• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Pasaules AIDS dienu 2005" un pasaules satraukumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2005., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/122473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasākumiem jūras transporta drošības garantēšanai

Vēl šajā numurā

30.11.2005., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Pasaules AIDS dienu 2005” un pasaules satraukumu

Visā Eiropas Savienībā (ES) un apkārtējās valstīs lielākā daļa pieaugošās nāvējošās HIV/AIDS epidēmijas upuru ir jaunieši. Gatavojoties pasaules AIDS dienai 1.decembrī, jaunākie dati no ES finansētā tīkla “EURO-HIV” rāda, ka nemitīgi pieaug to cilvēku skaits, kam HIV diagnosticē pirmo reizi. Tajās 20 ES valstīs, par kurām bija pieejami dati par pēdējiem 4 gadiem, jauno HIV diagnožu kopējais skaits bija palielinājies par 23%. Vislielākais pieaugums bija Apvienotajā Karalistē, kur tas sasniedza 69%. Visā Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionā 2004.gadā bija atklāti mazāk nekā 72 000 gadījumu. Pēc jaunākajām aplēsēm, Eiropas reģionā 2,3 miljoni cilvēku dzīvo ar HIV un AIDS. Lai cīnītos pret epidēmijas izplatību Eiropā un kaimiņvalstīs, Eiropas Komisija drīz pieņems paziņojumu par konkrētiem pasākumiem 2006.–2009.gadam. Tie pievērsīs uzmanību tādiem jautājumiem kā sabiedrības iesaistīšanās, sadarbība ar rūpniecību, uzraudzība, jaunu infekciju novēršana, narkotiku atkarība, izglītība, konsultācijas un pārbaudes, pētījumi un ierosinājumi sadarbībai ar kaimiņvalstīm. Eiropas Komisija turpina investēt jaunu zāļu, mikrobicīdu un vakcīnu pētījumos, lai ierobežotu vīrusa izplatību.

“Esmu ļoti nobažījies par HIV/AIDS epidēmijas pieaugumu, īpaši starp Eiropas jauniešiem,” teica Veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Markoss Kiprianu. “Mums jāatgādina jauniešiem par riskiem, kas saistās ar epidēmiju un ka draudi vēl ir ļoti reāli un tie pieaug. Viena no galvenajām prioritātēm gaidāmajā Eiropas Komisijas paziņojumā par cīņu pret HIV/AIDS būs informētības līmeņa celšana, kas veicinās dialogu un sadarbību ar sabiedrību un palīdzēs radīt izpratni par šo problēmu.”

“Lieliem sociāliem izaicinājumiem, kāda ir HIV/AIDS izplatība starp Eiropas jauniešiem, nepieciešami rūpīgi pētījumi. Strādājot kopā Eiropas līmenī, mēs varam strādāt efektīvāk un radošāk un atrast jaunus veidus kā palīdzēt novērst slimības izplatību daudz ātrāk,” teica Zinātnes un pētniecības komisārs Janežs Potočniks.

Atkal palielinās

Kopš 1984.gada “EURO-HIV” http://www.eurohiv.org uzraudzības tīkls, kuru daļēji finansē Eiropas Komisija, koordinē HIV/AIDS uzraudzības darbu 52 valstīs, ietverot visu PVO Eiropas reģionu. 2008. gadā Eiropas slimību novēršanas un kontroles centrs (ECDC) http://ecdc.eu.int uzņemsies atbildību par tīklu. Pēc tā datiem, joprojām galvenais slimības pārnešanas avots ir injicējamās narkotikas un tas rada arvien vairāk jauno HIV infekciju gadījumu. Tomēr lielākā daļa inficēto ir jauni un seksuāli aktīvi.

Tajās 20 valstīs, par kurām ir dati, 2004.gadā jauno HIV inficēto skaits bija gandrīz 22 000 gadījumu. ES pieaug HIV inficēšanās gadījumu skaits heteroseksuāla seksa ceļā un starp homoseksuāliem un biseksuāliem vīriešiem.

ES soļi cīņā pret HIV/AIDS

Sabiedrības veselības programmā ES ir finansējusi projektus un tīklus, kas savieno valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas (NVO) un ieinteresētās puses, lai veicinātu labas prakses izplatību visā ES un palīdzētu mazaizsargātām grupām, piemēram, narkotiku lietotājiem, prostitūtām un cietumniekiem. Kopumā laika posmā no 2003. līdz 2006.gadam ES finansētajām shēmām cīņai pret HIV/AIDS līdz ar malāriju un tuberkulozi ir piešķirti vairāk nekā 1,2 miljardi eiro. ES ir sākusi vairākas iniciatīvas par izvairīšanos no infekcijas (ieskaitot informācijas kampaņas un mudinot lietot prezervatīvus), par narkotiku lietošanu, vīrusa pārnešanu no mātes bērnam, par asins un audu drošību, veselības aprūpi, kas ietver pieejamu antiretrovīrusu terapiju, atbalstu, uzraudzību, pētījumus, sabiedrības iesaistīšanos, sociālo iekļautību un darbu kaimiņvalstīs. Gaidāmajā Eiropas Komisijas paziņojumā par “cīņu pret HIV/AIDS Eiropas Savienībā un kaimiņvalstīs no 2006. līdz 2009.gadam” sīkāk izstrādās šos jautājumus, pievērsīsies nākamajiem jautājumiem un piedāvās detalizētu rīcības plānu, kā ievērot rekomendācijas.

Pētījumi, kuros izstrādā jaunas zāles, vakcīnas un mikrobicīdus, ko var lietot slimības izplatības ierobežošanai, iedalās divās kategorijās: HIV klīniskie pētījumi cilvēkiem un rūpnieciski projekti. ES finansētie pētnieki sadarbojas ar Ķīnas, Tanzānijas un Dienvidāfrikas pētniekiem jautājumā par iespējamo vakcīnu klīniskajiem izmēģinājumiem. ES iekšienē pētnieki strādā pie kombinētas vakcīnas pret HIV un masalām, ko var saņemt bērnībā. Piedāvātā alternatīvā pieeja ir tādu zāļu attīstīšana, kas papildus nogalina vīrusus un novērš tālāku inficēšanos.

Cīņa pret AIDS jaunattīstības valstīs

Ar savu 2 miljardu eiro atbalstu ES ir lielākais donors ANO Vispasaules fondā pret AIDS, tuberkulozi un malāriju. Šo fondu dibināja, lai jaunattīstības valstīm dotu ātru un apjomīgu finansējumu, lai tās varētu izveidot savas programmas cīņai pret šīm trim slimībām atbilstoši savām prioritātēm. Bez tam ES atbalsta dažādu cenu līmeņu ieviešanu un veicina politisko dialogu, lai tiktu ievērojami samazinātas cenas zālēm, ieskaitot antiretrovīrusu zāles. Zāles pieejamās cenās ir galvenais noteikums, lai jaunattīstības valstīs tūkstošiem cilvēku būtu pieejama ārstēšana. Visas pasaules mērogā AIDS joprojām ir problēma, bet īpaši jaunattīstības valstīs, no kurām Āfrikas reģions ap Sahāru ir cietis visvairāk.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!