• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lidojumiem cilvēkiem ar ierobežotām iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2005., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/124160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 20.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

21.12.2005., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lidojumiem cilvēkiem ar ierobežotām iespējām

Procedūra: koplēmums

Debates: 2005.gada 13.decembrī

Balsojums: 2005.gada 15.decembrī

Tiem aviopasažieriem, kuru iespējas pārvietoties ir ierobežotas, atteikt ceļošanu lidmašīnā ES turpmāk nedrīkstēs: Eiropas Parlaments 14. decembrī pirmajā lasījumā ar 506 balsīm par, 6 pret un 1 atturoties, pieņēma regulu, kas atvieglos ceļošanu kustību, redzes un dzirdes invalīdiem, kā arī vecākiem cilvēkiem. Lidostu pārvaldēm būs viņiem bez maksas jāpalīdz iekāpt lidmašīnā, pāriet no vienas lidmašīnas uz otru, atrast iekāpšanas vietu.

Statistika liecina, ka desmit procenti jeb apmēram 45 miljoni ES iedzīvotāju nevar izmantot gaisa transportu bez īpašas palīdzības. Gadās, kaceļojumu ar lidmašīnu šādiem pasažieriem atsaka, jo vairākas aviokompānijas nevar vajadzīgo palīdzību nodrošināt. Nupat pieņemtā regula situāciju mainīs.

Uz kuriem pasažieriem jaunie noteikumi attieksies?

Eiropas Parlamenta deputāti panāca, ka jaunajos noteikumos prasība sniegt bezmaksas palīdzību attiecas uz redzes un dzirdes invalīdiem, kā arī personām ar garīgās attīstības traucējumiem: sākotnējā Eiropas Komisijas likumprojektā jēdziens pasažieri ar ierobežotām pārvietošanās spējām šo cilvēku grupu neietvēra.

Kāda veida palīdzība būs jāsniedz?

Lidostu pārvaldēm būs jāpalīdz pasažierim atrast reģistrēšanās vietu, iekāpt lidmašīnā un izkāpt no tās, nodrošinot liftus, eskalatorus un vajadzības gadījumā – invalīdu ratiņus. Pasažieri ar pārvietošanās grūtībām arī saņems palīdzību, veicot imigrācijas un muitas procedūras.

Kas maksās?

Par palīdzības nodrošināšanu būs atbildīgas lidostas, bet rēķins par izmaksām būs jāsedz aviokompānijām. Rēķiniem jābūt saprātīgiem, atbilstošiem izmaksām un pārskatāmiem.

Vai ceļošanu varēs atteikt?

Rezervāciju izņēmuma kārtā drīkstēs atteikt tikai īpašu drošības apsvērumu dēļ un gadījumos, kad lidmašīnas vai tās durvju izmērs neļaus personai iekāpt vai viņu pārvadāt. Šādos gadījumos būs jāpiedāvā citas iespējas vai jāpiešķir kompensācija.

Regulai jāstājas spēkā 2007.gada sākumā.

Eiropas Parlamenta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!