• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas Diplomātiskā korpusa duajēns, Igaunijas vēstnieks Latvijā Tomass Luks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2006., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidentes un Imanta Freiberga kunga rīkotajā Jaungada pieņemšanā Ārvalstu diplomātiskajam korpusam Rīgas pilī 23.janvārī

Vēl šajā numurā

26.01.2006., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas Diplomātiskā korpusa duajēns, Igaunijas vēstnieks Latvijā Tomass Luks:

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Cienījamā Latvijas Republikas prezidente! Jūsu ekselence Vaira Vīķe-Freiberga un profesor Imant Freiberg! Godātie ministri, valsts sekretāri, ekselences! Dāmas un kungi!
Prezidentes kundze, man kā Diplomātiskā korpusa vecākajam ir privilēģija visu Latvijā akreditēto diplomātu vārdā nodot sveicienu un izteikt vislabākos novēlējumus jums, jūsu ģimenei un Latvijas tautai jaunajā, 2006.gadā. Atļaujiet man arī izmantot šo izdevību un īsi pakavēties domās pie aizvadītā 2005.gada.
Pagājušais gads mums vēlreiz atgādināja, cik trausla ir pasaule, kurā dzīvojam. 26.decembrī apritēja viens gads, kopš Indijas okeāna postošais cunami sasniedza Āzijas kontinenta piekrasti un izdzēsa vairāk nekā 200 000 dzīvību. Iepriekšējā gadā notika arī citas dabas katastrofas – postošas viesuļvētras un lieli zemes nogruvumi, spēcīgas zemestrīces un lietusgāzes, kā arī citi dabas spēki radīja postījumus, atnesot sev līdzi briesmas un bēdas visā pasaulē.
Pasaulē notiek globalizācija, un tas pats notiek ar dabas katastrofām, kas ietekmē cilvēkus tuvu un tālu no katastrofas skartas vietas. Mēs jūtam līdzi visām valstīm un tautām, kas cieta no šīm katastrofām.
Latvijai 2005.gads bija stabilitātes un ievērojamas ekonomiskās izaugsmes gads; gads, kad tika pieņemti svarīgi iekšpolitikas un starptautiskās politikas lēmumi; gads, kad notika augsta līmeņa vizītes Latvijā un citās valstīs. Visu šo notikumu rezultātā Latvijai 2005.gads ir vēsturiski nozīmīgs. Tomēr es vēlos minēt vairākus notikumus.
Kopš pagājušā gada ir ievērojami palielinājies Rīgā rezidējošo vēstnieku skaits, jo tika atvērtas Grieķijas, Īrijas, Azerbaidžānas, Portugāles, Moldovas un Turcijas vēstniecības. Tas ir skaidrs apliecinājums tam, ka palielinājusies Latvijas politiskā loma.
Prezidentes kundze, jūsu iecelšana par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ir stingrs apstiprinājums Latvijas pieaugošajai lomai globālā mērogā, uzsverot mazo valstu arvien lielāko lomu, apņēmīgi virzot pasauli uz tādu svarīgu mērķu sasniegšanu kā kara, terorisma un nāvējošu ieroču draudu samazināšana, nabadzības ierobežošana un cilvēka cieņas palielināšana ikvienā valstī, kas ir cēls uzdevums un kas būs ieguvums visām valstīm, gan lielām, gan mazām.
Ir pagājuši 20 dinamiski mēneši, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā un NATO un tagad ir pilntiesīga pārējo dalībvalstu partnere. Jūnijā Latvija izteica savu viedokli par Eiropas Savienības tālāko attīstību, ratificējot konstitucionālo līgumu. Eiropas Padomes vienošanās par finanšu perspektīvu 2007.–2013.gadam pierādīja ES spēju funkcionēt pēc tās paplašināšanas 2004.gadā. 25 dalībvalstu vadītāju panāktā vienošanās, kas vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam, atspoguļo politisko realitāti un liecina par lēmumu turpināt piešķirt kandidātvalsts statusu valstīm, kas izteikušas šādu vēlēšanos, uzsverot, ka paplašināšana ir bijusi sekmīga.
NATO padomes lēmums sarīkot nākamo NATO samitu Rīgā 2006.gada novembrī ir vēl viens nozīmīgs sasniegums un atzinība Latvijai 2005.gadā. Prezidentes kundze, pieņemiet mūsu apsveikumus un laba vēlējumus samita sarīkošanā. Tas ir simboliski, ka NATO pārveidošanas samits notiks valstī, kas pati ir pieredzējusi ļoti lielas pārmaiņas, no jauna integrējoties Eiropā un iestājoties NATO aliansē.
2005.gads bija patiesi vēsturisks gads, sevišķi maija mēnesis, kad Latvija atzīmēja savas neatkarības deklarēšanas 15.gadadienu; kopā ar pārējām 24 ES dalībvalstīm svinēja Šūmana deklarācijas parakstīšanu, un piedalījās svinībās Maskavā, kur tika atzīmēta 60.gadadiena kopš Otrā pasaules kara beigām Eiropā. Šķiet, ka tie visi ir atšķirīgi notikumi, tomēr ļoti cieši savijušies, ņemot vērā Latvijas tautas vēsturi.
Prezidentes kundze, jūsu personiskā iesaistīšanās šajos notikumos bija ievērības cienīga un atgādināja visai pasaulei, ka vispostošākais konflikts cilvēces vēsturē varēja nenotikt un Latvijas un citu valstu vēsture varēja būt pavisam citāda.
Latvijas tēlu lielā mērā veido tās iedzīvotāji. Pagājušajā gadā bija daudz iepriecinošu brīžu, ko radīja šīs valsts un tautas sasniegumi, kas sagādā prieku un lepnumu cilvēkiem, kas šeit dzīvo. Taču, kā jūs jau to atzināt, prezidentes kundze, priekšā vēl ir daudz grūtību un izaicinājumu.
Sociologi ir norādījuši, ka 2006.gads būs dzīves kvalitātes izpētes gads. Stratēģiskās analīzes komisija, kuras uzdevums ir izveidot vīziju par valsts un sabiedrības attīstību, jau ir sākusi risināt dažus jautājumus. Šajā sakarā atļaujiet man novēlēt Latvijai panākumus Jaunajā gadā efektīvas politikas izstrādē un īstenošanā, lai paaugstinātu labklājību un tālāk nostiprinātu un attīstītu pilsonisku sabiedrību, kas būs ieguvums visai Latvijas tautai.
Noslēgumā atļaujiet man, prezidentes kundze, novēlēt: lai turpinās Latvijas izaugsme un uzplaukums, pateicoties tās iedzīvotāju dedzībai, apņēmībai un vienotībai! Prezidentes kundze un Freiberga kungs, novēlu jums, jūsu ģimenei un visiem klātesošajiem laimīgu un panākumiem bagātu jauno gadu!
Paldies!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!