• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdībā panākto konceptuālo vienošanos nenodot privatizācijai "Rīgas siltuma" akcijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2006., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/125110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespējamo gāzes cenu pieaugumu Latvijā

Vēl šajā numurā

04.01.2006., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdībā panākto konceptuālo vienošanos nenodot privatizācijai “Rīgas siltuma” akcijas

Ekonomikas ministrija pauž gandarījumu par Ministru kabineta (MK) 3.janvāra sēdē panākto konceptuālo vienošanos nenodot privatizācijai valstij piederošās akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas.

MK 3.janvāra sēdē galīgais lēmums par valstij piederošo akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akciju nodošanu vai nenodošanu privatizācijai netika pieņemts, norādot uz juridiskām nepilnībām sagatavotajā MK rīkojuma projektā.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka piedāvātā rīkojuma projekta redakcija atbilst Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumam un likumam “Par pašvaldībām”. Vienlaikus atzīmējam, ka MK iesniegto rīkojuma projektu bez iebildumiem saskaņojusi Tieslietu ministrija.

Ņemot vērā Valsts kancelejas izteiktos iebildumus par sagatavoto MK rīkojuma projektu, Ministru kabinets 3.janvārī uzdeva Ekonomikas ministrijai izvērtēt izteiktos iebildumus. Tāpēc tuvākajās dienās ministrija aicinās Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas juristus, kā arī Ministru prezidenta ārštata padomnieku privatizācijas jautājumos uz tikšanos, lai tos izvērtētu.

Kā zināms, Ekonomikas ministrija 2.janvārī iesniedza izskatīšanai Ministru kabinetā MK rīkojuma projektu “Par atteikumu nodot privatizācijai valstij piederošās akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas”, ierosinot noraidīt SIA “Dalkia City Heat” valstij piederošo a/s “Rīgas siltums” akciju privatizācijas ierosinājumu, pieņemt lēmumu par atteikumu nodot privatizācijai minēto valsts īpašuma objektu un nodot Rīgas pašvaldības īpašumā valstij piederošās 230 597 akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akcijas.

Izanalizējot atbilstošo likumdošanu un ņemot vērā situāciju, ka a/s “Rīgas siltums” piegādā 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgas patērētājiem, ministrija uzskata, ka pareizākā rīcība būtu valstij piederošās akcijas uzņēmumā nodot Rīgas pašvaldības īpašumā. Likums “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” (5.pants) nosaka, ka valsts kapitāla daļas valsts kapitālsabiedrībā var nodot bez atlīdzības pašvaldības īpašumā ar Ministru kabineta rīkojumu.

Siltumapgādes organizēšanas funkciju likumdevējs ir pašvaldībai deleģējis kā vienu no svarīgākajām pašvaldības autonomajām funkcijām, likumā “Par pašvaldībām” (15.panta pirmās daļas 1.punkts) nosakot, ka pašvaldībai ir jāorganizē komunālo pakalpojumu, tai skaitā siltumapgādes, sniegšana iedzīvotājiem. Tā kā Rīgas pilsētā a/s “Rīgas siltums” siltumapgādes jomā ir dominējošs stāvoklis (76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgai, pārvada un sadala a/s “Rīgas siltums”), a/s “Rīgas siltums” valsts kapitāla daļu privatizācija tieši ietekmēs ļoti daudzu Rīgas pilsētas iedzīvotāju intereses.

Rīgas pilsēta pēc iedzīvotāju skaita ir lielākā Latvijas Republikas administratīvā teritorija. Saskaņā ar a/s “Rīgas siltums” noslēgtajiem līgumiem tā piegādā siltumenerģiju 7220 ēkām, tai skaitā 5210 dzīvojamajām mājām, kas patērē 73,6% kopējā siltumenerģijas patēriņa. Pašvaldības īpašumā ir 3150 dzīvojamo ēku, kas patērē 49,2% no kopējā akciju sabiedrības realizētā siltumenerģijas daudzuma jeb 66,8% no dzīvojamā fonda siltumenerģijas patēriņa.

Lai gan, privatizējot valsts īpašuma objektu, privatizācijas noteikumos var paredzēt virkni saistību, kas privatizācijas subjektam ir obligātas, Ministru kabinets kā izpildu vara, kas nodrošina likumu pienācīgu izpildi, šajā gadījumā nevar uzlikt par pienākumu privāto tiesību subjektam atbildēt par funkcijas izpildi, kas likumā “Par pašvaldībām” ir uzlikta pašvaldībai un ko pašvaldība realizē valsts pārvaldes jomā.

Ministrija norāda, ka a/s “Rīgas siltums” valstij piederošo kapitāla daļu privatizācijas rezultātā Rīgas domei piederēs mazākums akciju sabiedrības akciju, kā rezultātā pašvaldība nevarēs tieši ietekmēt tai ar likumu nodoto funkciju izpildi.

Kā zināms, a/s “Rīgas siltums” akcionāri ir Latvijas valsts – 230 597 akcijas jeb 48,995% no akciju sabiedrības pamatkapitāla (akciju turētājs – valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”); Rīgas dome – 230 621 akcija jeb 49% no akciju sabiedrības pamatkapitāla; SIA “Dalkia City Heat” – 9 414 akcijas jeb 2% no akciju sabiedrības pamatkapitāla; kā arī valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” – 24 akcijas jeb 0,005% no akciju sabiedrības pamatkapitāla.

Valstij piederošo akciju sabiedrības kapitāla daļu privatizācijas ierosinājums 2005.gada 15.septembrī saņemts no SIA “Dalkia City Heat” un reģistrēts Privatizācijas aģentūras privatizācijas ierosinājumu reģistrā. Savukārt 2005.gada 25.novembrī savu privatizācijas ierosinājumu iesniedza arī Somijas energokompānija “Fortum”.

Jāatzīmē, ka Ekonomikas ministrija, saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu, vienlaikus iesniedz MK arī Privatizācijas aģentūras sagatavoto MK rīkojuma projektu “Par valstij piederošo akciju sabiedrības “Rīgas siltums” akciju nodošanu privatizācijai”.

Lēmums par valstij piederošo “Rīgas siltuma” akciju nodošanu vai nenodošanu privatizācijai līdz 2006.gada 15.janvārim jāpieņem Ministru kabinetam.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!