• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbinieku atkārtotu integrāciju darba tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2006., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras uzņemšanu Eiropas Ģeoloģijas asociācijā

Vēl šajā numurā

02.03.2006., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbinieku atkārtotu integrāciju darba tirgū

Eiropas Komisija ierosina piešķirt līdz pat 500 miljoniem eiro gadā jaunam Eiropas globalizācijas pielāgošanas fondam, kura mērķis ir atbalstīt darbiniekus.

Jaunais fonds ar ikgadējo budžetu 500 miljoni eiro, kuru varēs izmantot līdz pat 50 000 darbinieku ES, atbalstīs darbinieku atkārtotu integrāciju darba tirgū, īpaši tajos reģionos un nozarēs, ko ietekmējušas ievērojamas pasaules tirdzniecības strukturālās izmaiņas. Jaunais “Eiropas globalizācijas pielāgošanas fonds” (EGF), kura izveidi trešdien, 1.martā, ierosināja Eiropas Komisija, nodrošinās individuālu tūlītēju un laika ziņā ierobežotu atbalstu individuāli pielāgotu pakalpojumu finansēšanā, lai palīdzētu, piemēram, globalizācijas skartiem darbiniekiem, sniedzot individuālas piemaksas pie algas, palīdzot pārkvalificēties vai piedāvājot konkrētu atbalstu jauna darba meklēšanā.

Ekonomiku atvērtība starptautiskai konkurencei sniedz jaunas iespējas ekonomikas dinamisma, konkurētspējas un augstas kvalitātes darbavietu radīšanas ziņā. Lai risinātu ar globalizāciju saistītos uzdevumus, Eiropas Savienība ir izstrādājusi Stratēģiju izaugsmei un darbavietu radīšanai; ar šīs stratēģijas palīdzību dalībvalstis un to iedzīvotāji var izmantot tehnoloģiju, jauninājumu un pasaules tirgus iespējas, īpaši prognozējot pārmaiņas un īstenojot to pozitīvu vadību.

Taču tirdzniecības atvēršana un globalizācija arī nenovēršami likvidē darbavietas mazāk konkurētspējīgās nozarēs. Šajā sakarā jaunā fonda mērķis ir nodrošināt ES iespējas atbalstīt darbiniekus, kuri zaudējuši darbu sakarā ar pielāgošanos jaunajai situācijai tirdzniecībā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu izklāstīja ideju, kas ir šā priekšlikuma pamatā. “Eiropas globalizācijas pielāgošanas fonds būs apliecinājums Eiropas Savienības solidaritātei ar tiem darbiniekiem, kurus smagi un personiski skārusi štatu samazināšana saistībā ar jauno situāciju tirdzniecībā. Tādējādi tas sekmēs atbilstošu un efektīvu rīcību, lai mazinātu tirgus atvēršanas negatīvo ietekmi. Fonds palīdzēs darbu zaudējušiem darbiniekiem reintegrēties darba tirgū, jo mēs vēlamies ne tikai konkurētspējīgu, bet arī taisnīgu ES,” sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs.

ES  nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla piebilda: “Šā fonda izveides pamatā ir cilvēki. Globālās ekonomikas ietekmē atsevišķu nozaru darbinieki diemžēl zaudē darbu. Tā kā ES pieņem ar ārējo tirdzniecību saistītus lēmumus, tas ir tikai loģiski, ka tā uzņemas atbildību, izveidojot jauno Eiropas globalizācijas pielāgošanas fondu, kura mērķis ir nodrošināt to, ka darbinieki, kuri zaudē darbu tirdzniecības situācijas izmaiņu dēļ, netiek aizmirsti vai ignorēti mainīgajā ekonomikas vidē.”

EGF kā ES solidaritātes apliecinājums papildinās dalībvalstu centienus valsts, reģionu un vietējā līmenī. Fonda finansētie individuāli pielāgotie pakalpojumi ietvers atbalstu jauna darba meklējumos, individuālu pārkvalificēšanu, uzņēmējdarbības veicināšanu vai palīdzību pašnodarbinātībai.

Bez tam būs pieejamas īpašas pagaidu “piemaksas nodarbinātajiem” kā atbalsts tiem, kuri piedalās mācībās, kā arī papildu piemaksas pie algas darbiniekiem, kuri vecāki par 50 gadiem. Pasākumi paredzēti, lai palīdzētu darbiniekiem, kurus no darba ir atlaiduši starptautiskie vai valsts līmeņa uzņēmumi, tostarp mazie un vidējie uzņēmumi, lai palīdzētu atrast jaunu darbu un nezaudēt to. Pasākumi ir sadalīti atbilstoši 18 mēnešiem.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!