• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijā būtu starptautiski atzīti projektu vadītāji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2000., Nr. 399/400 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas jūras valstu reģioni - vienotībā un sadarbībā

Vēl šajā numurā

09.11.2000., Nr. 399/400

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijā būtu starptautiski atzīti projektu vadītāji

Sestdien, 4. novembrī, Latvijas Nacionālā projektu vadīšanas asociācija (NPVA) sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) rīkoja starptautisku forumu "Projektu vadīšana — stratēģija un attīstība". Forumā uzmanība tika pievērsta trim pamatjautājumiem: augsti kvalificētu projektu vadīšanas speciālistu izglītošanas iespējām Latvijā; starptautiski atzītas projektu vadīšanas speciālistu sertifikācijas izveidei mūsu valstī; projektu vadīšanas speciālista iekļaušanai LR profesiju klasifikatorā.

Preses konferencē NPVA valdes priekšsēdētāja un arī Starptautiskās projektu vadīšanas asociācijas (SPVA) padomes locekle Žaneta Ilmete uzsvēra, ka Latvija vēlas pievienoties SPVA projektu speciālistu sertifikācijas jomā. SPVA prasības projektu vadītājiem pašlaik ir spēkā 30 pasaules valstīs, un arī Latvijā būtu jāievieš šīm prasībām atbilstoša sistēma.

SPVA padomes loceklis un Starptautiskās sertifikācijas sistēmas sertifikācijas komisijas loceklis Erhards Mocels preses konferencē akcentēja, ka, pirms apstiprina projektu vadītāju kompetences līmeni, jāapgūst atbilstošs izglītības apjoms. Otrs nosacījums projektu vadītājiem ir pieredze projektu praktiskā vadīšanā. Trešais nosacījums — sociālā kompetence jeb darbs ar komandu, projektā iesaistīto personālu. Visi šie trīs nosacījumi ir sertifikācijas pamats. Šāda sertifikācijas sistēma ir izveidota jau lielākajā daļā no 30 SPVA dalībvalstīm.

Lai sertificētu speciālistus, ir nepieciešami atbilstošas kvalifikācijas starptautiski atzīti vērtētāji, kas spēj novērtēt projektu vadīšanas speciālistu kompetenci. Un, protams, vajadzīgi standarti, pēc kuriem to veikt. Starptautiskais standarts nosaka starptautiskās kompetences vadlīnijas, un tas sevī iekļauj projektu vadīšanas metodiku, kādām zināšanām jāatbilst konkrētam speciālistam, kādām jābūt speciālista personības īpašībām.

— Mūsu mērķis ir, — teica E.Mocels, — lai visās valstīs visiem projektu vadītājiem būtu vienāds zināšanu līmenis un lai viņi būtu visās valstīs vienlīdz atzīti.

Arī tajā gadījumā, ja projektu vadītājs plāno strādāt tikai savā valstī un nedoties darbā uz ārvalstīm, atbilstoši kvalificētam un sertificētam speciālistam jābūt tādēļ, ka tas ir nepieciešams konkrētā uzdevuma devējam. Viņam noteikti būs svarīgi, vai algot un uzticēt vadīt konkrētu projektu, arī rīkoties ar projektam paredzētajiem finansu līdzekļiem sertificētam vai nesertificētam projektu vadītājam, uzskata E.Mocels. Pasūtītājam ir svarīgi zināt, ar kādas kompetences speciālistu — projektu vadītāju — viņam būs jāsadarbojas. Šim viedoklim pilnībā piekrita arī Ž.Ilmete.

Projekta vadītājam ir jābūt speciālistam jebkura projekta vadīšanā neatkarīgi no jomas, kurā projekts tiek veidots. Tās var būt gan telekomunikācijas, gan finanses, gan informācijas tehnoloģija, gan pārtikas produktu ražošana. Nepieciešamās zināšanas konkrētā jomā projektu vadītājam var sniegt viņa izveidotās projekta darba grupas dalībnieki. Tādēļ projektu vadītājam jāprot veidot sev uzticamu, kompetentu un darboties spējīgu komandu, kas arī ir viens no projektu vadītāja kompetenci nosakošiem kritērijiem.

