• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kopējās zivsaimniecības politikas vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2005., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/123431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par automašīnu vadītāju darba un atpūtas laiku

Vēl šajā numurā

13.12.2005., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kopējās zivsaimniecības politikas vienkāršošanu

8.decembrī Eiropas Komisija (EK) veica vēl vienu nozīmīgu darbu saistībā ar Kopējās zivsaimniecības politikas (KZP) pasākumu vienkāršošanu, pieņemot rīcības plānu zivsaimniecības tiesību aktu racionalizēšanai un uzlabošanai laikā no 2006. līdz 2008.gadam. Šis plāns ir daļa no visu EK aptveroša procesa, kura nolūks ir panākt labāku tiesību aktu izstrādi. Tika izstrādāti sīki priekšlikumi, pamatojoties uz Padomes secinājumiem par KZP vienkāršošanu un plašu konsultāciju procesu ar dalībvalstīm un zivsaimniecības nozares pārstāvjiem. Plānā noteiktas vairākas prioritāras iniciatīvas turpmākajiem trīs gadiem, kas vērstas uz divām galvenajām jomām – uz zivsaimniecības resursu saglabāšanas un kontroles pasākumiem. Šis ir pirmais šāda veida nozares rīcības plāns, kas jāapstiprina EK, un ar tā palīdzību uzsāks konkrētu vienkāršošanas stratēģijas procesu ne tikai zivsaimniecības nozarē, bet visos Eiropas tiesību aktos kopumā.

“Ieguldījumu šā rīcības plāna izstrādāšanā sniedza visas ieinteresētās puses, kas vēlas skaidrus un vienkāršus zivsaimniecības noteikumus. Jo vienkāršāki noteikumi, jo vienkāršāk tie piemērojami un kontrolējami, tādējādi atvieglojot visu iesaistīto pušu darbu. Šī iniciatīva skaidri liecina par EK apņemšanos panākt labāku tiesību aktu izstrādi,” sacīja zivsaimniecības un jūrlietu komisārs Džo Borgs.

KZP vienkāršošanas mērķis ir:

– nodrošināt skaidrus un nepārprotamus tiesību aktus;

– panākt, lai zvejniekiem un valsts pārvaldes iestādēm vajadzīgā informācija ir kodolīga un viegli saprotama, kā arī

– samazināt darba apjomu, kādu pašlaik šīm divām ieinteresētajām pusēm rada nevajadzīgi sarežģījumi regulā.

Šajā nolūkā, kā arī izsakot apņemšanos turpmāk nodrošināt visu jauno un pašlaik pārstrādājamo tiesību aktu atbilstību šiem kritērijiem, EK ir identificējusi vairākas pašlaik spēkā esošas regulas, kuras jāpārstrukturē un jāpārskata prioritārā kārtībā. Tas attiecas uz šādiem tiesību aktiem: par kopējo pieļaujamo nozveju (KPN) un kvotām, par zvejas intensitāti; par tehniskajiem pasākumiem zivju mazuļu aizsardzībai; par datu vākšanu un pārvaldību; par uzraudzības pasākumiem, ieskaitot datorizētas uzraudzības sistēmas; par ziņošanas pienākumiem; par atļaujām zvejot ārpus ES ūdeņiem. Vēršot galveno uzmanību uz zivsaimniecības resursu saglabāšanas un kontroles pasākumiem, EK cer uzlabot gan zvejnieku, gan zivsaimniecības nozares amatpersonu darba apstākļus, tādējādi veicinot Kopējās zivsaimniecības politikas piemērošanu efektīvā, iedarbīgā un pārredzamā veidā.

Šis vienkāršošanas un uzlabošanas process ir cieši saistīts ar EK apņemšanos uzlabot konsultāciju procesu ar visām zivsaimniecības nozarē ieinteresētajām personām. Tādēļ rīcības plānā minēta konkrēta apņemšanās laikus sniegt plašākas konsultācijas un vairāk iesaistīt ieinteresētās personas ne tikai politikas veidošanā, bet arī nodrošināt, lai īpaši zvejnieki ir pilnībā informēti par savām tiesībām un saistībām.

Rīcības plānā apstiprināti arī citi Eiropas Komisijas veiktie pasākumi kā daļa no KZP reformas, ieskaitot: zivsaimniecības resursu saglabāšanas stratēģijas plānošanu vairākiem gadiem; zivsaimniecības resursu saglabāšanas instrumentu iedalījumu pēc reģiona un zvejas veida; lielāku uzmanību zvejas un vides mijiedarbībai pētniecības un datu vākšanas jomā; un progresīvo tehnoloģiju, tajā skaitā IT sistēmu, plašāku pielietojumu zivsaimniecības kontroles, uzraudzības un ziņojumu jomā.

Vairāki plānā minētie detalizētie priekšlikumi izriet no vispārējiem principiem, kurus Eiropas Komisija jau sākusi ieviest jaunajos tiesību aktos. Tādējādi, piemēram, priekšlikumi par KPN un kvotām Baltijas jūrā 2006.gadam tika nošķirti no vispārējā priekšlikuma par KPN un kvotām, kas aptver citus Kopienas ūdeņus, un līdz ar to tie tika iesniegti apspriešanai Padomē vienu mēnesi pirms ikgadējā KPN un kvotu piešķiršanas procesa sākšanas datuma. Tāpat nesenais priekšlikums par tehniskajiem pasākumiem Baltijas jūrā uzskatāmi parāda, ko var panākt praksē, ja visas ieinteresētās puses ir apņēmušās īstenot vienkāršošanu.

Ar 2006. – 2008.gada rīcības plānu EK noteikusi vērienīgu darba programmu sev un saviem partneriem nākamajiem trīs gadiem. Tā īstenošana būs nozīmīgs progress Kopējā zivsaimniecības politikā, kuru ir ne tikai vieglāk saprast un īstenot, bet kurai turklāt būs labākas izredzes panākt tās divkāršo mērķi – par ienesīgu un ilgtspējīgu Eiropas zivsaimniecības nozari, balstītu uz veselīgu zivju krājumiem un veselīgu jūras vidi.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!