• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 20. decembra noteikumi Nr. 992 "Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2005., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124840

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.993

Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 2.novembra noteikumos Nr.370 "Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā"

Vēl šajā numurā

30.12.2005., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 992

Pieņemts: 20.12.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.992

Rīgā 2005.gada 20.decembrī (prot. Nr.76 52.§)

Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu

Izdoti saskaņā ar Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 27.panta ceturto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka jūrnieku grāmatiņā iekļaujamo informāciju un kārtību, kādā valsts akciju sabiedrības “Latvijas Jūras administrācija” Jūrnieku reģistrs (turpmāk — Jūrnieku reģistrs) noformē, izsniedz, apmaina, aiztur, anulē, atzīst par nederīgām un uzskaita jūrnieku grāmatiņas.

2. Jūrnieka grāmatiņas turētājs ir atbildīgs par tās glabāšanu un nedrīkst pieļaut jūrnieka grāmatiņas nelikumīgu izmantošanu.

3. Jūrnieka grāmatiņas izsniegšana ir maksas pakalpojums, kura tarifus nosaka atbilstoši Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 6.panta otrajai daļai.

II. Jūrnieka grāmatiņas saturs un noformējums

4. Jūrnieka grāmatiņu izgatavo pēc vienota parauga (1.pielikums). Ierak­stus jūrnieka grāmatiņā izdara atbilstoši Starptautiskās civilās aviācijas organizā­cijas (ICAO) dokumentā DOC 9303 “Mašīnlasāmi ceļošanas dokumenti” mašīn­lasāmajām pasēm noteiktajām prasībām.

5. Jūrnieka grāmatiņas galvenajā datu lapā ievieto skenētu jūrnieka fotogrāfiju un parakstu, kā arī norāda šādas ziņas par jūrnieku:

5.1. vārds, uzvārds;

5.2. pilsonība;

5.3. personas kods;

5.4. dzimšanas datums un vieta;

5.5. dzimums, augums un sevišķas pazīmes;

5.6. kvalifikācijas apliecības (diploma) numurs un izdošanas datums;

5.7. pēc jūrnieka vēlēšanās — jūrnieka dzīvesvietas adrese;

5.8. pēc jūrnieka vēlēšanās — personas, kuras informējamas, ja noticis nelaimes gadījums (vārds, uzvārds, radniecība, adrese).

6. Jūrnieka grāmatiņas galvenajā datu lapā norāda šādas ziņas par jūrnieka grāmatiņu:

6.1. tips un valsts kods;

6.2. numurs;

6.3. izdošanas datums;

6.4. derīguma termiņš;

6.5. izdevējiestāde.

7. Jūrnieka grāmatiņas galvenajā datu lapā iekļauj dokumenta mašīn­lasāmo zonu. Mašīnlasāmajā zonā norāda jūrnieka vārdu un uzvārdu latviešu valodā, nelietojot diakritiskās burtzīmes.

8. Jūrnieka grāmatiņā papildus norāda šādu informāciju:

8.1. datus par kvalifikācijas kursu beigšanu;

8.2. ziņas par darbu uz kuģiem;

8.3. Latvijas un ārvalstu amatpersonu oficiālos ierakstus;

8.4. Jūrnieku reģistra (izdevējiestāde) adresi, tālruņa un faksa numuru, elektroniskā pasta adresi.

9.Jūrnieka vārdu un uzvārdu jūrnieka grāmatiņā norāda atbilstoši latviešu valodas normām latviešu alfabēta burtiem. Ja jūrnieka vārda vai uzvārda rakstība jūrnieka grāmatiņas galvenajā datu lapā atšķiras no to rakstības jūrnieka personu apliecinošajā dokumentā, kur tie rakstīti citas valodas oriģinālformā, jūrnieka grāmatiņas ailē “Latvijas un ārvalstu amatpersonu oficiālie ieraksti” norāda jūrnieka vārdu un uzvārdu latīņu alfabēta burtiem atbilstoši jūrnieka personu apliecinošajam dokumentam.