Starptautiskais forums "Projektu vadīšana — stratēģija un attīstība", beidzot savu darbu, ar balsu vairākumu pieņēma nobeiguma dokumentu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību visiem aktuālajiem forumā aplūkotajiem jautājumiem.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Latvijas Nacionālās projektu vadīšanas asociācijas

un Latvijas Universitātes rīkotā foruma

"Projektu vadīšana — stratēģija un attīstība"

Nobeiguma dokuments

Šis ir jau trešais projektu vadīšanas forums, ko rīko Latvijas Nacionālā projektu vadīšanas asociācija. Pirmā foruma (1998.g.) mērķis bija iepazīstināt sabiedrību ar projektu vadīšanu kā menedžmenta virzienu, tā pamatnostādnēm un projektu vadīšanas praksi Latvijā. Otrais forums (1999.g.) šos jautājumus izskatīja padziļināti, konstatējot, ka projekts ir viens no svarīgākajiem instrumentiem izvirzītā mērķa sasniegšanai.

Latvijā vēl joprojām nav pietiekami cilvēku, kuri profesionāli pārzina projektu vadīšanas metodes, tehnikas un instrumentus. Pieaugot projektu finansējumu apjomam, aktuāla kļūst projektu uzraudzība un to realizācijas efektivitāte.

Ekonomikas globalizācijas apstākļos pastiprinās konkurence darba tirgū, tajā skaitā arī projektu vadīšanas sektorā. Tādēļ šī gada forums galveno uzmanību veltīja projektu vadīšanas speciālistu izglītošanas un starptautiska līmeņa sertifikācijas stratēģijai Latvijā.

Pēdējā gadā ir izstrādāts priekšlikums iekļaut Latvijas Republikas Profesiju klasifikatorā jaunu grupu — projektu vadīšanas speciālisti, ar šādiem amatiem: projekta direktors, projekta virsvadītājs, projekta vadītājs, projektu vadīšanas speciālists.

Priekšlikums nosūtīts LR Labklājības ministrijas Darba departamentam.

Projektu vadītāju sagatavošanā aktīvi iesaistījies Latvijas Universitātes Pašvaldību un projektu vadības valsts mācību centrs. Šī centra organizētos kursus praktiskajā projektu vadīšanā pēdējā laikā ir pabeiguši 200 dalībnieki.

Nozīmīgu ieguldījumu projektu vadīšanas veicināšanā devusi Latvijas Nacionālā projektu vadīšanas asociācija, kuras juridisko un fizisko biedru skaits ir sasniedzis 69.

Asociācija izdod žurnālu "Projektu Vadīšana", kurš informē par aktuālām projektu vadīšanas problēmām Latvijā un projektvadīšanas praksi Eiropā.

Foruma dalībnieki nolēma:

- atbalstīt LNPVA līdz šim paveikto un iesaka turpināt nacionālās sertifikācijas sistēmas izstrādi atbilstoši Starptautiskās projektu vadīšanas asociācijas (IPMA) prasībām;

- atbalstīt LNPVA priekšlikumu iekļaut jaunu grupu "projektu vadīšanas speciālisti" LR Profesiju klasifikatorā, lai nodrošinātu šīs profesijas pielietojumu atbilstoši starptautiskajiem standartiem;

- aicināt visus darba devējus un darba ņēmējus iekļauties projektu vadīšanas spciālistu profesionālās izaugsmes veicināšanā un kvalifikācijas paaugstināšanā;

- ieteikt atbalstīt un pilnveidot izglītības sistēmu Latvijā, veidojot studiju programmu un atsevišķus moduļus projektu vadīšanas jomā, tai skaitā tālmācības formā;

- atbalstīt lēmumu nākamajā forumā pievērst uzmanību Latvijas lielo projektu (PB "Phare" u.c.) rezultātu analīzei;

- ieteikt nākamajā forumā izveidot sekciju, kura būtu veltīta informācijas tehnoloģiju izmantošanai projektu vadīšanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!