• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes un nodarbinātības popularizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2005., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/121795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par problēmām Eiropas enerģētikas tirgos

Vēl šajā numurā

22.11.2005., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes un nodarbinātības popularizēšanu

Eiropas 23 miljoni mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) ir nozīmīgākais nodarbinātības, uzņēmējdarbības prasmju un jauninājumu, kā arī visas ES ekonomiskās un sociālās kohēzijas avots. Tieši tādēļ Eiropas Komisija ir iesniegusi jaunu, pragmatiskāku, visaptverošu un iekļaujošu politikas plānu šodienas MVU Eiropas Savienībā (ES). Uzlabojot sinerģiju starp politikas jomām, izveidojot patiesu partnerību starp ES un dalībvalstu rīcību, palielināsies MVU konkurētspēja, izmantojot ES politikas instrumentus. Eiropas Komisija rosina iestrādāt principu “Vispirms domā mazākā mērogā” visā politikā gan valstu, gan ES līmenī, lai šie instrumenti kļūtu tiešām labvēlīgi MVU. Labāka reglamentācija MVU ir būtiska. Eiropas Komisija apņēmusies vienkāršot esošos noteikumus un gādāt, lai topošie tiesību akti neradītu šķēršļus MVU izaugsmei un jaunrades potenciālam. Lai samazinātu informācijas atšķirības Eiropas iestādēs un uzņēmumos, izdotais paziņojums mudina veidot dialogu ar MVU partneriem regulārāk un sistemātiskāk.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens teica: “Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir būtiska loma Eiropas Savienības izaugsmes nodrošināšanā un jaunu darba vietu radīšanā. Mums šādiem uzņēmumiem jāpalīdz, radot piemērotus apstākļus, lai tie varētu attīstīties, un mums arī jāpopularizē attiecīga uzņēmumu kultūra, lai cilvēki biežāk izvēlētos dibināt savus uzņēmumus.”

Eiropas MVU ir izšķiroša loma izaugsmes nostiprināšanā un vairāku, labāku darba vietu radīšanā. Tie veido ievērojamu Eiropas ekonomikas daļu: ES ir gandrīz 23 miljoni MVU, tajos ir aptuveni 75 miljoni darba vietu, un to skaits līdzvērtīgs 99% visu uzņēmumu. Šie uzņēmumi ir arī neaizstājami Eiropas rūpniecībā, jo gandrīz 80% nodarbinātības dažās rūpniecības nozarēs, piemēram, tekstilrūpniecībā, celtniecībā un mēbeļu ražošanā, ir MVU.

Eiropas Komisijas jaunā pieeja sniedz vispārēju, vienotu politikas satvaru ES rīcībā MVU labā. Īpaši tiek uzsvērta nepieciešamība sistemātiski apspriesties un sadarboties ar MVU partneriem, lai viņus iesaistītu politikas veidošanas procesā tā agrīnā posmā un lai tādējādi gūtu labumu no pašu uzņēmumu pieredzes un paaugstinātu to apņēmību un saimnieka apziņu šajā procesā.

Eiropas Komisija ierosina konkrētu rīcību piecās jomās:

1) veicināt uzņēmējdarbību un prasmes, tai skaitā rīcību veiksmīgai uzņēmuma nodošanai, veicināt MVU darbaspēka pielāgošanos darba tirgus prasībām un popularizēt uzņēmējdarbības prasmes. Lai samazinātu atšķirību starp prasmēm, visiem sadarbības partneriem un it īpaši uzņēmumiem ir jābūt iesaistītiem apmācības kursu un metodikas izstrādē un noteikšanā. Eiropas Komisija aicina dalībvalstis pārskatīt savas izglītības un apmācības programmas, lai tās būtu piemērotākas pašreiz notiekošajām un paredzamajām izmaiņām darba tirgū.

2) uzlabot MVU piekļuvi tirgiem, ieskaitot darbību, lai uzlabotu MVU piekļuvi valsts iepirkumam un standartizācijai. Eiropas Komisija plāno ierosināt jaunus pasākumus, lai mudinātu MVU piedalīties uzņēmējdarbības sadarbības un partneru meklēšanas pasākumos, īpaši pierobežas rajonos.

3) samazināt birokrātiju, tai skaitā principa “Vispirms domā mazākā mērogā” iestrādi visās ES politikās un noteikumu un tiesību aktu vienkāršošanu, piemēram, attiecībā uz valsts atbalstu vai MVU līdzdalību ES programmās. Eiropas Komisija, novērtējot ES tiesību aktu ietekmi, koncentrēsies tieši uz MVU aspektu un gādās, lai atbilstoši un sistemātiski tiktu ņemtas vērā MVU vajadzības. Šeit minami ilgāki pārejas posmi, samazinātas izmaksas, vienkāršotas prasības par ziņojumu sniegšanu vai pat atļauja neievērot ES noteikumus.

4) uzlabot MVU izaugsmes iespējas, ieskaitot rīcību, kas stiprina MVU jaunrades un pētniecības spējas, palielināt esošo finansiālo atbalstu MVU. Eiropas Komisija veiks tālākus pasākumus, lai mudinātu un atvieglotu MVU līdzdalību Septītajā pētniecības pamatprogrammā un lai MVU varētu sniegt konkrētu atbalstu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzībā, izmantojot ES uzņēmējdarbības atbalsta instrumentus.

5) stiprināt dialogu un apspriedes ar MVU partneriem, ieskaitot rīcību, lai radītu MVU “kolēģijas”, tādējādi gūstot priekšstatu par MVU uzskatiem konkrētās politikas veidošanās jomās, un aizsāktu Eiropas uzņēmējdarbības balvas piešķiršanu, lai popularizētu uzņēmējdarbību un atvieglotu labākās prakses izplatīšanu reģionālā līmenī. Eiropas Komisija plāno radīt ātru un viegli lietojamu apspriežu mehānismu (“MVU kolēģiju”), izmantojot Euro Info Centre sadarbības tīklu, lai izzinātu MVU viedokli par atsevišķiem politikas veidošanas aspektiem.

Flash Eurobarometer pētījumā aptaujāti 3047 ES MVU uzņēmumu vadītāju par finanšu pieejamību (2005.gada septembris). Pētījumā apskatītas MVU finanšu situācijas, to izaugsme un attīstība, finanšu instrumentu lietojums un līdzīgi jautājumi. Viens no rezultātiem rāda, ka 42% MVU uzskata, ka salīdzinājumā ar laika posmu pirms kāda laika banku aizdevumus saņemt nav viegli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!