavot augsni turpmākiem lēmumiem un darbībām, raudzīties uz priekšu un izveidot vienotu redzējumu par 2007.gada darbības prioritātēm.

Pirms uzstāšanās Eiropas Parlamentā EK priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu teica: “Pilsoņu uzticība Eiropai izriet no tā, ko mēs darām un kā mēs to darām. 2007.gads būs būtisks gads pasākumu īstenošanai.”

Īstenojot stratēģiskos mērķus nodrošināt labklājību, solidaritāti un drošību, Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā pieņēma divus dokumentus – “Sasniegumi politikā 2005.gadā” un “2007.gada politikas stratēģija”. Šie abi dokumenti jāuztver kā pamats, uz kura balstīt darbību, lai īstenotu Ž.M.Barrozu Komisijas stratēģiskos mērķus nodrošināt labklājību, solidaritāti un drošību gan Eiropas Savienībā, gan ārpus tās robežām. Tie joprojām ir spēkā un nodrošina saskanīgu politisko ietvaru ES darbības virzībai.

2005.gads nesa Eiropai daudz izaicinājumu. Tomēr Eiropas Komisija un tās ES partneri ir ķērušies pie galveno Eiropas politikas jauno virzienu īstenošanas un turpinājuši darbu pie būtiskāko ilgtermiņa dokumentu izstrādes. 2006.gads jau dod iespēju no politiskas vienošanās pāriet pie konkrētiem lēmumiem. Tas ir pamatā Eiropas Komisijas 2006.gada darba programmai “Eiropas potenciāla atraisīšana”, kurā uzskaitīti 96 prioritārie priekšlikumi, ar kuriem paredzēts pievērsties jautājumiem, kas ir būtiski Eiropas Savienības pilsoņiem.

2007.gadā būs aizvadīta puse no Ž.M.Barrozu Komisijai atvēlētā darbības laika. Turklāt šajā gadā apritēs Romas līguma 50.gadskārta. Tāpēc ir piemērots brīdis apzināties, kādi soļi tālāk sperami integrācijas jomā. Ja tiks izpildīti visi priekšnoteikumi, Eiropas Savienības dalībvalstu skaits pieaugs līdz 27, jo pievienosies Bulgārija un Rumānija. Vienošanās par 2007.–2013.gada finanšu plānu nozīmēs, ka tiks uzsāktas jaunas finansēšanas programmas. Eiropas Komisija intensīvi strādās pie visaptverošas Eiropas Savienības budžeta pārskatīšanas, kā rezultātā 2008. vai 2009. gadā tiks izstrādāta Baltā grāmata.

Galvenie mērķi 2007.gadam

Galvenais mērķis joprojām ir izaugsme, vairāk un labāku darba vietu radīšana Eiropā – šī tēma Eiropas Savienības pilsoņus nodarbina visvairāk. Uzlabojoties makroekonomikas perspektīvām, jāizmanto katra iespēja, lai paātrinātu reformas un īstenotu tās praksē. Starp galvenajiem 2007.gadam noteiktajiem mērķiem minami šādi:

• jāveicina atjaunotās Lisabonas izaugsmes un nodarbinātības stratēģijas īstenošana, tai skaitā galvenie pasākumi, lai ieviestu praksē jauno Eiropas enerģētikas politiku;

• jāpierāda, ka kohēzija, solidaritāte un vides aizsardzība iet roku rokā ar mērķi veicināt izaugsmi un nodarbinātību, kā arī vienlīdzīgas iespējas visiem;

• jāatceļ iekšējā robežkontrole ar jaunajām dalībvalstīm un to starpā, paplašinot Šengenas telpu, un jāveic stingrāki preventīvie pasākumi, lai nodrošinātu pilsoņu drošību un aizsardzību.

Šo mērķu sasniegšanā būtiska loma būs politikas konsekvences stiprināšanas konkrētām izpausmēm un lielākam Eiropas Savienības ārējās palīdzības lietderīgumam.

Gada politikas stratēģijā nav atspoguļots viss, ko Eiropas Komisija ieplānojusi veikt 2007.gadā. Tajā galvenā uzmanība veltīta Eiropas Komisijas pienākumam nākt klajā ar politikas iniciatīvu, tomēr Eiropas Komisija arī turpinās darbu, lai īstenotu Kopienas politikas un veicinātu Kopienas tiesību aktu pilnīgu piemērošanu. Visās šajās jomās Eiropas Komisija arī turpmāk veicinās labāku tiesību aktu piemērošanu, lai, cik vien iespējams, uzlabotu Eiropas Komisijas darba kvalitāti.

Gada politikas stratēģija ir pamatā dialogam ar Padomi un Eiropas Parlamentu, sagatavojot Eiropas Komisijas darba programmu 2007.gadam. Lai rastu risinājumus sarežģītajiem uzdevumiem, ar kādiem jāsaskaras Eiropai, par savu galveno mērķi Eiropas Komisija ir izvirzījusi efektīvu politikas iedzīvināšanu. Lai to paveiktu, nepieciešama īstena Eiropas iestāžu partnerība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!