• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valstu pārvaldes iestāžu sadarbspēju Viseiropas e-pārvaldības pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2006., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/129271

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 28.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

01.03.2006., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valstu pārvaldes iestāžu sadarbspēju Viseiropas e-pārvaldības pakalpojumiem

Ja Zviedrijas un Itālijas pilsoņi vēlas apprecēties, pārim jāaizpilda un jāiesniedz dučiem dokumentu, jo abu valstu valdības nespēj sazināties elektroniski. Un tas neskar mīlniekus vien. Jāiesniedz veselas papīru kaudzes, ja kāds vēlas izveidot uzņēmumu, maksāt nodokļus, pārcelt sociālās apdrošināšanas tiesības vai piedalīties iepirkuma procesā citā dalībvalstī. Jaunajā Eiropas Komisijas paziņojumā izteikts aicinājums visām valstu un reģionālajām pārvaldības iestādēm ES sadarboties. E-pārvaldība visas Eiropas līmenī likvidēs administratīvus šķēršļus un atvieglos uzņēmumu un pilsoņu brīvu pārvietošanos iekšējā tirgū. Mūsdienu valsts pārvalde ir jāveido, izmantojot ciparu pakalpojumus līdz ar racionāliem e-pārvaldības procesiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kurš atbild par uzņēmumu un rūpniecības politiku, teica: “Vienotā tirgus stūrakmens ir mūsdienīga un efektīva valsts pārvalde, kas atvieglo mobilitāti un rada perfektu pilsoņu un iedzīvotāju mijiedarbību. Sadarbspēja ir pamats kopīgam darbam vienotā tirgū. Tas palīdzēs padarīt Eiropu par pievilcīgu vietu dzīvošanai, darbam un investīcijām.”

Komisāre Vivjēna Redinga, kas atbildīga par informācijas sabiedrības un mediju jautājumiem, komentēja: “Mūsu vispārējais mērķis ir radīt tādu e-pārvaldību, kas pilsoņiem un iedzīvotājiem sniegtu taustāmus labumus visur ES, neaizmirstot it nevienu. Es gribu panākt, lai valstu pārvaldes iestādes būtu ekonomiskās izaugsmes centrā, un tādēļ nākamo nedēļu laikā ierosināšu ES rīcības plānu par e-pārvaldību. Šajā rīcības plānā esmu iecerējusi koncentrēties uz tām jomām, kuras Eiropai var sniegt papildu vērtību. Esmu arī iecerējusi izmantot racionālus līdzekļus, lai pārvarētu dažas būtiskas problēmas, kā, piemēram, pārrobežu sadarbspēju un elektronisko identificēšanu.”

Viena no lielākajām e-pārvaldības problēmām ES ir pārvaldības līmeņu daudzveidība valsts, reģionālajā un vietējā līmenī. Sadarbspēja e-pārvaldības ietvaros prasa, lai visos līmeņos varētu veikt informācijas apmaiņu un vērsties, kur nepieciešams, lai saņemtu piedāvātos pakalpojumus no cita pārvaldes līmeņa.

Savā paziņojumā Eiropas Komisija uzsvērusi sadarbspējas nepieciešamību trīs līmeņos.

1. Administratīvo procesu sadarbspēja (ko dēvē par organizatorisku sadarbspēju) skar: pilsoņu vajadzības, kas aktuālas “reizi dzīvē” – dzimšana, laulības, sociālā apdrošināšana u. tml., un “lietišķas vajadzības” – uzņēmuma izveide, nodokļu maksāšana, līdzdalība iepirkuma procesā u. tml.

2. Savstarpēja informācijas izpratne (ko dēvē par semantisku sadarbspēju). Sistēmām “jāsaprot” otras valoda. Piemēram, dzimšanas apliecības ir diezgan standartizēts dokuments, tomēr tās, izdotas atšķirīgās valstīs, arī izskatās diezgan atšķirīgi.

3. Tehniskā sadarbspēja: datoriem jā­spēj “runāt” vienam ar otru. Tas ir sadarbspējas līmenis, kuru parasti atrisina ar standartizāciju.

Šā paziņojuma mērķis ir aicināt dalībvalstis un nozares sadarboties, lai sadarbspēja arī faktiski varētu notikt. Tādēļ Eiropas Komisija vēlas strādāt ar dalībvalstīm, lai noteiktu prioritātes, publicētu politikas dokumentus/pamatnostādnes un tehniskas rekomendācijas un lai veicinātu standartizāciju. Konkrētāki soļi tiks izstrādāti pēc e-pārvaldības rīcības plāna (kas ir daļa no i2010 iniciatīvas), kuru plānots ierosināt nākamo mēnešu gaitā.

Lai gan dalībvalstis atbild par savu sistēmu sadarbspēju, šis process Eiropas līmenī nepieciešams, lai īstenotu kopīgās ES politikas. Tāpēc šādas savietojamības jautājumam jāpaliek starp prioritātēm ES darba kārtībā par sabiedrības interesēs esošiem elektroniskiem pakalpojumiem (ne tikai elektroniskās pārvaldības, bet arī citās jomās, piemēram, veselības vai izglītības jomā), īpaši kā daļai no jaunā stratēģiskā satvara “i2010 – Eiropas informācijas sabiedrība izaugsmei un nodarbinātībai” un dažādajām ar to saistītajām iniciatīvām un programmām. i2010 detalizēti risināts sadarbspējas jautājums, jo tā ir viena no četrām problēmām, lai radītu vienotu Eiropas informācijas telpu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!