• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārrobežu apvienošanās darījumu direktīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2005., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas jaunatnes tikšanos ar EP deputātu Ģ.V.Kristovski

Vēl šajā numurā

06.12.2005., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārrobežu apvienošanās darījumu direktīvu

Eiropas Komisija apsveikusi direktīvas par uzņēmumu pārrobežu apvienošanos pieņemšanu, un direktīva tikko publicēta “Oficiālajā Vēstnesī”. Direktīvu vienā lasījumā pieņēma gan Padome, gan Eiropas Parlaments. Ar šo svarīgo pasākumu tiek atbildēts uz lielo uzņēmumu pieprasījumu, ar kuru sabiedrībām ar ierobežotu atbildību Eiropas Savienībā atļauj veikt pārrobežu apvienošanās darījumus. Līdz šim šādu darījumu veikšana nebija atļauta vai arī bija dārga un sarežģīta. Jo īpaši interesanti direktīvā paredzētais varētu būt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas vēlas darboties vairāk nekā vienā dalībvalstī, bet ne visā Eiropā, un kas nevar meklēt integrēšanās iespējas atbilstīgi Eiropas Uzņēmējdarbības statūtiem. Ir plānots, ka ar direktīvas palīdzību varēs samazināt izmaksas, vienlaikus garantējot prasīto juridisko noteiktību un tādējādi ļaujot pēc iespējas vairāk uzņēmumiem gūt labumu. Tas ir viens no svarīgākajiem rīcības principiem izaugsmes un nodarbinātības nodrošināšanai atbilstoši Lisabonas programmai.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs apgalvoja: “Tagad Eiropas uzņēmumiem būs daudz vieglāk sadarboties un pārveidot savu struktūru ārpus vienas valsts robežām. Tas paaugstinās Eiropas konkurētspēju, un uzņēmēji vēl vairāk varēs baudīt vienotā tirgus priekšrocības. Es apsveicu visus, kas līdzdarbojās šīs direktīvas ātrajā pieņemšanā, un aicinu dalībvalstīs gādāt par tikpat ātru šā akta ieviešanu valstu līmenī.”

Direktīva veicinās sabiedrību ar ierobežotu atbildību apvienošanās darījumus pāri robežām, kas pašreiz nav iespējams vai kas nav bijis izdevīgi darījuma pārmērīgo izmaksu dēļ. Ar dokumentu ir noteikts vienkāršs satvars, kas lielā mērā balstās uz valstu noteikumiem, kurus piemēro apvienošanās darījumiem valstī, un ir iespējams izvairīties no iegādātā uzņēmuma likvidēšanas. Ar direktīvu tiek likvidētas nepilnības tiesību aktos par uzņēmējdarbību, un tā ir pirmais pasākums, kas tiek pieņemts saskaņā ar 2003.gada maijā publicēto Komisijas rīcības plānu par uzņēmumu tiesībām un korporatīvo pārvaldību Eiropas Savienībā.

Direktīva attiecas uz visām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, izņemot vērtspapīru kolektīvo ieguldījumu uzņēmumus (UCITS). Attiecībā uz kooperatīvām sabiedrībām arī ir īpaši noteikumi. Ievērojot kooperatīvu daudzveidību ES, dalībvalstis ar Komisijas piekrišanu drīkst kooperatīvam liegt veikt pārrobežu apvienošanās darījumus ierobežotā laikposmā līdz pieciem gadiem. Viens no svarīgākajiem jautājumiem pieņemšanas gaitā bija noteikumi attiecībā uz darbinieku līdzdalību, ņemot vērā ļoti atšķirīgās dalībvalstu sistēmas un attiecīgi arī jautājumu, kā rīkoties pārrobežu apvienošanās lietās, ja tās prasa darbinieku skaita vai viņu līdzdalības samazināšu. Saskaņā ar jaunpieņemto direktīvu dalībnieku līdzdalības plāni jāattiecina uz pārrobežu apvienošanās darījumiem, kur vismaz viens no esošajiem uzņēmumiem jau strādā atbilstīgi šādam plānam. Darbinieku līdzdalībai jaunizveidotajā uzņēmumā būs jābūt saskaņā ar sarunām atbilstīgi Eiropas Uzņēmējdarbības statūtiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!