• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Uzņēmumu reģistra likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2005., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122732

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu Valsts zemes dienesta nolikumu

Vēl šajā numurā

02.12.2005., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Uzņēmumu reģistra likumā

Vakar valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīti grozījumi likumā par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru (UR).

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, Ministru kabinets (MK) otrdien akceptēja grozījumus Komerclikumā, nosakot UR parakstu apliecināšanas tiesības, tāpēc nepieciešams detalizētāks parakstu apliecināšanas funkcijas regulējums, konkretizējot, kādus dokumentus un tajos ietvertos noteikumus un ziņas UR valsts notāri pārbauda. Tāpat MK iesniegti arī grozījumi likumā par starptautisko organizāciju sankciju ieviešanu Latvijas Republikā, tāpēc likumā par UR jānosaka starptautisko organizāciju sankciju īstenošanas kārtība UR reģistros.

Izstrādātais likumprojekts precizē UR kompetenci attiecībā uz pārbaudāmajām ziņām un dokumentiem Uzņēmumu reģistrā, komercreģistrā un biedrību un nodibinājumu reģistrā. Tas nosaka arī UR amatpersonu uzdevumus un kompetenci, veicot parakstu apliecināšanu. Līdz ar grozījumiem Komerclikumā UR paredzētas paraksta apliecināšanas tiesības gadījumos, ja jāapliecina paraksti individuālajam komersantam un dibinātājam uz reģistrācijas pieteikuma, reģistrējot individuālo komersantu vai kapitālsabiedrību ar vienu dibinātāju, kā arī valdes locekļiem, likvidatoriem, prokūristiem.

Tāpat likumprojektā noteiktas UR veicamās darbības, piemērojot starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas. Piemēram, UR valsts notāram, pamatojoties uz tiesu izpildītāju rīkojumu par starptautisko organizāciju noteikto sankciju piemērošanu konkrētai personai, būs pienākums atteikt ierakstīt komercreģistrā personu kā individuālo komersantu, kurai piemērotas starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas vai arī ierakstīt UR žurnālā kooperatīvo sabiedrību, kuras dibinātājam ir piemērotas starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas.

Likumprojektā precizētas arī atsevišķas normas atbilstoši zemnieku un zvejnieku saimniecību likumprojektam.

Atbilstoši likumprojektā noteiktajiem normatīviem ir sagatavoti grozījumi Civilprocesa likumā un likumprojekts par zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kas nosaka zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmāko statusu, izstrādāts arī likumprojekts par starptautisko organizāciju noteikto sankciju ieviešanu Latvijas Republikā. Tāpat MK plānots iesniegt priekšlikumus Komerclikuma grozījumiem, kas noteiktu papildu norādāmas ziņas kapitālsabiedrību dalībnieku sapulces protokolā.

Lai īstenotu likuma par UR grozījumus, nepieciešami papildu finanšu līdzekļi – 9000 latu – nodrošinājumu reģistrācijas sistēmas izstrādei, kas ļautu elektroniski atpazīt personas, kam piemērotas starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas, un veikt attiecībā uz tām likumprojektā paredzētās darbības.

Likumprojekts nodots saskaņošanai Finanšu, Aizsardzības, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Labklājības, Veselības un Vides ministrijai, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam un Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!