• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Čehijas parlamentāriešu vizīti Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2000., Nr. 421/422 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12936

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Vācijas turpmāko sadarbību

Vēl šajā numurā

22.11.2000., Nr. 421/422

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Čehijas parlamentāriešu vizīti Rīgā

No 20. līdz 22.novembrim Latvijā darba vizītē uzturas Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sociālās politikas un veselības aizsardzības komisijas delegācija.

Vizītes ietvaros vakar, 21.novembrī, viesi apmeklēja Latvijas Medicīnas akadēmiju, Republikānisko rehabilitācijas centru, Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari", Rīgas bāreņu sociālās rehabilitācijas un atbalsta centru "Marsa gatve", Valsts infektoloģijas centru un viesojās Labklājības ministrijā.

Darba vizītes sākumā Čehijas parlamentārieši viesojās Latvijas Medicīnas akadēmijā, kur Ārzemju studentu nodaļas dekāne profesore J.Kroiča un mācību daļas vadītāja A.Gulbe iepazīstināja viesus ar akadēmijas mācību procesu, uzsverot, ka visas augstskolas mācību programmas ir saskaņotas ar Eiropas Savienības prasībām. Viesi tikšanās laikā interesējās par maģistra un bakalaura studiju programmām un to finansējumu. Tikšanās noslēgumā tās dalībnieki diskutēja par pēcdiploma prakses iespējām, stažēšanos un atestāciju.

Savukārt Republikāniskā rehabilitācijas centra apmeklējuma laikā tā direktore R.Simsone iepazīstināja viesus ar centra struktūru un uzsvēra, ka tā galvenais uzdevums ir nodrošināt augstākās pakāpes koledžas profesionālās izglītības iegūšanas iespējas jauniešiem invalīdiem, lai mācību laikā iegūtās daudzpusīgās un praktiski pielietojamās zināšanas un prasmes ļautu viņiem pieteikt sevi darba tirgū kā konkurētspējīgiem speciālistiem. Arī šīs mācību programmas ir saskaņotas ar Eiropas Savienības prasībām un piemērotas Latvijas iespējām.

Darba vizītes turpinājumā Čehijas parlamenta deputāti apmeklēja arī Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari", kur ar lielu interesi uzklausīja direktora A.Vētras stāstījumu. Viņš norādīja, ka medicīniskā rehabilitācija ir svarīgākais pārejas posms no saslimšanas uz iespējami pilnīgu veselības atgūšanu. Viesi interesējās arī par veselības aprūpes organizāciju, sociālo darbinieku izglītības iespējām, rehabilitācijas procesa attīstību Latvijā, kā arī par pašvaldību sociālajiem dienestiem.

Pēcpusdienā viesiem no Čehijas bija iespēja iepazīties ar Rīgas bāreņu un sociālās rehabilitācijas un atbalsta centra "Marsa gatve" Krīzes centru ielas bērniem. Tikšanās laikā direktore I.Bicāne pastāstīja, ka centrs nodrošina ielas bērnu sociālo, psiholoģisko un medicīnisko palīdzību, viņu tiesību aizsardzību. Turklāt tiek strādāts ar šo bērnu ģimenēm, lai palīdzētu pārvarēt viņu problēmas un bērni ar iespējami mazāku psiholoģisku traumu varētu integrēties sabiedrībā. Pirms viesošanās Labklājības ministrijā Čehijas parlamentārieši apmeklēja Latvijas Infektoloģijas centru.

Labklājības ministrijā ministrijas vadība tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Sociālās politikas un veselības aizsardzības komisijas pārstāvjiem, Čehijas Republikas vēstnieci Latvijā Janu Bulenovu un Latvijas Republikas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja vizītes norisi ārstniecības un sociālās palīdzības institūcijās. Čehijas pārstāvji atzina, ka iepazīšanās ar šīm iestādēm bijusi lietderīga, jo rehabilitācijas organizācija Latvijā ir perfektāka nekā Čehijā. Tas ir labs pamats turpmākai Čehijas sadarbībai ar Latviju īpaši rehabilitācijā — kustību traucējumu, darba un sociālās rehabilitācijas jomās.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Roberts Jurdžs iepazīstināja ar labklājības sfērām, kurās Latvijā notiek reformas, un šo reformu gaitu sociālās palīdzības, sociālā apdrošināšanas, darba aizsardzības, veselības aprūpes, farmācijas un sabiedrības veselības jomās. R.Jurdžs atzina, ka šajās jomās Latvijā notiek nopietnas reformas un ir nepieciešama produktīva sadarbība ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, īpaši likumdošanas jautājumos.

Čehijas pārstāvjus interesēja Latvijas pieredze privāto pensiju fondu izveidē, kas Latvijā darbojas kopš 1998. gada. Labklājības ministrijas pārstvji atzīmēja, ka Latvijā darbojas četri privātie pensiju fondi un to dalībnieku skaits ir aptuveni 5000.

Čehijas puse interesējās par veselības aprūpes jautājumiem Latvijā un atzina, ka veselības aprūpē ir nepieciešama rūpīga un vispusīga analīze, kāda ir Latvijā. Plašāk par veselības aprūpes jautājumiem plānots runāt šodien, 22.novembrī, tiekoties ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju.

Saeimas preses dienests, Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!