• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu arhīvu likumprojektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2005., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2005.gada 29.decembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

30.12.2005., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu arhīvu likumprojektu

Valsts sekretāru 29.decembra sanāksmē tika izsludināts Kultūras ministrijas pieteiktais tiesību aktu projekts – Arhīvu likums. Jaunā likuma nepieciešamība radusies līdz ar strauji veidojošos informācijas sabiedrību. Attīstās gan elektronisko dokumentu aprite, gan dažādas datu bāzes.

Pašreiz Latvijas arhīvu jomu regulē Latvijas Republikas Augstākās padomes 1991.gada 26.martā pieņemtais speciālais likums “Par arhīviem”. Kopš likuma “Par arhīviem” pieņemšanas ir notikušas būtiskas izmaiņas tiesību sistēmā, līdz ar to spēkā esošais likums “Par arhīviem” juridiski un satura ziņā ir novecojis. Tajā nav pietiekami precīzi noteikta valsts arhīvu sistēmas struktūra, padotība un kompetence, tāpēc radās nepieciešamība izstrādāt jaunu likumu.

Jaunais arhīvu likumprojekts paredz nodrošināt tiesisko regulējumu nacionālā dokumentārā mantojuma veidošanai, uzkrāšanai, izvērtēšanai, saglabāšanai, pieejamībai, kā arī noteikt valsts un akreditēto privāto arhīvu funkcijas un tiesības.

Likumprojektā noteikts nacionālā dokumentārā mantojuma veidotāju loks – tai skaitā iekļautas tās privātpersonas, kurām paredzēts deleģēt atsevišķus valsts pārvaldes uzdevumus un funkcijas. Ir paredzētas arī valsts arhīvu tiesības veidot partnerattiecības ar privāto tiesību juridiskajām un fiziskajām personām, valsts arhīvu tiesības iepirkt dokumentus ar arhīvisku vērtību no privāto tiesību subjektiem.

Kultūras ministrijas sagatavotajā projektā paredzētas privāto tiesību subjektu tiesības veikt uzņēmējdarbību arhīvu jomā, veidojot privātos arhīvus, kā arī privāto arhīvu tiesības sniegt pakalpojumus dokumentu pārvaldības un arhīvniecības jautājumos. Likumā plānots noteikt valsts arhīvu sistēmas institucionālās uzbūves modeli, kā arī valsts arhīvu sistēmā ietilpstošo iestāžu uzdevumus un funkcijas.

Likuma nozīmīgumu nosaka fakts, ka atsevišķi noteikta valsts arhīvu kompetence dokumentu pārvaldības procesā publiskajās un privātajās institūcijās, tai skaitā tiesības sniegt konsultācijas, veikt uzraudzības darbu. Tāpat, ņemot vērā veikto valsts arhīvu sistēmas funkcionālo auditu, izdalīta atsevišķa institūcija arhīvu nozares reglamentējošo tiesību aktu izpildes kontrolei – Valsts arhīvu inspekcija.

Lai sekmētu sadarbību ar publiskajām institūcijām un sabiedrību, likumprojektā paredzēta konsultatīvas padomes izveide.

Kristaps Kārkliņš, Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!