10. Ierakstus jūrnieka grāmatiņā izdara Jūrnieku reģistrs, izņemot ierakstus ailēs “Latvijas un ārvalstu amatpersonu oficiālie ieraksti” un “Ziņas par darbu uz kuģiem”. Aili “Ziņas par darbu uz kuģiem” aizpilda kuģa kapteinis un apstiprina ierakstus ar parakstu un kuģa zīmogu. Ailē “Latvijas un ārvalstu amatpersonu oficiālie ieraksti” Latvijas vai ārvalstu kompetentās amatpersonas izdara atzīmes par attiecīgās ārvalsts robežas šķērsošanu.

11.Ja mainījušās ziņas par jūrnieka kvalifikācijas dokumentu (kompe­ten­ces sertifikātu vai kursu apliecību), jūrnieka adresi vai šo noteikumu 5.8.apakš­punktā norādīto personu, jūrnieks iesniedz iesniegumu Jūrnieku reģistrā. Jūrnieku reģistrs izdara jūrnieka grāmatiņā attiecīgus ierakstus.

12. Jūrnieku reģistrs jūrnieka grāmatiņas noformēšanas procesā pārbauda personas sniegto informāciju, tai skaitā informāciju par personas sodāmību. Jūrnieku reģistrs ir tiesīgs pieprasīt paskaidrojumus un papildu dokumentus, kas apstiprina, ka persona ir jūrnieks, un apliecina personas sniegto ziņu patiesumu.

III. Jūrnieka grāmatiņas izsniegšana

13. Jūrniekam, kurš vēlas saņemt vai apmainīt jūrnieka grāmatiņu, Jūrnieku reģistrs izsniedz iesnieguma veidlapu (2.pielikums) un jūrnieka reģistrācijas karti (3.pielikums).

14. Jūrnieks aizpilda iesnieguma veidlapu un jūrnieka reģistrācijas karti un apstiprina tos pie komersanta, kas sniedz tiešos vai starpniecības pakalpojumus personu iekārtošanai darbā uz kuģiem (turpmāk — darba devējs), vai jūrniecības izglītības iestādē (turpmāk — izglītības iestāde).

15. Lai saņemtu vai apmainītu jūrnieka grāmatiņu, jūrnieks uzrāda Jūrnieku reģistrā Latvijas pilsoņa pasi vai nepilsoņa pasi, vai ārzemnieka ceļošanas dokumentu, Latvijas Republikā izsniegtu bēgļa vai bezvalstnieka ceļošanas dokumentu ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtu pastāvīgās uzturēšanās atļauju (turpmāk — pase) un iesniedz šādu dokumentu oriģinālus:

15.1. iesnieguma veidlapu un jūrnieka reģistrācijas karti;

15.2. kompetences sertifikātu;

15.3.jūrniecības izglītību un kvalifikācijas kursu beigšanu apliecinošus dokumentus;

15.4.jūrniecības izglītības programmu studenti — dokumentu, kas aplie­cina, ka persona ir students (studenta/audzēkņa apliecība vai izziņa no izglītības iestādes);

15.5.divas fotogrāfijas, kas izgatavotas saskaņā ar šo noteikumu 4.pieli­kumu (turpmāk — divas fotogrāfijas);

15.6.jūrnieka grāmatiņu, kurai beidzies derīguma termiņš vai kuru jūrnieks vēlas apmainīt atbilstoši šo noteikumu IVnodaļai (ja jūrniekam ir izsniegta jūrnieka grāmatiņa).

