• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Igaunijas republikas bijušais prezidents Lennarts Meri miris.... Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2006., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/130379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 14.marta sēdē

Vēl šajā numurā

15.03.2006., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Igaunijas republikas bijušais prezidents Lennarts Meri miris…

IGAUNIS.JPG (16933 bytes)
Rokasspiedienā: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Igaunijas prezidents Lennarts Meri Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā Rīgā 2000.gadā
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Latvijas Valsts prezidente, izsakot līdzjūtību Igaunijas tautai

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga savā un Latvijas cilvēku vārdā ir nosūtījusi līdzjūtību Igaunijas prezidentam Arnoldam Rītelam un prezidenta Lennarta Meri ģimenei, kā arī visai Igaunijas tautai, izsakot dziļas sēras par Lennarta Meri aiziešanu mūžībā:

“Ar Lennarta Meri aiziešanu pasaule ir zaudējusi dižu igauni, lielu valstsvīru un patiesu Eiropas cilvēku. Meri kundzei, ģimenei un draugiem, Igaunijas valdībai un tautai es sūtu savu un Latvijas tautas visdziļāko līdzjūtību, jo Latvijā Lennarts Meri bija tikpat mīlēts un cienīts kā savā dzimtajā zemē. Kur vien viņš devās, viņš atstāja iespaidu ar savas pārliecības dziļumu un patiesumu, un ar īstumu savās liecībās pret komunistiskā totalitārisma noziegumiem un absurdu.
Viņa dzīves stāsts iemiesoja vajāšanas un netaisnīgas ciešanas, ko tik daudziem igauņiem nesa apspiešana no padomju režīma puses. Tomēr paša ciešanas nebija atstājušas viņā rūgtumu, bet gan dzīves gudrību. Savā dzīvē pieredzējis vissliktāko, viņš uz cilvēka dabu raudzījās nevis ar cinismu, bet gan ar skaidru prātu, apdomu un modrību.
Pēc valstiskās neatkarības atgūšanas prezidents Meri vadīja Igaunijas tautu cauri iespaidīgiem sasniegumiem un iedvesmoja to tiekties uz diženumu visos savos darbos. Spēdams ne vien tekoši, bet pat daiļrunīgi izteikties daudzās valodās, viņš dedzīgi aizstāvēja ne tikai Igauniju, bet arī Latviju un Lietuvu. Visi, kas to pieredzēja, nekad neaizmirsīs viņa dzirkstošo asprātību un humoru, viņa izcilo prātu, viņa personības neatkārtojamo šarmu un rakstura krietnumu.
Mums, kam ir bijusi privilēģija dalīt ar viņu nelielu dzīves daļu, viņa ļoti pietrūks, un mēs sērosim par viņa aiziešanu. Bet viņa atstātais mantojums iedvesmos nākamās paaudzes.”

Saeimas priekšsēdētāja, nosūtot līdzjūtību Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājai

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre nosūtījusi līdzjūtības apliecinājumu Igaunijas Rīgikogu (parlamenta) priekšsēdētājai Enei Ergmā sakarā ar bijušā Igaunijas prezidenta Lennarta Meri nāvi.

“Viņš bija patiess eiropietis un Latvijas Republikas draugs. Mēs nekad neaizmirsīsim viņa milzīgo ieguldījumu mūsu tautu brīvības un neatkarības nostiprināšanā,” teikts līdzjūtībā.

Latvijas ārlietu ministrs, izsakot līdzjūtību Igaunijas tautai

Ārlietu ministrs Artis Pabriks ir izteicis visdziļāko līdzjūtību Igaunijas tautai, nosūtot vēstuli Igaunijas ārlietu ministram Urmasam Paetam saistībā ar bijušā Igaunijas prezidenta Lennarta Meri aiziešanu mūžībā 14.marta naktī.

“Lennarts Meri bija izcila personība. Ar savu inteliģenci, humānismu, plašajām zināšanām un unikālo dzīves pieredzi viņš kļuva par vienu no visvairāk cienītajiem līderiem starptautiskajā politikā. Latvijas tautai vienmēr paliks atmiņā viņa nenovērtējamais ieguldījums Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā un kopīgo mērķu sasniegšanā,” teikts vēstulē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!