• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 31.janvāra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2006., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/127173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par koka iepakojuma materiāla marķējumu

Vēl šajā numurā

02.02.2006., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 31.janvāra sēdē

Par apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmu

Tieslietu ministrijai (TM) līdz šā gada 31.martam jāizstrādā un valdībā jāiesniedz likumprojekts par apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmu.

Šādu lēmumu otrdien, 31.janvārī, pieņēma Ministru kabinets, iepazīstoties ar TM sagatavoto informatīvo ziņojumu par vienotas apgrūtināto teritoriju, aizsargjoslu un to objektu informācijas sistēmas izveidi un vienotas kārtības noteikšanu izdevumu segšanai par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu iezīmēšanu robežu plānā un ierakstīšanu zemesgrāmatā.

2005.gada 8.novembrī valdība izskatīja TM ziņojumu par problēmām darījumos ar nekustamajiem īpašumiem, kurā kā viena no problēmām minēts aktuālas informācijas trūkums par nekustamo īpašumu objektu apgrūtinājumiem un nekustamo īpašumu lietošanas tiesību aprobežojumiem.

Savukārt jau 2005.gada 9.augustā ar Ministru prezidenta rezolūciju TM tika uzdots izstrādāt noteikumu projektu, kā segt izdevumus, kas saistīti ar aizsargjoslu un aizsargjoslām saistīto nekustamo īpašumu apgrūtinājumu iezīmēšanu zemes robežu plānā.

Analizējot pašreizējo situāciju, TM konstatēja, ka nepieciešams konceptuāls lēmums par nekustamā īpašuma objektu apgrūtinājumu informācijas sistēmas izveidi.

Ziņojuma autori arī secina, ka rezolūcijā norādīto noteikumu pieņemšana, nepaplašinot regulējuma darbības lauku, nostādīs atšķirīgā tiesiskajā situācijā tos nekustamā īpašuma īpašniekus, kuru īpašuma tiesības ir aprobežotas uz Aizsargjoslu likuma pamata, un tos nekustamā īpašuma īpašniekus, kuru īpašuma tiesības ir aprobežotas uz citu apgrūtinājumus izraisošu likumu pamata.

Turklāt izdevumu segšanas kārtība būtu noteikta aizsargjoslu radīto apgrūtinājumu gadījumā, kas aptver tikai aptuveni 70% no visiem noteiktajiem apgrūtinājumu veidiem.

Kā uzskata informatīvā ziņojuma autori, lai noteiktu vienotu regulējumu attiecībā uz pilnīgi visiem apgrūtinājumu veidiem, paredzot vienotas apgrūtināto teritoriju un aizsargjoslu informācijas sistēmas izveidi un vienotu kārtību izdevumu segšanai par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu iezīmēšanu robežu plānā un ierakstīšanu zemesgrāmatā, ir jāpapildina tiesiskais regulējums likuma līmenī.

Šāda regulējuma nodrošināšanai būtu jāpieņem jauns likums “Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas likums”.

Pēc TM speciālistu domām, šāda likuma izstrāde nodrošinātu publiski pieejamu informāciju par visām teritorijām un objektiem, kurām ir noteikts lietošanas tiesību aprobežojums vai saimnieciskās darbības ierobežojums, nosakot, ka apgrūtinājumus izraisošo likumu noteiktās datu kopas nododamas uzturēšanai publiski pieejamā informācijas sistēmā. Šajā informācijas sistēmā apkopotie dati tiktu izmantoti Nekustamā īpašuma valsts kadastra vajadzībām, nodrošinot aktuālu, objektīvu un ticamu informāciju par nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem, kas ir viens no kritērijiem kadastrālās vērtības noteikšanai.

Saskaņā ar valdības 31.janvāra lēmumu TM ir jāizstrādā un jāiesniedz Ministru kabinetam likumprojekts par apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmu, paredzot uzdevumu Ministru kabinetam noteikt informācijas sistēmas par visām apgrūtinātām teritorijām un to objektiem izveides un uzturēšanas kārtību, kā arī informācijas aprites kārtību, kā arī izdevumu, kas saistīti ar visu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu iezīmēšanu zemes robežu plānā, segšanas kārtību.

TM līdz šā gada 1.jūlijam arī jāizstrādā un jāiesniedz MK noteikumu projekts par informācijas sistēmas par visām apgrūtinātām teritorijām un to objektiem izveides un uzturēšanas kārtību, kā arī informācijas aprites kārtību, bet līdz 1.maijam – noteikumu projekts par izdevumu, kas saistīti ar visu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu iezīmēšanu zemes robežu plānā, segšanas kārtību.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Par trokšņa emisiju no iekārtām, kuras izmanto ārpus telpām

Ministru kabineta (MK) 31.janvāra sēdē akceptēts Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 23.aprīļa noteikumos Nr.163 “Noteikumi par trokšņa emisiju no iekārtām, kuras izmanto ārpus telpām””.