16.Pēc visu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas Jūrnieku reģistrā jūrnieka grāmatiņu izsniedz šādā termiņā:

16.1. parastā kārtībā — septiņu darbdienu laikā;

16.2. steidzamības kārtībā (pēc jūrnieka pieprasījuma) — divu darbdienu laikā;

16.3.ja jūrnieka grāmatiņa zudusi (šo noteikumu V nodaļā norādītajā gadījumā), — 30 dienu laikā;

16.4.ja jūrnieka grāmatiņa anulēta šo noteikumu 27.5.apakšpunktā paredzētajā kārtībā, — 30 dienu laikā.

17. Personai, kas nodarbināta tādā ārvalstu kuģošanas kompānijā, kurai nav pārstāvniecības Latvijas Republikā, jūrnieka grāmatiņu izsniedz, ja persona ir reģistrēta Jūrnieku reģistra sertificēšanas datu bāzē. Šādā gadījumā persona aizpilda un iesniedz Jūrnieku reģistrā šo noteikumu 14.punktā norādītos dokumentus bez komersanta apstiprinājuma.

18. Izsniedzot Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem jūrnieka grāmatiņu, tās derīguma termiņš ir šāds:

18.1. ja persona jūrnieka grāmatiņu saņem pirmo reizi, — pieci gadi;

18.2.ja persona jūrnieka grāmatiņu saņem atkārtoti, — 10 gadu;

18.3. ja personai jūrnieka grāmatiņa anulēta saskaņā ar šo noteikumu 27.5.apakšpunktu, — pieci gadi.

19.Jūrniecības augstākās un vidējās izglītības programmu studentiem jūrnieka grāmatiņu izsniedz uz mācību laiku, jūrnieku profesionālās tālākizglītības programmu studentiem — uz vienu gadu.

20. Bēgļiem un bezvalstniekiem, kuriem ir Latvijas Republikā izsniegts bēgļa vai bezvalstnieka ceļošanas dokuments, un ārzemniekiem jūrnieka grāmatiņu izsniedz uz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas derīguma laiku, bet ne ilgāku par pieciem gadiem.

IV. Jūrnieka grāmatiņas apmaiņa

21.Jūrnieku reģistrs pēc jūrnieka pieprasījuma apmaina (izdod jaunu) jūrnieka grāmatiņu pirms šo noteikumu IIInodaļā norādītā derīguma termiņa beigām, ja:

21.1. jūrnieka grāmatiņas derīguma termiņš beidzas plānotā reisa laikā;

21.2. mainījušās šo noteikumu 5.punktā norādītās ziņas par jūrnieku;

21.3. konstatētas neprecizitātes ierakstos;

21.4. jūrnieka grāmatiņā nav vietas jauniem ierakstiem;

21.5. jūrnieka grāmatiņa ir bojāta (mehāniski vai citi bojājumi, kuru dēļ nav iespējams identificēt personu vai izlasīt jūrnieka grāmatiņā norādīto informāciju);

21.6.jūrnieka grāmatiņā izdarītas normatīvajos aktos neparedzētas atzīmes.

V. Jūrnieka grāmatiņas atzīšana par nederīgu

22.Ja jūrnieka grāmatiņa nozaudēta, nozagta, nolaupīta vai iznīcināta, jūrnieks, lai saņemtu jaunu jūrnieka grāmatiņu, Jūrnieku reģistrā uzrāda pasi un iesniedz šo noteikumu 15.punktā norādītos dokumentus un šādu derīgu dokumentu oriģinālus:

22.1.jūrnieka paskaidrojumu par jūrnieka grāmatiņas nozaudēšanas, nozagšanas, nolaupīšanas vai iznīcināšanas apstākļiem;

22.2.Valsts policijas atbildi uz personas iesniegumu (gadījumos, kad jūrnieka grāmatiņa nozagta vai nolaupīta).

23. Jūrnieku reģistrs atzīst nozaudēto, nozagto, nolaupīto vai iznīcināto jūrnieka grāmatiņu par nederīgu. Par nederīgu atzīst arī jūrnieka grāmatiņu, kura nav nodota Jūrnieku reģistrā šo noteikumu 30.punktā noteiktajā kārtībā, un jūrnieka grāmatiņu, par kuras īpašnieku saņemtas šo noteikumu 27.4.apakšpunktā minētās ziņas.

