• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas Republikas prezidenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2006., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/131107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kazahstānas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

23.03.2006., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas Republikas prezidenta vēlēšanām

Latvijas Ārlietu ministrija

Latvijas Ārlietu ministrija ar nožēlu konstatē, ka šā gada 19.marta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši starptautiski pieņemtām demokrātisku vēlēšanu normām. Šādu secinājumu izdarījusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja organizētā vēlēšanu novērošanas starptautiskā misija un citi starptautiskie novērotāji. Gan priekšvēlēšanu kampaņas, gan pašu vēlēšanu laikā valsts varas iestādes veica darbības, kas radīja būtiskus šķēršļus Baltkrievijas pilsoņu patiesi demokrātiskas izvēles iespējām.

Ārlietu ministrija uzskata, ka zināmā Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības daļā ir noticis lūzums attiecībā uz demokrātisko vērtību un principu izpratni. Šī sabiedrības daļa ir izvēlējusies demonstrēt savu pilsonisko pozīciju miermīlīgā protestā. Ārlietu ministrija aicina Baltkrievijas varas iestādes respektēt šīs pilsoniskās sabiedrības izpausmes un atturēties no spēka pielietošanas pret miermīlīgajiem demonstrantiem un mītiņu dalībniekiem, kā arī nevērsties ar represīvām darbībām pret opozīcijas līderiem.

Ārlietu ministrija no jauna atgādina, ka Latvija, tāpat kā mūsu starptautiskie partneri, vēlas redzēt Baltkrieviju attīstāmies kā plaukstošu un demokrātisku valsti.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Centrālā vēlēšanu komisija

Vērtējot svētdien, 19.martā, notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu organizāciju, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars par nopietnāko trūkumu uzskata necaurskatāmo balsu skaitīšanas rezultātu apkopošanas kārtību.

Saskaņā ar šo kārtību vēlēšanu iecirkņu komisijas nākamā līmeņa vēlēšanu komisijām paziņoja tikai balsu skaitīšanas galarezultātu. Līdz ar to ne vēlēšanu novērotājiem, ne nākamā līmeņa vēlēšanu komisijām nebija iespēju pārbaudīt, kā veidojušies vēlēšanu rezultāti. Turklāt pēc līdzīgas kārtības notika arī pašvaldību vēlēšanu komisiju no vēlēšanu iecirkņiem saņemto ziņu apkopošana un nosūtīšana nacionālajai vēlēšanu komisijai. Tādējādi pat gadījumā, ja vēlēšanu sagatavošanā un norisē nebūtu konstatēti citi nozīmīgi pārkāpumi, šī kārtība ievērojami mazinātu vēlēšanu rezultātu uzticamību, uzskata CVK priekšsēdētājs.

Citas problēmas, kuras Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās novēroja Latvijas vēlēšanu organizatori, bija vēlēšanu novērotāju neesamība vēlēšanu iecirkņos balsu skaitīšanas laikā, kā arī atsevišķos iecirkņos balsu skaitīšana nebija pārskatāmi organizēta vēlēšanu novērotājiem.

Vienlaikus Latvijas vēlēšanu organizatoriem bažas radīja arī vēlētāju sarakstu sastādīšanas kārtība, kas Baltkrievijā ļauj vēlēšanu iecirkņa komisijai iekļaut pilsoņus vēlētāju sarakstos gan pēc pastāvīgās dzīvesvietas, gan pēc pieraksta adreses, taču to, vai vēlētājs šādi nav reģistrēts vairākos iecirkņos, vēlēšanu komisijas nepārbauda.

Par novērotajiem trūkumiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu organizācijā CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iecerējis informēt Baltkrievijas CVK.

Kristīne Bērziņa, CVK Informācijas nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!