Noteikumi nosaka prasības tādu ārpus telpām izmantojamu iekārtu ražošanai, marķēšanai un atbilstības novērtēšanai, kuras emitē troksni.

Vides ministrijas sagatavotais noteikumu projekts ir izstrādāts, lai precizētu noteikumus atbilstoši Direktīvas 2000/14/EK grozījumiem un, sākot ar 2006.gada 3.janvāri, būtu iespējams piemērot Direktīvas 2000/14/EK grozījumu prasības.

Noteikumu projektā atbilstoši Direktīvas 2004/14/EK grozījumiem paredzēti dažādi iekārtu veidi, kuriem no 2006.gada 3.janvāra būtu jāsāk pielietot stingrākus skaņas jaudas līmeņus, atļaut piedāvāt tirgū un/vai atļaut to ekspluatāciju Eiropas Kopienā no 2006.gada 3.janvāra, nosakot, ka šīm iekārtām skaņas jaudas līmeņi, kurus būtu jāsāk piemērot no 2006.gada 3.janvāra, ir tikai paredzamie līmeņi.

Par akustiskā trokšņa normatīviem dzīvojamās un publiskās telpās

Ministru kabineta 31.janvāra sēdē akceptēti MK noteikumu projekti “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumos Nr.597 “Vides trokšņa novērtēšanas kārtība”” un “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 13.jūlija noteikumos Nr.598 “Noteikumi par akustiskā trokšņa normatīviem dzīvojamo un publisko ēku telpās””.

Izstrādātie Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekti precizē atsauces uz jaunākiem standartiem un noteikumos minēto institūciju nosaukumus, kā arī papildina noteikumus ar prasību verificēt iekārtas trokšņu mērījumiem atbilstoši normatīvajiem aktiem par iekārtu verificēšanu.

Saskaņā ar likumdošanu vides trokšņa robežlielumu, kā arī akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu ievērošanu kontrolē Valsts sanitārā inspekcija un vietējās pašvaldības institūcijas, kurām pašvaldība deleģējusi minēto funkciju. Atbilstoši MK 2003.gada 29.aprīļa noteikumiem Nr.227 “Valsts sanitārās inspekcijas nolikums” minētie grozījumi precīzi nosaka, kādu darbību radīto vides un akustiskā trokšņa robežlielumu ievērošanu kontrolē Valsts sanitārā inspekcija un pašvaldību institūcijas. Paredzēts, ka ar saimniecisko darbību saistīto trokšņu limitu ievērošanu kontrolēs Valsts sanitārā inspekcija, bet trokšņus, kas ar saimniecisko darbību nav saistīti, kontrolēs vietējās pašvaldības institūcijas, kurām pašvaldība deleģējusi minēto funkciju.

Tā kā pašlaik Latvijā nav atbilstības novērtēšanas institūcijas, kas varētu veikt trokšņu mērījumu speciālistu sertificēšanu, grozījumu projektos noteikts, ka prasības attiecībā uz kvalificētiem speciālistiem stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.


Par kuģu radīto atkritumu un piesārņoto ūdeņu pieņemšanas kārtību

Ministru kabineta 31.janvāra sēdē akceptēts Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 8.oktobra noteikumos Nr.455 “Kuģu radīto atkritumu un piesārņoto ūdeņu pieņemšanas kārtība un kuģu radīto atkritumu apsaimniekošanas plānu izstrādes kārtība””.

MK noteikumu grozījumu projektā noteikts, ka 1973.gada Starptautiskā konvencija par piesārņojuma novēršanu no kuģiem un tās 1978.gada protokols ir spēkā to jaunākajā redakcijā, ietverot konvencijas pilnu nosaukumu. Noteikumu projekts arī noteic, ka ostas pārvalde kontrolē noteikumu izpildi par kuģu atkritumu obligāto noteikšanu, pirms kuģis atstāj ostu.

Šis noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2002/84/EK (2002.gada 5.novembris), ar ko groza direktīvas par kuģošanas drošību un kuģu radītā piesārņojuma novēršanu, 10.pantu un pamatojoties uz LR Ministru kabineta 2005.gada 22.novembra sēdes protokola Nr.68 45.paragrāfa 2.punktu.

Pašlaik pret Latviju ir uzsākta pārkāpuma procedūra saskaņā ar Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 226.pantu. Izdarot grozījumus minētajos noteikumos, Vides ministrija izpildīs Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2002/84/EK prasības.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!