• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Izraēlas uzņēmēju sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2006., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/128843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par efektīvām tehnoloģijām autosatiksmes drošībai

Vēl šajā numurā

23.02.2006., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Izraēlas uzņēmēju sadarbību

Trešdien, 22.februārī, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš piedalījās Izraēlas un Latvijas biznesa forumā, kas notika Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizītes Izraēlā ietvaros. Ministrs informēja par Latvijas ekonomisko izaugsmi un investīciju iespējām, aicinot Izraēlas uzņēmējus uz ciešāku ekonomisko sadarbību ar Latviju. Forumā piedalījās arī 70 Latvijas uzņēmēji. Lai tuvāk iepazītos ar dažādiem uzņēmējdarbības sektoriem un diskutētu par turpmākas sadarbības iespējām, pēc biznesa foruma tikās Latvijas un Izraēlas uzņēmēji.

Ministrs uzrunas laikā informēja par Latvijas straujo ekonomisko attīstību, pēdējos gados sasniedzot vidējo IKP pieaugumu 8% apmērā. Tas, kā uzsvēra ministrs, ir pierādījums valsts konsekventai liberālās ekonomikas politikai. Latvijas atvērtā investīciju vide, pievilcīgās nodokļu likmes, kā arī augsti kvalificētais darbaspēks ir ļāvis sasniegt tādus izaugsmes tempus, kas ir vieni no augstākajiem Eiropā.

Tāpēc ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš aicināja abu valstu uzņēmējus ciešāk sadarboties un izmantot abu valstu piedāvātās iespējas. Izraēla Latvijai ir pievilcīga, jo tā pēdējos 15 gados ir sekmīgi izveidojusi zināšanās balstītu ekonomiku, panākot, ka 60% no tās eksporta ir visaugstākās kvalitātes produkcija. Izraēla ir kļuvusi konkurētspējīga telekomunikācijās, informācijas tehnoloģijās (IT) un elektronikā, un, kā uzsvēra ministrs, – Latvija būtu ieinteresēta sadarboties šajās jomās.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas ekonomika pašlaik piedzīvo otro transformācijas posmu. Pirmais bija pāreja no plānveida ekonomikas, kāda eksistēja Padomju Savienībā, uz tirgus ekonomiku, kurā noteicošie ir brīvā tirgus mehānismi. Otrais posms tiek īstenots pašlaik – tā ir pāreja no darbietilpīgas ekonomikas uz zināšanās pamatotu ekonomiku. Tāpēc īpaša uzmanība tiek pievērsta, lai attīstītos ražošana ar augstu pievienoto vērtību.

K.Kariņš atbildēja uz Izraēlas uzņēmēju jautājumiem, piemēram, par Latvijas nodokļu sistēmu, valsts atbalstu uzņēmējdarbībai un dažādu tautsaimniecības nozaru attīstību.

Jau vairākus gadus Latvijas un Izraēlas tirdzniecībā vērojams liels neizmantotais potenciāls. Lai gan 2005.gada pirmajos 11 mēnešos apgrozījums sasniedzis 20 miljonus ASV dolāru, kas ir par 5 miljoniem jeb trešdaļu vairāk nekā visā 2004.gadā, tomēr absolūtos skaitļos apgrozījums ir ļoti mazs. Jau tradicionāli abu valstu tirdzniecībā dominē pārtikas rūpniecības produkti, kas ir gandrīz puse no Latvijas eksporta uz Izraēlu un vairāk nekā trešdaļa Izraēlas importa Latvijā.

Ļoti plašs potenciāls ir arī Izraēlas investīciju pieaugumam Latvijā – neraugoties uz salīdzinoši lielo Izraēlas un Latvijas kopuzņēmumu skaitu (182 – 15.vieta), Izraēlas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā nepārsniedz divus miljonus ASV dolāru.

Visplašākās iespējas Latvijas un Izraēlas ekonomiskajā sadarbībā saskatāmas tādās nozarēs kā IT un programmatūras izstrāde, finanses, farmācija, kā arī ar augstajām tehnoloģijām nodrošināta lauksaimniecība. Par IT kā divpusējās sadarbības prioritāro jomu vienošanās jau panākta Izraēlas prezidenta Mošes Kacava valstsvizītes Latvijā laikā. Plašas iespējas saskatāmas arī starpvalstu tūrismā. Šajā sakarā ļoti nozīmīgu impulsu sniegtu pastāvīgu tiešo aviosakaru nodibināšana starp Izraēlu un Latviju.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!