24.Atbilstoši normatīvajiem aktiem par nederīgu dokumentu reģistru Jūrnieku reģistrs ziņas par nederīgām jūrnieka grāmatiņām iekļauj nederīgo dokumentu reģistrā.

VI. Atteikums izsniegt jūrnieka grāmatiņu

25. Jūrnieku reģistrs neizsniedz jūrnieka grāmatiņu, ja:

25.1.nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai jūrnieks atsakās sniegt pieprasītos paskaidrojumus, kas saistīti ar jūrnieka grāmatiņas saņemšanu;

25.2. jūrnieks iesniedzis nederīgus dokumentus;

25.3. jūrnieks ar tiesas spriedumu atzīts par vainīgu smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā;

25.4. jūrnieks vai darba devējs, vai izglītības iestāde snieguši nepatiesas ziņas;

25.5. iesnieguma veidlapu un jūrnieka reģistrācijas karti apstiprinājis komersants, kuram nav tiesību nodarboties ar darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanu personu iekārtošanai darbā uz kuģiem.

VII. Jūrnieka grāmatiņas aizturēšana

26. Jūrnieku reģistrs aiztur jūrnieka grāmatiņu, ja:

26.1. pastāv aizdomas par kompetences sertifikāta, jūrniecības izglītības dokumentu, jūrnieka grāmatiņas, jūras cenza, medicīnas sertifikāta vai citu jūrnieka kvalifikāciju apliecinošu dokumentu (piemēram, kursu apliecības) viltojumu — līdz attiecīga tiesībsargājošo iestāžu lēmuma saņemšanai;

26.2. konstatēta nederīgas jūrnieka grāmatiņas izmantošana.

VIII. Jūrnieka grāmatiņas anulēšana

27. Jūrnieku reģistrs anulē jūrnieka grāmatiņu, ja:

27.1.vairs nepastāv vai ir mainījušies apstākļi, uz kuriem pamatojoties persona saņēmusi jūrnieka grāmatiņu;

27.2.jūrnieks ar tiesas spriedumu atzīts par vainīgu smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā;

27.3.jūrnieks, darba devējs vai izglītības iestāde snieguši nepatiesas ziņas;

27.4. saņemtas ziņas par jūrnieka nāvi;

27.5. konstatēts šo noteikumu 26.1.apakš­punktā minētais jūrnieka dokumentu viltojums.

IX. Lēmums par jūrnieka grāmatiņas izsniegšanas atteikumu, aizturēšanu un anulēšanu

28. Lēmumu par atteikumu izsniegt jūrnieka grāmatiņu, jūrnieka grāmati­ņas aizturēšanu vai anulēšanu Jūrnieku reģistrs paziņo jūrniekam rakstiski.

29. Ja jūrnieka grāmatiņu anulē šo noteikumu 27.3. un 27.5.apakšpunktā minētajā gadījumā, Jūrnieku reģistrs lēmumā norāda termiņu, pēc kura jūrnieks ir tiesīgs saņemt jaunu jūrnieka grāmatiņu. Šis termiņš nepārsniedz trīs gadus.

30. Jūrnieks 15 dienu laikā pēc lēmuma par jūrnieka grāmatiņas anulēšanu spēkā stāšanās nodod jūrnieka grāmatiņu Jūrnieku reģistrā.

31. Lēmumu par jūrnieka grāmatiņas aizturēšanu un anulēšanu Jūrnieku reģistrs paziņo tā kuģa īpašniekam vai operatoram, uz kura strādā attiecīgā persona, vai komersantam, kas veic personu iekārtošanu darbā uz kuģiem.

