• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules bankas misijas vadība: Pie finansu ministra; Pie labklājības ministra; Pie īpašu uzdevumu ministra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2000., Nr. 380/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12229

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.95

Par Kandavas ielas, posmā no Slokas ielas līdz Daugavgrīvas ielai, sarkano līniju korekcijas projekta apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

27.10.2000., Nr. 380/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules bankas misijas vadība:

Pie finansu ministra

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ceturtdien, 26.oktobrī, tikās ar Pasaules bankas (PB) misiju, lai apspriestu strukturālo pārkārtojumu līguma izpildi, kā arī tālāko Latvijas un PB sadarbību.

Finansu ministrs izteica Pasaules bankai oficiālu lūgumu nepieprasīt Latvijai grozīt pensiju likumu, kā tas ir paredzēts strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līgumā.

"Pensiju sistēma Latvijā uzrāda stabilizācijas pazīmes, palēnām samazinās pensiju speciālā budžeta deficīts, tādēļ es uzskatu par nepieļaujamu tagad grozīt pensiju likumu un pakļaut sistēmu pārmaiņām. Latvijā pensiju likums, kura stabilitāte un veiksmīga darbība ir svarīga ikkatram cilvēkam, tiek grozīts un sistēma mainīta pārāk bieži," uzskata finansu ministrs.

Pasaules bankas pārstāvji augstu novērtēja Latvijas progresu budžeta vadības jautājumos un atzina, ka budžeta vadība ris profesionāli.

Finansu ministrijas preses dienests

 

Pie labklājības ministra

Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un Labklājības ministrijas speciālisti vakar, 26. oktobrī, tikās ar Pasaules bankas vadošo ekonomisti Luīzu Foksu un Pasaules bankas Latvijas pārstāvniecības vadītāju Ingūnu Dobrāju, lai pārrunātu labklājības sistēmas reformas gaitu.

Tikšanās laikā apspriesti jautājumi, kas saistīti ar pensiju likuma grozījumiem, tajā skaitā arī par pensijas vecuma paaugstināšanu un Latvijas valdības saistībām ar Pasaules bankas strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līgumu. Sarunas laikā abas puses pārrunāja iespējas izdarīt pensijas likuma grozījumus, neveicot pensijas vecuma paaugstināšanu no 62 uz 65 gadiem, kā to paredz valdības deklarācija. Pasaules bankas eksperti uzskata, ka jāatceļ priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas un ierobežojumi strādājošajiem pensionāriem. Par šiem jautājumiem turpināsies konsultācijas ar sociālajiem partneriem — arodbiedrībām un darba devējiem. Labklājības ministrs vērsīsies pie Ministru prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu apspriest iespēju nepildīt valdības deklarācijas punktu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Labklājības ministrija uzskata, ka grozījumi pensiju likumā tomēr ir jāizdara, jo pretējā gadījumā tiek saglabāti ierobežojumi strādājošajiem pensionāriem, kas Latvijas ekonomiskajā situācijā var ietekmēt vispārējo dzīves līmeni.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Pie īpašu uzdevumu ministra

B.JPG (25427 BYTES) Īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle (no labās) sarunās ar Pasaules bankas misijas vadītājiem

"Izvērtējot Latvijas Strukturālo pārkārtojumu aizdevumu programmu, Pasaules bankas misija atzinīgi novērtējusi Latvijas progresu šā gada laikā. Taču vienlaikus nākamās kārtas aizdevuma saņemšanai Latvijai jāveic vairāki konkrēti pasākumi," tā pēc Latvijas puses noslēguma tikšanās ar Pasaules bankas (PB) misiju teica īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle. "Sarunās ar ministriju pārstāvjiem panāktie kompromisi ir reāli izpildāmi, lai gan nevar noliegt, — ka zināms izaicinājums valsts pārvaldei un valdībai programma ir."

Galvenie priekšnoteikumi PB aizdevuma saņemšanai nākamā gada vasarā saistīti ar izmaiņām pensiju likumdošanā, privatizācijas jomā, bet attiecībā uz publiskās administrācijas sektoru – aģentūru likumdošanā.

Balstoties uz Labklājības ministrijas un Pasaules bankas sarunām un izpēti, ministrs R.Zīle ar misijas pārstāvjiem vienojies, ka "pensijas vecuma paaugstināšana līdz 65 gadiem nav tuvāko gadu aktualitāte". Vienlaikus PB joprojām uzskata, ka pensiju reformas nepieciešamie pasākumi ir pilnas pensijas izmaksāšana strādājošajiem pensionāriem un agrīnās pensionēšanās atcelšana. "PB misija vēlreiz apstiprināja, ka svarīgākais ir panākt reālās pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Un viens no veidiem, kā to izdarīt, ir arī agrīnās pensionēšanās atcelšana," sacīja R.Zīle.

Privatizācijas sektorā puses vienojušās, ka jautājums par "Latvenergo" privatizējamu objektu pašlaik tiek noņemts. "Vienlaikus ir skaidrs, ka Latvijai jāsper soļi energotirgus konkurences un efektivitātes veicināšanas virzienā," uzsvēra R.Zīle, "tāpēc panākta vienošanās par konkrētiem pasākumiem šajā sektorā, kas principā sakrīt ar valdības nesen pieņemto "Latvenergo" reorganizācijas plānu." Kā priekšnoteikumi privatizācijas sektorā Latvijai jāveic 10 procentu valstij piederošo "Latvijas gāzes" akciju pārdošana, jāsāk uzņēmuma "Latvijas kuģniecība" pārdošana, kā arī jānoslēdz starptautiskas konsultantfirmas izvēle uzņēmuma "Ventspils nafta" privatizācijai. "Ar PB misiju panākta vienošanās, ka līdz tiesai nekāda ar uzņēmumu "Lattelecom" saistīta darbība PSAL programmā netiek iekļauta," teica R.Zīle.

Kas attiecas uz valsts sektora reformu programmu, priekšnoteikums progresa novērtējumam ir aģentūru likuma pieņemšana, kā arī kritēriju izstrāde valdības līmenī konkrēto aģentūru pakalpojumu sadalīšanai valsts un privātajās funkcijās.

Jautājums par Latvijas Strukturālo pārkārtojumu aizdevuma programmu Pasaules bankas izpilddirektoru valdē varētu tikt izskatīts nākamā gada maijā vai jūlijā. Tieši līdz šim laikam Latvijai būtu jāizpilda visi priekšnoteikumi, kas identificēti pašreizējās PB misijas laikā, ja Latvija vēlas saņemt nākamo aizdevuma kārtu 40 miljonu ASV dolāru ekvivalenta apmērā. Pirmo aizdevuma kārtu Latvija saņēma šopavasar.

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!