• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas deputāta darbu ASV slepeno cietumu izpētes komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2006., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Rail Baltic" projektam nepieciešamo finansējumu

Vēl šajā numurā

31.01.2006., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas deputāta darbu ASV slepeno cietumu izpētes komitejā

Ceturtdien, 26. janvārī, Briselē notika pirmā Eiropas Parlamenta pagaidu komitejas sēde, lai sāktu izpēti, vai kāda Eiropas Savienības (ES) valsts nav izmantota kā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenā ieslodzījuma vieta. Par komitejas priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts Karloss Koelju (Eiropas Tautas partija, Portugāle), bet Latviju komitejā pārstāvēs deputāts Rihards Pīks.

Atšķirībā no Eiropas Savienības Padomes izveidotās izmeklēšanas komitejas, kuras sēdes notiks aiz slēgtām durvīm, visas Eiropas Parlamenta komitejas sēdes būs atklātas.

Iegūdams aizvietotāja vietu, kas garantē neierobežotu pieeju izmeklēšanas dokumentiem, Rihards Pīks plāno aktīvi iesaistīties komitejas darbā: “Nopietni un detalizēti jāizmeklē, vai pārkāpts ES līgums un starptautiskās konvencijas, kā arī jāidentificē konkrēti pārkāpumu gadījumi, ja tādi bijuši.” Vienlaikus R.Pīks uzstāj: “Nedrīkst pieļaut to, ka Eiropas kreisie politiskie spēki izmeklēšanas komiteju pārvērš par populistisku tribīni, no kuras dzīt ķīli transatlantiskajās attiecībās.”

Plānots, ka Eiropas Parlamenta deputāti cieši sadarbosies ar Eiropas Padomes izmeklēšanas komisiju, kuru vada Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) tieslietu komitejas priekšsēdētājs Diks Martijs. 24. janvārī prezentētajā Martija kunga pagaidu ziņojumā neparādās pārliecinoši pierādījumi, kas apliecinātu CIP slepeno cietumu izveidi Polijā, Rumānijā vai kādā citā Eiropas valstī.

Eiropas Parlamenta izmeklēšanas komitejas galvenie uzdevumi būs apkopot un analizēt informāciju, lai konstatētu, vai CIP vai citas ASV aģentūras   ir veikušas cilvēku nolaupīšanu un aizturēšanu slepenos objektos. Komiteja arī noskaidros, vai CIP un citas ASV aģentūras ir izmantojušas Eiropas valstu teritorijas aizturēto pārvadāšanai. Eiroparlamentārieši pētīs, vai šādas darbības, ja tās ir notikušas, nepārkāpj ES Līguma 6. pantu, Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ANO Konvenciju pret spīdzināšanu, kā arī ES un ASV nolīgumus par aizturēšanu un savstarpējo tiesisko palīdzību.

Komitejas darba rezultāti tiks apkopoti Klaudio Favas (Eiropas Sociālistu grupa, Itālija) ziņojumā. Nākamā komitejas sēde paredzēta 14. vai 15. februārī Strasbūrā.

Mārtiņš Zemītis, EP deputāta R.Pīka padomnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!