32. Šajā nodaļā minētos Jūrnieku reģistra lēmumus jūrnieks var apstrīdēt Satiksmes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

X. Jūrnieku grāmatiņu uzskaite

33. Jūrnieku reģistrs uzskaita saņemtās un izlietotās jūrnieka grāmatiņu veidlapas, kā arī jūrnieka grāmatiņas, kuras izsniegtas, atzītas par nederīgām, apmainītas, aizturētas un anulētas.

XI. Noslēguma jautājumi

34. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2003.gada 27.maija noteikumus Nr.279 “Noteikumi par jūrnieka grāmatiņā iekļaujamo informāciju un jūrnieka grāmatiņas lietošanas kārtību”.

35. Jūrnieka grāmatiņas, kas izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, ir derīgas līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

36. Noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Satiksmes ministrs A.Šlesers

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 1.janvāri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.992

01.JPG (78848 bytes)

02.JPG (133240 bytes)

03.JPG (86868 bytes)

04.JPG (101965 bytes)

Satiksmes ministrs A.Šlesers

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.992

05.JPG (77829 bytes)

06.JPG (24881 bytes)

Satiksmes ministrs A.Šlesers

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.992

07.JPG (100975 bytes)

08.JPG (18802 bytes)

Satiksmes ministrs A.Šlesers

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 20.decembra noteikumiem Nr.992

Norādījumi par fotogrāfijām jūrnieka grāmatiņas noformēšanai

Lai nodrošinātu jūrnieka grāmatiņas kvalitatīvu noformēšanu, fotogrāfijām noteiktas šādas prasības:

1.Fotogrāfijas izmēri — 35 x 45 mm ± 1 mm. Fotogrāfijas ir izgatavotas no viena fotonegatīva, bez baltā stūrīša.

2.Sejas izmēri fotogrāfijā — attālums starp acu zīlītēm ir 6 ± 3 mm, attālums no acu viduslīnijas līdz zoda līnijai (galējie punkti) ir 15 ± 2 mm. Attālums no galvas līdz fotogrāfijas augšējai malai ir 6 ± 2 mm.

3. Fotogrāfijas ir krāsainas.

4. Fotopapīrs ir gluds, spožs vai pusmatēts, bez virsmas rastra vai reljefa.

5. Fotogrāfijas fons ir viendabīgs, balts vai gaiši pelēks. Ja fotogrāfijas fons ir citā krāsā vai tumšs, tā ir nederīga.

6. Galvas pozīcija — pretskats vai neliels galvas pagrieziens.

7. Sejas izteiksme — nemākslota (pieļaujams smaids).

8.Apģērbs — korekts ikdienas apģērbs. Nedrīkst fotografēties virsdrēbēs (piemēram, mētelī, virsjakā) un ar galvassegu, kā arī ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu.

9. Apgaismojums — vienāds abām sejas pusēm. Ja fotografējot ir izmantoti mākslas fotogrāfijai paredzētie gaismas efekti (piemēram, virsgaismas), fotogrāfija ir nederīga.

10. Nav pieļaujamas fotoattēla izmaiņas salīdzinājumā ar fotonegatīvu.

11. Krāsainajā fotogrāfijā nedrīkst dominēt kāda no krāsām, kas radusies fotogrāfiju izgatavošanas tehnoloģijas dēļ.

12. Attēlam jābūt kvalitatīvam — ar pareizi noregulētu asumu, bez skrāpējumiem un bojājumiem.

13. Ja persona nēsā brilles, drīkst fotografēties ar brillēm. Nav pieļaujama fotografēšanās ar tumšām vai uz deguna noslīdējušām brillēm. Atspīdumi briļļu stiklos nedrīkst aizsegt acis.

14. Fotogrāfiju izgatavo ne agrāk kā trīs mēnešus pirms dokumentu iesniegšanas jūrnieka grāmatiņas saņemšanai.

Satiksmes ministrs A.Šlesers

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!