• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piedalīšanos vēlēšanās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2000., Nr. 390 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12390

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Lielbritāniju

Vēl šajā numurā

02.11.2000., Nr. 390

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par piedalīšanos vēlēšanās

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) līdz decembra sākumam izanalizēs, kā spēkā esošā vēlēšanu likuma ietvaros būtu iespējams atvieglot līdzšinējo pieteikšanās kārtību vēlētājiem, kas veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī. Par to vakar, 1.novembrī, vienojās CVK darba grupa, kurā bez CVK pārstāvjiem piedalījās arī pārstāvji no Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības departamenta, Latvijas Invalīdu biedrības, Latvijas Pensionāru federācijas, Latvijas Neredzīgo biedrības, Latvijas Invalīdu kluba, Maltas ordeņa palīdzības dienesta un akciju sabiedrības "Latvijas pasts".

Pašlaik spēkā esošais Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likums paredz, ja atsevišķi vēlētāji veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, iecirkņa komisija, pamatojoties uz šo vēlētāju vai viņu pilnvarotas personas rakstveida iesniegumu, organizē balsošanu vēlētāju atrašanās vietā.

Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, 7.Saeimas vēlēšanās savā dzīvesvietā nobalsoja aptuveni 5000 vēlētāju. Tajā pašā laikā, pēc aptuvenām aplēsēm, Latvijā varētu būt 10 000 vēlētāju, kas veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī. Tādējādi, ja vidējā vēlētāju aktivitāte Latvijā ir 72 procenti, vairāk nekā 2000 vēlētāju ar pārvietošanās grūtībām dažādu iemeslu dēļ vēlēšanās nepiedalās.

Līdzšinējā vēlēšanu organizatoru pieredze liecina, ka viens no iemesliem, kāpēc daļa šo vēlētāju vēlēšanās nepiedalās, ir pieteikšanās kārtība, kas paredz rakstveida pieteikuma nogādāšanu vēlēšanu iecirkņa komisijām. Kā uzskata A.Cimdars, vēlētājam varētu būt sarežģīti gan pieteikumu uzrakstīt, gan atrast kādu, kas to nogādātu vēlēšanu iecirknī, un šīs procedūras atvieglošana arī būtu galvenais CVK uzdevums, precizējot kārtību, kādā vēlēšanām var pieteikties vēlētāji, kas veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī.

Darba grupas dalībnieki arī vienojās, ka, lai palielinātu vēlētāju ar pārvietošanās grūtībām iespējas piedalīties vēlēšanās, pastiprināta uzmanība jāpievērš vēlētāju informēšanai. CVK jau ir izstrādājusi informācijas kampaņas plānu pašvaldību vēlēšanām, bet pēc apspriedes gatavību iesaistīties informēšanas darbā izteica arī vēlētāju invalīdu intereses pārstāvošās sabiedriskās organizācijas — Latvijas Invalīdu biedrība, Latvijas Invalīdu klubs, Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Pensionāru federācija. Apņēmību Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā palīdzēt vēlētājiem ar pārvietošanās grūtībām pieteikties balsošanai dzīvesvietā izteica arī "Latvijas pasta" ģenerāldirektors Aivars Droiskis.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!