• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Solidaritātes fonda piešķirto līdzekļu sadalīšanu vētras seku likvidēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2006., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/126225

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 19.janvāra sanāksmē

Vēl šajā numurā

20.01.2006., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Solidaritātes fonda piešķirto līdzekļu sadalīšanu vētras seku likvidēšanai

Valdība otrdien, 17.janvārī, nolēma, ka Latvijai paredzētos Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda līdzekļus – 9,5 miljonus eiro (6,7 miljoni latu) – ministrijām sadalīs proporcionāli vētras seku likvidēšanai nepieciešamajam līdzekļu apjomam.

Finanšu ministrija izskatīšanai valdības sēdē bija iesniegusi informatīvo ziņojumu, kurā norāda, ka ministrija no Eiropas Komisijas pārstāvjiem ir saņēmusi nolīguma projektu Eiropas Komisijas (EK) lēmuma īstenošanai. Solidaritātes fonda līdzekļus ārkārtas pasākumu finansēšanai Latvija varēs saņemt, kad ar EK būs noslēgts nolīgums.

Nolīgumā ir jānorāda tās darbības, kuras Latvija vēlētos finansēt (kompensēt) no tai piešķirtajiem līdzekļiem, šādās sfērās:

• infrastruktūras un iekārtu darba stāvokļa atjaunošana enerģētikas, ūdens un notekūdeņu, telekomunikāciju, transporta, veselības un izglītības jomā;

• pagaidu pajumtes nodrošināšana iedzīvotājiem un glābšanas dienestu finansēšana;

• aizsarginfrastruktūras nodrošināšana un kultūras mantojuma aizsardzības pasākumu izstrāde;

• nelaimes skarto apgabalu, tai skaitā dabas zonu, attīrīšana.

Turklāt nolīgumā iekļaut varēs tikai tās izmaksas, kas bija ietvertas Latvijas sākotnējā pieteikumā Solidaritātes fondam, kuru EK ir izskatījusi un uz kura pamata ir pieņēmusi lēmumu par līdzekļu piešķiršanu. Valdība otrdien vienojās, ka Latvijai piešķirto 9,5 miljonu eiro sadalījums pēc nozarēm tiks veikts proporcionāli pieprasījumā iekļauto līdzekļu apjomam:

• Satiksmes ministrijai – 1 531 000 latu;

• Ekonomikas ministrijai – 665 000 latu;

• Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai – 525 000 latu;

• Vides ministrijai – 539 000 latu;

• Zemkopības ministrijai – 3 406 000 latu.

Nedēļas laikā ministrijām ir jāiesniedz priekšlikumi par nolīgumā iekļaujamajiem pasākumiem. Šos priekšlikumus apkopos un nolīguma projektu sagatavos Finanšu ministrija. Pirms līguma slēgšanas ar EK nolīguma projekts jāapstiprina Ministru kabinetā.

Vētra, kas Latvijā plosījās pērnā gada 8.janvārī, mūsu valstij radīja tiešos zaudējumus apmēram 193 miljonu eiro vērtībā, no tiem valsts sektora zaudējumi bija 87 miljoni eiro. Pieteikumu līdzekļu saņemšanai no Solidaritātes fonda Latvija EK iesniedza 2005.gada martā, un vētras seku likvidēšanai nepieciešamās izmaksas tikai noteiktas 57 miljoni eiro. Pieteikumā iekļautie zaudējumi un izmaksas tika noteiktas, pamatojoties uz ES regulas prasībām.

Pieteikumu Solidaritātes fondam sakarā ar vētras radītajiem zaudējumiem iesniedza arī Lietuva, Igaunija un Zviedrija. Princips, kuru ievēro, rēķinot palīdzības apmēru, ir atrunāts Eiropas Komisijas ziņojumā par ES Solidaritātes fonda darbību 2002.–2003.gadā. Lai valsts varētu pieteikties fondam, zaudējumu apjomam ir jāpārsniedz limits, kas ir vai nu 3 000 000 000 eiro, vai 0,6% no valsts IKP 2002.gada cenās. Tā kā katrai valstij šis limits ir atšķirīgs, tad arī atšķiras palīdzības apmērs procentos no kopējiem zaudējumiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!